Hiekkaharjun vesitorni, Vantaa

Hiekkaharjun uusi vesitorni rakennettiin turvaamaan Itä-Vantaan vedenjakelua alueen asukasmäärän kasvaessa. Uuden tornin myötä alueen vesihuoltoverkoston paineenhallintaa voidaan kehittää energiatehokkaammaksi.

Hiekkaharjun vesitorni, Vantaa / Hiekkaharju water tower, Vantaa, Finland
Hiekkaharjun vesitorni, Vantaa / Hiekkaharju water tower, Vantaa, Finland

Hiekkaharjun uusi vesitorni komeilee mäellä 47 metriä maanpinnan ja 87 metriä merenpinnan yläpuolella. Vaaleasävyisen tornin näyttävin osa on sen tilavuudeltaan 8 000 kuutiometrin kokoinen säiliö.

”Uusi vesitornimme turvaa Itä-Vantaan vedenjakelua asukasmäärän kasvaessa. Se on varustettu nykyaikaisilla prosessiteknisillä laitteilla ja ratkaisuilla. Vesitornin lisäksi lähistölle on rakennettu tarvitut uudet veden runkojohdot ja jätevesiviemärit”, kertoo projektipäällikkö Arto Mettinen HSY:stä.

Rakensimme ensin vesitornin jalan liukuvalumenetelmällä ja sen jälkeen säiliön jalan ympärille. Massiivinen säiliöosa valettiin maan pinnalla ja nostettiin hitaasti paikoilleen jalan yläosaan asennetun 90 hydraulisen tunkin avulla.

”Kaikkiaan torniin on mennyt noin 5 000 kuutiometriä betonia ja noin 700 tonnia harjaterästä. Nosto oli haastava, mutta kun kaikki suunniteltiin ja käytiin tarkkaan läpi osapuolten kesken työsuunnitelman pohjalta, työturvallisuus pystyttiin takaamaan erinomaisesti”, kertoo vesitornityömaan työpäällikkö Vesa Helkiö YIT:ltä.

Vesitornin perustukset muodostaa pohjan, joka kannattelee rakennelman painon ja siirtää sen maapohjaan. Hiekkaharjun vesitornin laattaperustus on omassa sarjassaan yksi suurimmista.

YIT on rakentanut jo 119 vesitornia Suomessa, mutta juuri Hiekkaharjun tornin mallista ei muualta löydy. Tornin vinotukia on pyöristetty, jotta siluetti olisi sulavamman muotoinen. Säiliöosan julkisivu puolestaan on verhoiltu perforoidulla eli rei’itetyllä alumiinilevyllä, jonka kuvio esittää vedestä nousevia kuplia.

Rakennuksen näyttävyyttä korostaa sen valaistus. Vesitornin jalka, vinotuet sekä säiliöosan alapinta valaistaan energiatehokkailla led-valaisimilla, joiden tarvitsema sähkö on kotoisin vesitornin katolle asennetuista aurinkopaneeleista. Yläosa taas on valaistu perforoinnin sisäpuolelta, mikä vahvistaa läpikuultavaa ja kevyttä vaikutelmaa. Valot tuovat ulkoasuun elävyyttä – se aaltoilee hienovaraisesti veden lailla.

Uudelle vesitornille asetettu käyttöikävaatimus on vähintään sata vuotta.

Hiekkaharjun vesitorni vaikuttaa koko alueen viihtyisyyteen

Vesihuoltorakentaminen

Liukuvalu

Tiedot

Projektin nimi
Hiekkaharjun vesitorni
Asiakas
HSY
Kaupunki
Vantaa
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2021
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Infra