YIT Kodit valmistuvat ajallaan tai etuajassa

Viimeisen vuoden aikana YIT:n asumisen hankkeet ovat valmistuneet lähes 100-prosenttisesti ajallaan tai jopa etuajassa. Mistä tämä johtuu? Ja mikä merkitys sillä on asunnon ostajalle?

Rakennushankkeet ovat aina myöhässä - totta vai tarua? Tarua ainakin YIT:n Asuminen Suomi ja CEE -segmentin osalta.

“Meillä on viime aikoina käynyt niinkin, että asiakkaalle luovutusta on jopa aikaistettu”, segmentin vt. johtaja Marko Oinas kertoo.

Kun isossa ja merkittävässä hankkeessa aikataulu venyy tai budjetti ylitetään, ylittyy myös mediakynnys helposti. Aikataulustaan edellä valmistuva kerrostalo Oulussa taas ei saa palstatilaa. Valitettavien esimerkkien pohjalta aikataulujen pettäminen yleistetään helposti koskemaan kaikkia rakennushankkeita.

Viimeisen vuoden aikana kaikki asumisen hankkeet, paria poikkeusta lukuun ottamatta, ovatkin valmistuneet ajallaan, osa jopa etuajassa. Aikataulun ylittäneissä hankkeissa syyt valmistumisen siirtoon ovat olleet luonnollisia, kuten vaikeudet elementtitoimituksissa.

Onnistumisen taustalla ovat aikataulun ja työmaan huolellinen ennakkosuunnittelu, osapuolten sitoutuminen aikatauluun, työn seuranta ja kontrollointi sekä mahdollisiin poikkeamiin puuttuminen ripeästi. Rakennuttajalla on vastuu pysyä aikataulussa ja pitää lupauksensa, koska asunnon ostaja suunnittelee elämänsä rakennusaikataulun mukaan.

Olemme pärjänneet erinomaisesti EPSI Rating 2020 -tutkimuksessa uudisasuntorakentamisen toimialavertailussa. Kysymyksessä “rakennusliike pysyi aikataulussa” YIT:n arvosana oli 92,0, kun koko toimialan keskiarvo oli 86,0.

Triplan YIT Kodit.jpg

 

Tahtiaikataulu määrää rakentamisen tahdin

Perinteisen aikataulusuunnittelun lisäksi käytämme asumisen hankkeissa laajasti tahtiaikataulua, jossa kokonaisaikataulu pilkotaan pienempiin, helposti hallittaviin osiin. Kun aikaisemmin kerrostalon rakentamisessa suunnittelun yksikkönä on ollut koko kerros, tahtiaikataulussa suunnitellaan asunnoittain.

“Tällaisella pilkkomisella tiedämme nopeasti, jos jokin työvaihe on myöhässä, ja pystymme lisäämään tarvittaessa työvoimaa tai muuttaa menetelmää, millä työvaihe tehdään”, Oinas kertoo.

Oinaan mukaan rakentamisessa pitäisi päästä yksittäisistä projekteista enemmän prosessityyppiseen rakentamiseen. Satojen asuntorakennushankkeiden kokemuksella ja niistä kerätyillä opeilla YIT on pystynyt luomaan asuntorakentamiselle reseptin: hallitun ja vakioidun prosessin, jossa on valmiit mallit rakentamiseen. Ottamalla käyttöön uusia menetelmiä pyritään saamaan hankkeet valmiiksi aiempaa lyhyemmässä ajassa.

Rakennushankkeissa on paljon eri yhteistyötahoja kaupungista aliurakoitsijoihin. Viestinnällä, osallistamisella ja sitouttamisella aikatauluihin varmistetaan, että yhteistyö pelaa ja hanke valmistuu ajallaan. Oinaan mukaan kaikkeen rakentamiseen on tulossa allianssirakentamisen piirteitä: aikatauluja käydään optimoiden yhdessä läpi eikä niitä tuoda annettuna.

EPSI Rating 2020

Tahtituotanto raitiotiehankkeissa

Myytävät asunnot

Lue myös: Mikä yhdistää Tripla-hanketta, Käärmetalon korjausta sekä Länsisataman terminaalirakennusta?

Kaikki edellä mainitut YIT:n hankkeet valmistuivat jopa yli vuoden etuajassa alkuperäisestä aikataulusta.

Länsisataman terminaali kirittiin valmiiksi viisi viikkoa etuajassa

Käärmetalon peruskorjaus

Triplan yleiset tilat ja YIT Kodit ovat valmiit