Kaupunkilainen – näin selvität, miten lähiympäristösi tulee muuttumaan

Oman taloyhtiön julkisivu- tai putkiremontti on yleensä asukkaalla tiedossa, mutta miksi naapurikortteliin nouseva kerrostalo tulee yllätyksenä?

Omaan asuinympäristöön vaikuttavista suunnitelmista kannattaa olla yhtä kiinnostunut kuin taloyhtiön kunnossapitotarveselvityksestä.

Näin pysyt kartalla oman alueesi tulevista rakennushankkeista

  1. Ole oma-aloitteinen. Kaavamuutoksista ei tulla kotiovelle kolkuttamaan. Vaatii kaupunkilaisen omaa valveutuneisuutta, jotta tieto suunnitelluista muutoksista saavuttaa jo kaavoitusvaiheessa ennen päätöksentekoa.
  2. Ota seurantaan kotikaupunkisi tai -kuntasi tiedotuskanavat. Vireillä olevat kaavahankkeet ovat esillä julkisesti niin verkossa kuin fyysisesti. Monella kunnalla ja kaupungilla on käytössä verkossa kätevä karttapalvelu.
  3. Kysy ja keskustele. Yleensä kaupunkisuunnittelusta vastaaville henkilöille voi soittaa tai lähettää sähköpostia, mikäli jokin asia jää askarruttamaan. Myös oman alueen tai kaupunginosan Facebook-ryhmissä ja paikallislehdissä kerrotaan ja keskustellaan usein alueeseen vaikuttavista hankkeista.

Kaupunki ei ole koskaan valmis

Helsingin karttapalvelu

Tampere kaavoitus

Espoo Kaavat

Vantaa ajankohtaiset kaavat

Oulu asemakaavoitus

Juttu julkaistu alunperin maaliskuussa 2021. Juttua päivitetty marraskuussa 2022.