Vallilassa toimiva Help Center ukrainalaisille on tärkeä kohtaamispaikka
Helmikuussa 2022 alkanut pilottihanke alkaa tuottaa tuloksia. Sähkönkulutuksessa on saatu jo merkittäviä säästöjä.
Jynkän koulu Kuopiossa rakennettiin elinkaarimallilla ja koulu otettiin käyttöön 2017. Helmikuun alussa 2022 koulussa aloitettiin pilottihanke, jossa testataan tekoälyn toimivuutta kiinteistön olosuhteiden ylläpidossa.
Uusissa ja moderneissa rakennuksissa on satoja sensoreita ja suuri määrä automaation avulla säädettäviä taloteknisiä laitteita. Niiden seuranta perinteisin menetelmin vie enemmän aikaa kuin on resursseja ja johtaa helposti siihen, että ongelmia jää huomaamatta. Jynkän koulussa haluttiin testata tekoälyn mahdollisuuksia saavuttaa optimiolosuhteet. Pilotissa käytetään Nuuka Solutions-olosuhteiden seurantajärjestelmää.
”Pilotti käynnistettiin niin, että ylläpito lisäsi tilaan antureita, joilla toimintaa ohjataan ja dataa kerätään”, ylläpitopäällikkö Hannu Kröger kertoo.
Nyt, kun pilotti on pyörinyt kesän yli, antureita ja niistä saatavaa dataa on riittävästi.
”Alussa anturit tutkailivat, millaista tilojen käyttö on ollut. Kun dataa on kertynyt, sen pohjalta järjestelmä on opetettu uudelleen, niin että se ohjaa itse esimerkiksi ilmanvaihtoa.”
Jynkän koulussa tekoäly ohjaa kahta ilmanvaihtokonetta. Konekohtaisesti sähkönkulutus on tippunut 40 prosenttia siitä, mitä se on ollut ennen pilotointia.
”Kun tekoäly saadaan liitettyä lämmönjakoon, on kiinnostavaa nähdä, paljonko siitä saadaan konekohtaista säästöä.”
Tekoäly säätelee kiinteistössä jatkossa päivittäin ilmanvaihtoa, hiilidioksidipitoisuuksia ja kosteuslämpötilaa sen mukaan, milloin oppilaat tulevat ja miten luokat ovat käytössä. Kustannussäästöjen lisäksi järjestelmä auttaa huomaamaan ongelmat nopeammin ja jopa ennakoi niitä.
”Tässä vaiheessa voi jo sanoa, että tekoäly on toiminut hyvin”, Kröger summaa.