Vesivoiman tuotanto kasvaa Norjassa

Norjassa sijaitseva Løkjelsvatnin voimala on jatkoa olemassa oleville voimaloille ja kasvattaa Etnen vesiväylän kokonaisenergiantuotantoa.

Olemme mukana laajassa vesivoimaprojektissa. korkeiden vuorien ja syvien vuonojen maisemissa Norjan länsirannikolla. Torstaina 24. tammikuuta vietettiin Løkjelsvatnin voimalan rakennushankkeen virallisia avajaisia. Paikalla oli asiakkaan Sunnhordland Kraftlagin (SKL), Etnen kaupungin ja YIT:n edustajia. Etnen pormestari Siri Klokkerstuen sai kunnian tehdä ensimmäisen räjäytyksen merkkinä projektin virallisesta aloituksesta.

Norjassa sijaitseva Løkjelsvatnin voimala on jatkoa olemassa oleville voimaloille ja kasvattaa Etnen vesiväylän kokonaisenergiantuotantoa. Räjäytämme ja poraamme tunneleita yhteensä noin viisi kilometriä kun uusi voimala rakennetaan vuoren sisään.

Uudella voimalalla tulee olemaan 60 megawatin asennettu teho ja se tuottaa noin 163 gigawattituntia vuodessa. Arvio perustuu Løkjelsvatnin ja Litledalsvatnin järvien väliseen noin 550 metrin korkeuseroon. Tomas Lindström toimii hankkeessa YIT:n projektipäällikkönä ja mukana on 25 työntekijää. Aloitimme rakentamisen viime lokakuussa ja projekti saadaan päätökseen vuoden 2021 loppuun mennessä.

”Työ Løkjelsvatnilla on lähtenyt hyvin käyntiin ja etenee sujuvasti. Olemme edistyneet hyvin ja saaneet hyviä HSE-tuloksia. Kunnia hienosta aloituksesta kuuluu tunneliprojektien päällikkö Ola Kvammenille, projektipäällikkö Tomas Lindströmille ja projektissa mukana oleville ammattitaitoisille työntekijöillemme”, sanoo Stian Andreassen, YIT Infran johtaja Norjassa.

Aloitimme toisen suuren vesivoimalaprojektin, Jølstran voimalan, rakentamisen syyskuussa 2018 pohjoisempana Norjan länsirannikolla.

”Oli hienoa nähdä upea aloituksemme Løkjelsvatnilla. Oli myös hyödyllistä tavata Sunnhordland Kraftlagin johto ja projektipäälliköt. Haluaisin kiittää heitä erinomaisesta yhteistyöstä sekä luottamuksessa, kun he valitsivat meidät projektin toteuttajaksi. Infraprojektit-segmentin johtaja Harri Kailasalo toteaa.

”Vesivoimalaprojektit ovat tärkeä liiketoiminta-alue YIT:n infraprojekteille ja tästä syystä Løkjelsvatnin voimala on meille tärkeä hanke. Lisäksi kestävä kehitys on tärkeä osa YIT:n strategiaa ja olemmekin erityisen ylpeitä voidessamme olla mukana rakentamassa kestäviä ratkaisuja ympäristön hyväksi sekä yhteiskunnan kasvaviin tarpeisiin,” Kailasalo lisää.

Sunnhordaland Kraftlagin voimala, joka on pääosin toisen paikallisen voimalaitoksen Haugaland Kraftin omistuksessa, sai kesäkuussa Norjan vesiresurssi- ja energiaviranomaisen (NVE) myöntämän luvan Løkjelsvatnin voimalan kehittämiselle sekä läheisten Litledalenin ja 34 MW:n Hardelandin vesivoimaloiden parantamiselle.

Lue lisää teollisuus- energia- ja vesihuoltorakentamisesta