Asfalttityömaalta palvelupäälliköksi – Joonatan Luhtaniemen urapolku yhdistää kaiken työkokemuksen matkan varrelta

Palvelupäällikkö Joonatan Luhtaniemi voi hyödyntää nykyisessä työssään paitsi opiskelujaan, myös koko 16 vuoden työhistoriaansa päällystyksen ja teiden kunnossapidon parissa.

Johtoryhmätyöskentelyä, laskentaa, operatiivisen työn kehittämistä, kouluttamista sekä työmaiden auttamista. Huomisen muuttamista paremmaksi, sujuvammaksi ja turvallisemmaksi. Muun muassa näiden asioiden parissa Joonatan Luhtaniemi, 33, työskentelee YIT:n päällystyksen ja kunnossapidon palvelupäällikkönä.  

YIT:llä Luhtaniemi on työskennellyt vasta pari kuukautta, mutta alalla hän on ehtinyt olla jo 16 vuotta – puolet päällystyksen ja puolet kunnossapidon alalla. Nykyisessä työssään Luhtaniemi voi hyödyntää hyvin laajasti työhistoriaansa sekä laskentatoimen ja johtamisen sekä infratekniikan opintoja. 

“Jos tiimi huolii sinut mukaan toiseksikin kesäksi, on sinusta mihin vain.” 

Luhtaniemen työura alkoi liikenteenohjaajana ja lapiomiehenä asfalttityömaalta.  

“Sain ajokortin 18-vuotissyntymäpäivänä toukokuun loppupuolella. Se oli torstaipäivä, ja sunnuntaina lähdin ajamaan Ouluun, koska ensimmäinen työmaa oli siellä,” Luhtaniemi muistelee.  

Luhtaniemen isä, setä ja ukki ovat kaikki työskennelleet päällystyksen parissa, joten se oli myös hänelle luontainen valinta. Reissutyö sopi nuorelle miehelle, kun pääsi näkemään Suomea ja reissutyössä oli mahdollisuus hieman normaalia kesätyötä parempaan ansiotasoon. Työ asfalttityömaalla on teknistä ja fyysistä tiimityötä, jossa jokaisen on tehtävä oma panoksensa ja tultava toimeen porukassa. Luhtaniemi muistelee kollegaltaan kuulemaansa lausahdusta: on hieno saavutus, jos asfalttitöissä jaksaa yhden kesän, mutta jos tiimi huolii sinut mukaan toiseksikin, on sinusta mihin vain. 

Luhtaniemi lunasti paikkansa työyhteisöstä, jolloin yhdestä kesästä tuli toinen ja kolmas. Työnjohdollisia toimistotehtäviä Luhtaniemi sai jo toisena kesänä. Työnjohdon harjoittelijana hän aloitti kolmantena kesänä.  

Kokemus ja näkemys tuovat perspektiiviä 

Nykyisessä työssään palvelupäällikkönä Luhtaniemen vastuualueena ovat teiden kunnossapidon tukitoiminnot, jotka pitävät sisällään muun muassa taloutta ja laskentaa, hankintaa, operatiivisen työn sekä toiminta- ja johtamisjärjestelmien kehittämistä ja digitalisaatiota. Työ palvelupäällikkönä yhdistää oikeastaan koko Luhtaniemen tähänastisen työuran: kaikkia edellä mainittuja on kuulunut työtehtäviin ja vastuisiin 16 vuotisen työuran varrella. Kokemus ja näkemys tuovat työhön tarvittavaa perspektiiviä. 

“Pystyy paremmin asettumaan toisen asemaan, kun muistelee, mitä olisi itse vastaavassa tilanteessa ja roolissa kaivannut”, Luhtaniemi kertoo.  

Luhtaniemen mukaan vain taivas on rajana päällystyksen ja teiden kunnossapidon työuralla etenemisessä – ensi kesän harjoittelija voi olla jonain päivänä päällystämässä teitä Norjassa tai toimia vaikkapa palvelupäällikön esimiehenä divisioonan tai segmentin johdossa. Isona talona YIT tarjoaa suuren määrän mahdollisuuksia ja tehtäviä eri toimialoilla, organisaatiotasoilla ja maissa.  

Joonatan Luhtaniemi 
Ikä: 33 vuotta 
Asuinpaikkakunta: Lappeenranta, 2019 alkaen Helsinki 
Opinnot: Laskentatoimi sekä johtaminen ja tietojohtaminen (Tuotantotalouden maisteriohjelma, Lappeenrannan teknillinen yliopisto), infratekniikan insinööri (Saimia University of Applied Sciences) 
Urapolku: 2003–2004 asfalttityömaa > 2006–2010 päällystyksen työnjohto > 2010–2013 teiden kunnossapidon työnjohto > 2013–2015 teiden kunnossapidon laatu- ja kehitystoiminta Suomessa sekä Pohjoismaissa > 2015–2016 teiden kunnossapidon laskenta, myynti ja operatiivisen toiminnan tuki > 2017 teiden kunnossapidon laskenta, hankinnat, kehitys ja digitalisaatio > 2018 teiden kunnossapito, kunnossapitopäällikkö > 2019 teiden kunnossapito: palvelupäällikkö, YIT 

Katso YIT:n avoimet työpaikat