Jäteveden hukkalämmön hyödyntäminen tuo säästöjä Nihdin Tornin asukkaiden energialaskuun

Energianhintojen noustessa energiaratkaisut ja energian säästö ovat alkaneet kiinnostaa yhä useampaa kuluttajaa. Myös vastuullisuuteen liittyvät kysymykset pohdituttavat asunnon ostajia.

Rakennamme Helsingin Sompasaareen, Nihdin alueelle 29 asunnon kerrostaloa, Asunto Oy Helsingin Nihdin Tornia. Saaren kärkeen rakennettavasta rakennuksesta tulee avautumaan merimaisemat muun muassa Etelä-Helsingin suuntaan. Taloyhtiöön toteutetaan yhtenä energiansäästöratkaisuna jäteveden lämmön talteenotto. Haastattelimme Nihdin hankkeessa projektipäällikkönä toimivaa Antti Leinosta YIT:stä.

Millainen ratkaisu on kyseessä ja miten se toimii?

”Asuntojen viemärivesi johdetaan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan laitteiston läpi ja siitä otetaan talteen lämpöenergiaa, jota hyödynnetään tornitalon lämmityksessä. Käytännössä se tarkoittaa, että taloyhtiössä käytetyllä jätevedellä esilämmitetään käyttövettä. Näin kaukolämmön kulutus vähenee ja asukkaille syntyy säästöä energiakuluissa”, Leinonen kertoo.

Onko tämä uusinta uutta alalla?

”Jätevesien lämmön talteenotto on ollut jo kauan käytössä esimerkiksi teollisuudessa ja suurissa julkisissa rakennuksissa. Asuntorakentamisessa, etenkin omaperusteisissa hankkeissa se on kuitenkin suhteellisen uutta. Paljon on ollut selvitettävää ja on mielenkiintoista päästä näkemään, miten järjestelmä käytännössä toimii.”

Paljonko yksittäinen asukas voi säästää lämmityskuluissa?

”Säästöön vaikuttaa moni tekijä, eikä meillä ei vielä ole tarkkoja lukemia. Järjestelmän käytön myötä myös asumisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt pienenevät.”

Mitä muuta ekologista Nihdin Tornista löytyy?

”Nihdin torni on A-energialuokan asuintalo ja sinne asennetaan muun muassa aurinkopaneeleita. Myös rakennuksen lämmöneristyksiin on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä ne vaikuttavat osaltaan energiansäästöön. Vesikalusteet ovat energiaa säästäviä ja asuntokohtainen vedenkulutuksen seuranta auttaa säästämään vettä. Valvomo-palvelu pitää huolta muun muassa ilmanvaihdon ja lämmityksen energiatehokkaasta käytöstä. Rakentamisen aikana käytetään ainoastaan tuulivoimalla tuotettua sähköä, hiilijalanjälkilaskelma ohjaa valitsemaan ympäristöä vähemmän kuormittavia materiaaleja ja jokaisella autopaikalla tulee olemaan sähköauton latausmahdollisuus.”

Ovatko asiakkaat kiinnostuneita asuntojen energia-asioista?

”Nykyisin asiakkaita kiinnostavat energia-asiat aiempaa enemmän, muun muassa erilaiset energiaa säästävät ratkaisut. Lisäksi he ovat kiinnostuneita siitä, onko uudiskohteet rakennettu energiatehokkaammin kuin vanhat rakennukset.”

Mitä alalle kuuluu energiansäästöratkaisujen osalta?

”Kun energianhinnat ovat nousseet, niin maalämmön hyödyntäminen on lisääntynyt rakentamissamme YIT:n asuntokohteissa. Myös sijoittajat vaativat enemmän vastuullisuuden ja energiaratkaisujen suhteen”, Leinonen summaa.


Alue on upea yhdistelmä kaupunkiasumista ja meriluontoa. Kalasataman palveluiden äärellä olevan Nihdin alueen yhteydet ovat tulevaisuudessa entistäkin paremmat, sillä Nihdin Torni sijaitsee parhaillaan rakenteilla olevien Kruunusiltojen ja Kalasatamasta Pasilaan kulkevan raitioteiden liittymäkohdassa.

Tutustu Nihdin Tornin asuntoihin

Kestävä asuminen on monen tekijän summa