Pilotoimme kattolämmitys- ja viilennysjärjestelmää YIT Kodeissa

Pilotoimme uutta lämmitys- ja viilennysjärjestelmää, jonka toiminta perustuu vesikiertoisiin kattopaneeleihin. Järjestelmä on tuttu hotelli- ja toimitilapuolelta, mutta YIT Kodeissa sitä ei ole vielä nähty. Moderni järjestelmä on tulossa ensimmäisenä Vaasan Myllykatu 14:ään.

Toimitilapuolelta saatujen positiivisten kokemusten ansiosta YIT on päättänyt ottaa kattolämmitys- ja viilennysjärjestelmän käyttöön myös asuntorakentamisessa. YIT Kotien asumismukavuutta pyritään kehittämään jatkuvasti, ja uuden järjestelmän pilotointi on hyvä esimerkki siitä. Järjestelmä takaa asuntoihin miellyttävän sisälämmön sekä parantaa kotien energiatehokkuutta.

Pilotoinnissa ollaan uuden äärellä

Talotekniikan suunnittelupäällikölle Aki Pirttijärvelle uusien taloteknisten ratkaisujen pilotointi on tuttua. Hän on ollut mukana monien eri järjestelmien suunnittelussa ja testaamisessa alusta alkaen. Ennen kuin uudet järjestelmät voidaan ottaa käyttöön YIT:n hankkeissa, ne vaativat perusteellista selvitys- ja tutkimustyötä. Työn tarkoituksena on uusien ratkaisujen testaaminen ja niiden kehittäminen mahdollisimman toimiviksi.

”Kun lähdemme pilotoimaan jotain uutta järjestelmää, rakennamme YIT:n pääkonttorilla sijaitsevaan demotilaan testiympäristön, jossa pääsemme tekemään tarkempia tutkimuksia. Tällä kertaa haussa oli lattialämmityksen korvaava järjestelmä. Tutkimme kattopaneeleiden suhteen ensin lämmitystä ja sitten viilennystä”, Pirttijärvi kertoo.

Järjestelmän pilottikohteeksi valikoitui Vaasan Klemettilässä sijaitseva Myllykatu 14. Ehdotus uuden järjestelmän rakentamisesta ensimmäisenä Vaasan uudiskohteeseen tuli YIT:n Pohjanmaan yksiköltä, jossa Suomen energiapääkaupunkinakin tunnetun Vaasan projektiväki on kiinnostunut uusista energiatehokkuutta parantavista ratkaisuista. Pirttijärvi otti haasteen vastaan, ja näin suunnittelu lähti etenemään.

Vaasa_Myllykatu_F25_mh_300dpi_pienempi.jpg

Järjestelmän hyödyt: ei pölyä, vetoa tai ääntä

Myllykatu 14:n rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa, ja kotien on arvioitu olevan muuttovalmiita kesäkuussa 2021. Katon kautta ohjautuvan lämmityksen ja viilennyksen vuoksi asunnoissa ei ole lainkaan pattereita. Patterien puuttuminen luo lisää tilan ja avaruuden tunnetta sekä antaa uusia mahdollisuuksia sisustamiseen.

”Patterit vievät nykyään asunnoissa yhä enemmän tilaa. Patterittomuus mahdollistaa entistä tehokkaammat neliöt ilman ahtauden tuntua. Niiden pinnoille kertyy monesti myös pölyä tai sisälle likaa, joilta Myllykatu 14:n kohteessa vältytään”, Pohjanmaan yksikön rakennuttajapäällikkö Jaakko Ojala kertoo.

Katon kautta säteilymenetelmällä toteutettu lämmitys ja viilennys eivät vaikuta ilman liikkumiseen tilassa, eikä järjestelmä pidä mitään ääntä.  Näin ollen asukkaan viihtyvyys juuri sopivan lämpötilan saavuttamiseen on taattu.

”Katon kautta säteillen välittyvä lämpö voi tuntua asukkaasta miellyttävämmältä kuin perinteisten järjestelmien lämmitys”, projekti-insinööri Lauri Karri pohtii.

Viilennyksellä helpotusta hellepäiviin

Pohjanmaan YIT Kotien myyntipäällikkö Marie Kero kertoo Myllykatu 14:n olevan Vaasan ensimmäinen asumisen hanke, jossa viilennys kuuluu asunnon vakiovarusteisiin.

”Viilennyksen kuuluminen asunnon vakiovarusteluun ei ole tyypillistä, vaan viilennysratkaisuja teetetään usein jälkikäteen esimerkiksi ilmalämpöpumpuin. Kodeissa valmiiksi oleva viilennys on huomattava lisäetu asukkaalle”, Kero toteaa.

Järjestelmän ansiosta lämmitystä ja viilennystä on mahdollista säädellä asuntokohtaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarpeen vaatiessa voidaan samanaikaisesti lämmittää toista asuntoa ja viilentää toista. Järjestelmän uskotaan myös olevan energiaa säästävä, sillä se takaa tasaisen ja vedottoman sisälämmön. Lisäksi Myllykatu 14:n energiatehokkuutta parantaa taloyhtiön yhteisten tilojen kuuluminen lämmöntalteenoton piiriin.

Vaasa_Myllykatu_F25_oh_300dpi_pienempi.jpg

Pilotille luvassa jatkoa

Myllykatu 14:n rakennustyöt ovat jo käynnissä. Kotien arvioitu valmistumisaika on heinäkuussa 2021. Ensimmäisiä asukkaita, jotka pääsevät käyttämään järjestelmää arjessaan ja nauttimaan sen hyödyistä, odotetaan innolla.

”Pilotti on herättänyt kiinnostusta, ja olemme saaneet paljon kyselyitä järjestelmästä yrityksen sisällä. Olemme päässeet jakamaan tietoamme eteenpäin ja alkaa näyttää siltä, että Myllykatu 14:n jälkeen tulee myös muita kohteita, joissa on sama järjestelmä käytössä”, Ojala arvelee.

Vaasan projektiväki innostui uudesta järjestelmästä niin, että se on tulossa myös Klemettilän seuraavaan kohteeseen, Vaasan Keittiömestariin. Järjestelmä on tällä hetkellä rakenteilla asuntokohteisiin myös Tampereella ja Järvenpäässä.

Vaasan Myllykatu 14

Myytävät asunnot