Liukuvalu

Liukuvalu on yli sata vuotta vanha menetelmä, joka perustuu edelleen vankkaan kädentaitoon.


Tehtaiden savupiiput, ikoniset vesitornit, Näsinneulan varsi, Raaden hammas ja maaseuduilta tutut viljasiilot. Kaikkia näitä yhdistää se, että ne on rakennettu liukuvalulla.

Liukuvalutekniikka on nopea, kustannustehokas ja perinteinen rakennustapa, joka korvaa tavanomaisen järjestelmä- tai kappaletavaramuotin käytön ja mahdollistaa saumattomat rakenteet. Liukuvalua käytetään erityisesti korkeissa, kymmenien tai satojen metrien korkuisissa rakennuskohteissa. Alle 25-metriset kohteet tehdään yleensä muilla rakennustavoilla. Ajan saatossa teknologia on muuttanut lähes kaiken työn luonnetta, mutta liukuvalu tehdään yhä sillä ainoalla oikealla ja tunnetulla tavalla.

Katso Blominmäen jätevedenpuhdistamon piipun liukuvalu -video.

Liukuvalutekniikka

Tunkkaamalla liikkuva, kooltaan ja muodoltaan vaihteleva muotti mahdollistaa liukuvalutekniikan huomattavan aikataulu- ja kustannusedun. Muotti nousee noin 5 metrin vuorokausivauhtia ylöspäin yhdessä työntekijöitä kannattelevan telineen kanssa. Muotin noustessa betonista ja raudasta tehdään jatkuvalla tahdilla rakennetta, esimerkiksi savupiippua tai porrastornia, ja työtä jatketaan lähes tauotta tavoitekorkeuteen saakka. Sen jälkeen muotti telineineen ja työkaluineen lasketaan alas.

Liukuvalu tehdään yleensä kahdessa tai kolmessa vuorossa, mutta se voidaan myös tehdä alusta loppuun tauotta ilman työsaumaa. Kun yksi vuoro lopettaa, toinen jatkaa työtä lennosta. Viikonlopuksi työt laitetaan usein tauolle, ellei suunnittelija toisin vaadi.

Esimerkiksi runkotöitä on mahdollista aikaistaa porrastornien liukuvalamisella. Liukuvalutekniikalla on mahdollista myös laajentaa rakennuksia alaspäin kalliotilaan. YIT:n lisäksi Suomesta löytyy liukuvaluun tarvittavaa erikoisosaamista ainoastaan yhdeltä toiselta alan toimijalta. Kohteissa, joissa liukuvalua voidaan käyttää, se on yleensä nopein, edullisin ja lujin menetelmä.

Olemme toteuttaneet liukuvalutekniikalla vesitorneja, hissikuiluja ja porrashormeja, siiloja, säiliöitä, savupiippuja ja poistoilmapiippuja, kasuuneita ja laiturielementtejä sekä tuulivoimalan perustuksia.

Näin liukuvalu tehdään:

  1. Muotin suunnittelu, esivalmistus ja siirto kohteeseen ehjänä
  2. Muotin asennus paikalleen, liukuvalun logistiikan järjestäminen ja muun muassa ikkuna- ja ovivarausten tekeminen
  3. Liukuvalu
  4. Liukumuotin purku
  5. Alasnosto ja kaluston huolto seuraavaan liukuun
YIT Liukuvalu

Huippujemme ylpeät rakentajat

Perinteikäs liukuvalu on pitänyt pintansa parhaana rakennusmenetelmänä monissa korkeissa kohteissa jo yli sata vuotta. Alan ammattilaisten eläköityessä vaarana on, ettei tekijöille löydy manttelinperijöitä.

Lue lisää artikkelista

Ota yhteyttä

Yhteydenottolomake

Kuvailethan asiasi tarkasti, jotta oikea tiimi osaa vastata sinulle. Voit myös lähettää suoraan viestiä infra@yit.fi.

Toimiala
Toivon yhteydenottoa