{ event: "mainDatalayer", gtm: {uniqueEventId: 1}, business: "Business Premises", pageType: "SectionPage", site: "YIT.FI", language: "fi", city: "N/A", area: "N/A", subarea: "N/A", project: "N/A" }

Smart Building

Älykäs rakennus on vastuullinen

Älykkyydellä ja datalla luomme ihmislähtöisempiä ja joustavampia toimistoja sekä kestävämpää rakennettua ympäristöä.


Älykäs rakennus helpottaa sekä käyttäjän että omistajan arkea

 
YIT:n Smart Building -konsepti kohentaa kiinteistöjen mukavuutta, tehokkuutta, tuottavuutta ja ympäristöystävällisyyttä sovittamalla kiinteistön teknisten järjestelmien datan yhteiselle alustalle. Älyrakennusten hyödyt tuodaan kiinteistön omistajien, ylläpidon ja käyttäjien ulottuville. 

Kaikki lähtee datan ja toimintatapojen vakioinnista 


YIT Smart Building -tuotteistus koostuu sensoreista, digitaalisesta kaksosesta sekä loppukäyttäjien käyttöliittymistä, joilla mahdollistetaan tiedolla johtaminen sekä kestävät ja turvalliset olosuhteet, palveluita unohtamatta. 

Smart Building -konseptin ytimessä on datan vakiointi sekä standardoitu tapa käsitellä ja hyödyntää dataa kiinteistön elinkaaren kaikissa vaiheissa. Konsepti käyttää tiedon vakiointiin globaalia REC-standardia (RealEstateCore). 

Workery+-Vallila-image-7.jpg

YIT:n älyrakennuksille on määritelty tekniset ja toiminnalliset vaatimukset sekä ohjeet koko elinkaarelle, suunnittelusta rakentamisen kautta käyttö- ja ylläpitovaiheeseen asti. Ohjeen avulla kaikki osapuolet voivat toimittaa rakennushankkeeseen kokonaisuuksia konseptin ja standardien mukaisesti. Myös kiinteistön elinkaaren aikaiset palvelut hyötyvät, kun niiden vaatimukset otetaan huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

Miten älykkäämmät toimistorakennukset vastaavat moninaisiin tarpeisiin?

Vakioidulla tiedolla tilojen käyttäjä voi:

 • tehdä tilavarauksia
 • helpottaa työpisteiden varaamista
 • löytää sopivat kulkureitit
 • auttaa tietojen ja kollegojen löytämistä
 • mobiilisovelluksen avulla kulkuoikeudet tiloihin


Kiinteistön omistaja voi:

 • optimoida tilankäyttöä
 • ennustaa ravintolan annosmääriä
 • suunnitella ihmisvirtoja rakennuksessa
 • säästää energiaa
 • luoda miellyttävät sisäolosuhteet (mm. lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmastoinnin osalta)

Tiedon avulla on myös helppo luoda uusia palveluita.

Datan ja palveluiden saumaton yhteistyö kykenee myös sekä vähentämään että lyhentämään jonotusaikoja, huoltokatkoja ja muita arjen ikäviä odotustilanteita. Tiedolla myös mahdollistetaan uusien palveluiden luominen.

Lisäksi avoin ja vakioitu toimintatapa voi auttaa tuomaan rakennuksessa ja sen läheisyydessä toimivien palveluntarjoajien palvelut, kuten esimerkiksi julkisen liikenteen kätevämmin käyttäjän ulottuville.
 • Ennustavan ylläpidon ja huollon avulla, myös vanhoissa rakennuksissa tilojen käyttöä voidaan suunnitella tiedon pohjalta. Esimerkiksi siivous voidaan tehdä vain käytettyihin tiloihin ja ravintoloitsija saa arvion annosten määrästä pohjautuen ennusteeseen ja todelliseen käyttöön.

 • Tulevaisuudessa rakennuksiin voidaan päivittää uusia ominaisuuksia sen elinkaaren aikana. Me YIT:llä haluamme olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä datan ja älykkyyden hyödyntämisessä rakennetussa ympäristössä. Smart Building -tuotteistuksellamme otamme ison harppauksen kohti vastuullisempia ja käyttäjälähtöisiä, eläviä rakennuksia.

 • Rakennus oppii tiedon pohjalta, miten energiaa varastoituu rakenteisiin. Yhdistämällä tieto sääennusteeseen, voidaan kiinteistö optimoida varastoimaan halvempaa energiaa itseensä. Tekoäly tekee tätä 24/7. Olemme saavuttaneet jopa 20 % energiansäästön optimoimalla kiinteistöä tekoälyä hyödyntäen.

Älykkäät ja kestävät rakennukset -tapahtuman tallenne

Järjestimme taannoin Älykkäät ja kestävät rakennukset -tapahtuman. Katso seminaarin puheenvuorot videotallenteelta.

Katso tallenne

Ota yhteyttä ja kysy lisää Smart Building -ratkaisuistamme

Juho Siitonen
Strategia- ja kehitysjohtaja