Mikä asia on kodissasi tärkein?

Oma koti kullan kallis. Kotini on linnani. Koti on siellä, missä sydän on…

Kotia ja sen merkitystä on kuvailtu aikojen saatossa useilla tavoilla, ja se mielletään pakopaikaksi kylmältä maailmalta. Koti on meille usein se rakkain paikka, jossa on helppo olla. Kysyimme Habitare-messuilla kävijöiltä, mikä heidän kodissaan on ”se juttu”, joka tekee omasta kodista tärkeän.

 

SIINÄ NÄKYY MINÄ

Jenni Pekkosen ei tarvitse pitkään miettiä, kun häneltä kysytään kodin tärkeintä asiaa. ”Se on mun koti, vaikka olen vuokralla siinä. Muutin vajaa vuosi sitten hieman pakkotilanteessa, ja tästä tuli minun kotini. Siinä näkyy minä, siellä ovat minulle tärkeät asiat.”

Miten se ”minuus” sitten näkyy kodissa? Jennille se on muun muassa sitä, että hän sisustaa uutta ja vanhaa yhdistäen. Esteettiset asiat ovat hänelle tärkeitä ja kaikki tuikut kaivetaan esiin nyt, kun syksy nostaa päätään.

”Minulla on kodissani uusia tavaroita, ja sitten niitä vanhoja, tärkeiksi tulleita. On Saimi-tädin vanha senkki ja Topi-sedän tekemä unikko-pöytä.”

Ihan kaikista tärkeimmäksi Jennillä nousee kuitenkin kotona eräs, jota ei voi unohtaa:  ”Alli, mun koira, se on kyllä pakko lisätä kaikista tärkeimmäksi.”

 

SYKÄHDYTTÄVÄÄ PITÄÄ OLLA

Mira Taipalus nostaa ykkösasiaksi kodin sijainnin ja koko naapuruston. ”Meidän asunto on aika iso, ja olemme sitä remontoineet paljon, joten sekin viehättää. Mutta silti tärkeintä on yhteisöllinen taloyhtiö. Lapsilla on kavereita ja pidetään huolta toisistamme. Kun grillataan perheen kanssa, niin samalla ruokitaan myös kaverinkin lapsi.”

Myös luonnonläheisyys nousee Miran kriteereissä korkealle, ja on vaikuttanut perheen pienimpiinkin.

”Lapsi sai jopa asuinalueella jaettavan stipendin, koska hän tutkii niin mielellään alueen luontoa. Joka päivä kuulemme raporttia siitä, missä pupu on ollut, ja mitä on näkynyt ojan pientareella.”

Myös Mira hakee hyvää tunnelmaa sisustamisessa.

”Sykähdyttävää pitää olla, kun katselee ympärilleen kodissa.”

 

KEITTIÖN KAAPIT UUSIKSI KOLMEEN OTTEESEEN

Mona Wendelin hakee inspiraatiota kotinsa sisustamiseen Pinterestistä. Hän on suunnitellut itse kotinsa ja arvostaa sitä, että vuosien vuokralla asumisen jälkeen hänellä on nyt omistusasunto.

”Minulle on tärkeää saada vaikuttaa kodin ratkaisuihin ja tehdä siitä juuri omannäköinen, ja tämän vuoksi on tärkeää, että se on minun oma. Olen esimerkiksi vaihtanut jo keittiön kaapit ja hyllyt kolme kertaa. Nyt alan olemaan keittiöön tyytyväinen,” Mona kertoo.
Sisustaminen kiinnostaa ja oma sisustusmaku on vaihtunutkin ajan mittaan.

”Aiemmin tykkäsin enemmän romanttisesta tyylistä. Nyt minua miellyttävät 50-luvun tyyli ja pelkistetty sisustaminen. Verhottomuus toimii niissä tiloissa, joissa se on mahdollista. Ja vaatehuone toimii myös! Onpas ällöttävän käytännöllistä, Mona toteaa nauraen.

 

Kiinnostaako sinua sisustaminen? Tutustu kodin järjestelyyn Ilana Aallon avustuksella ja hyödynnä vinkit oman kodin sisustamisessa.

Uusi koti mielessä? YIT Kodeista löytyy sopivia koteja kaikkiin elämäntilanteisiin. Tutustu asuntoihimme »