Älyavain tekee työmaalla liikkumisesta helppoa ja vaivatonta niin työmiehille kuin asukkaille

Putkiremontti on hyvä aika käydä läpi taloyhtiön muutkin kunnostus- ja uusimistarpeet. Jos taloyhtiössä on tarvetta vaihtaa lukot, kannattaa se tehdä ehdottomasti ennen putkiremonttia. Näin saadaan lisää nopeutta ja turvallisuutta remontin ajaksi ja sen jälkeen. Uutiskirje 3, lokakuu 2018.

Linjasaneeraus eli arkisemmin putkiremontti on monille taloyhtiöille iso hanke, johon liittyy välttämättömien asumishaittojen lisäksi usein myös muita haasteita. Yksi tyypillisimmistä niistä on liikkuminen työmaalla: kenellä on avaimet, mihin kenelläkin on kulkulupa ja miten rakennuksen turvallisuudesta huolehditaan remontin aikana? Kun liikkumisen vaivattomuus otetaan jo suunnitellussa huomioon, sujuu remontti nopeammin ja turvallisemmin.

Olemme YIT Talon Tekniikan projektipäällikkö Jarno Kaarteen kanssa Keinulaudantien työmaalla, jossa on käynnissä laaja, yli 200 märkätilaa kattava linjasaneeraus. Keväällä alkaneessa ja lokakuussa 2019 päättyvässä remontissa laitetaan koko rakennuksen tekniikka uusiksi. Täällä on tärkeää, että jokainen pääsee oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan ja ilman, että turvallisuus vaarantuu.

Tavallisesti työmaalla kulku on järjestetty niin, että jokaisella työmiehellä on oma avain tai niin, että avaimet ovat työnjohtajalla, joka liikkuu niiden kanssa paikasta toiseen avaamassa ovia.

Kaarre on sitä mieltä, että näille on olemassa parempi vaihtoehto.

”Jos jokaisella työmiehellä on oma avain, taloyhtiölle ja asukkaille ihan ymmärrettävästi syntyy stressiä siitä, että mitä jos avaimet joutuvat hukkaan tai vääriin käsiin. Jos avaimet hukkuvat, täytyy lukkojen sarjoitukset tehdä uudestaan, mikä tulee yleensä todella kalliiksi. Jos taas työnjohtaja kulkee pitkin työmaata avainnipun kanssa avaamassa ovia, menee siihen tolkuttomasti aikaa.”

Kaarre ottaa taskustaan avaimen, joka näyttää aluksi ihan tavalliselta. Läheltä katsoessa paljastuu, ettei avaimessa ei ole yksilöivää jyrsintää – avain on fyysisesti samanlainen rakennuksen kaikkien muiden avainten kanssa. Kaarre kertoo, että kyseessä on suomalaisen iLOQ-yrityksen älyavain, jonka toimivuus perustuu digitaaliseen salaukseen. Joka avaimella on oma digitaalinen koodinsa, jonka lukko tunnistaa. Jos avain menee hukkaan, voidaan siihen liitetyt kulkuoikeudet välittömästi poistaa.

”Kulkuoikeus voidaan antaa tiettyihin tiloihin ja tietyille aikaväleille. Järjestelmästä saa ulos lisäksi raportteja, joista näkee, kuka on käyttänyt avainta, missä avainta on käytetty ja mihin aikaan”, Kaarre lisää.

Kaarre kiittelee järjestelmää mutta ennen kaikkea sitä, että rakennuksen taloyhtiössä lukot päätettiin vaihtaa ennen putkiremonttia.

”Ihmiset toimivat täällä hyvin valveutuneesti – yleensähän lukot vaihdetaan vasta remonttien jälkeen. Tämä helpottaa remontin tekemistä ja taloyhtiön puolesta kulunvalvontaa.”

Kaarteen mukaan taloyhtiössä ollaankin oltu erittäin tyytyväisiä iLOQ-järjestelmään. Työmiehiä taas älyavain helpottaa muutenkin kuin liikkumisen helppoudessa.

”Ei tarvitse kantaa tästä asiasta turhaa stressiä. Vaikka avaimen kanssa kävisikin vahinko, niin sen korjaaminen on todella paljon pienempi ja halvempi operaatio kuin perinteisten avainten kanssa.”

Lue myös: Tehokas työmaa tehtävä- ja aikataulusuunnittelun avulla

YIT Talon Tekniikan uutisiin