Triplan viherkatot, Helsinki

Rakensimme Triplaan hehtaarin verran viherkattoja, joissa vuorottelevat erilaiset kasvit ketokukista keskikokoisiin puihin.

Viherkatot auttavat hulevesien hallinnassa sitomalla sadevettä, suojaavat katon vedeneristystä ja pidentävät siten sen käyttöikää, vaimentavat melua, toimivat hiilinieluna ja puhdistavat ilmaa sitomalla hiukkaspäästöjä ja pölyä.

Hehtaari viherkattoa keskustassa

Triplassa viherkatoilla on kerroksellisuutta sekä monen lajin puita, pensaita ja perennoja. Triplan viheralueet muodostavat sen kolmessa korttelissa yhteensä noin hehtaarin suuruisen alueen, joka on toteutettu vesikattorakenteille. Laajimmat viheralueet koostuvat asuntopihasta sekä keskikorttelin ja Pasilan aseman kattopuutarhoista. Myös Musiikkimuseo Famen ja Firdonkadun pysäköintilaitokseen johtavan ajoluiskan katot ovat viherkattoa. Lisäksi Fredikanterassilla ja kortteleiden välisellä alueella on suuria viheristutusaltaita.

Triplan viherkattojen kasvillisuus on suunniteltu runsaslajiseksi ja dynaamiseksi. Tämä tarkoittaa, että luonnon annetaan tehdä valintoja; ne kasvit mitkä menestyvät, leviävät niidenkin tilalle jotka eivät pärjää. Kasveilla on viherkatoilla haastavat olosuhteet auringonpaahteesta kovaan tuuleen ja rankkoihin sateisiin, joten on järkevää suosia kerroksellisia istutuksia ja monia lajeja kukista puihin. Vasta ajan myötä nähdään mitkä kasvit menestyvät, mitkä eivät. 

Katoista tulee siis ikivihreitä ja värikkäitä. Ne tarjoavat runsaasti silmäniloa, ja hyviä elinympäristöjä erilaisille hyönteisille.

Kivi- ja viherrakentaminen

Viherkatot tuovat kaupunkiin luonnon monimuotoisuutta

Tiedot

Projektin nimi
Triplan viherkatot
Asiakas
YIT
Kaupunki
Helsinki
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2019
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Infra