Viherkatot tuovat kaupunkiin luonnon monimuotoisuutta

Viherkatot ja istutukset parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä, mutta auttavat myös hulevesien hallinnassa. Triplassa viherkatoilla on kerroksellisuutta sekä monen lajin puita, pensaita ja perennoja.

Viherkatto Triplassa
Viherkatto Triplassa

Pasilan keskukseksi valmistuneen Triplan viheralueet muodostavat sen kolmessa korttelissa yhteensä noin hehtaarin suuruisen alueen, joka on toteutettu vesikattorakenteille. Laajimmat viheralueet koostuvat asuntopihasta sekä keskikorttelin ja Pasilan aseman kattopuutarhoista. Myös Musiikkimuseo Famen ja Firdonkadun pysäköintilaitokseen johtavan ajoluiskan katot ovat viherkattoa. Lisäksi Fredikanterassilla ja kortteleiden välisellä alueella on suuria viheristutusaltaita.

Vesikattorakenteille toteutettujen viherrakenteiden tulee olla sekä riittävän kevyitä, että vettä sopivasti pidättäviä ja läpäiseviä, jotta rakenteen tavoitteet tulevat täytetyiksi. Viherkatot auttavat hulevesien hallinnassa sitomalla sadevettä, suojaavat katon vedeneristystä ja pidentävät siten sen käyttöikää, vaimentavat melua, toimivat hiilinieluna ja puhdistavat ilmaa sitomalla hiukkaspäästöjä ja pölyä.

”Triplan viherkattojen kasvillisuus on suunniteltu runsaslajiseksi ja dynaamiseksi. Tämä tarkoittaa, että luonnon annetaan tehdä valintoja; ne kasvit mitkä menestyvät, leviävät niidenkin tilalle jotka eivät pärjää. Kasveilla on viherkatoilla haastavat olosuhteet auringonpaahteesta kovaan tuuleen ja rankkoihin sateisiin, joten on järkevää suosia kerroksellisia istutuksia ja monia lajeja. Vasta ajan myötä nähdään mitkä kasvit menestyvät, mitkä eivät”, kertoo Triplan viherrakenteiden suunnittelun ohjauksessa mukana ollut työpäällikkö Johanna Häkkinen YIT Suomi Oy:stä. 

Kasvit mukautuvat olosuhteisiin

Monia lajeja ja kerroksellisuutta Triplassa riittää. Muun muassa kurjenpolvista, vuokoista ja astereista koostuvat perennaistutukset ovat saaneet seurakseen keskikokoisia puita ja pensaita kuten mongolianvaahteraa, tataarivaahteraa, sirotuomipihlajaa, rusotuomea, morsionruusua ja erilaisia köynnöksiä. Valittujen puiden ja pensaiden taimet ovat pieniä, koska ne mukautuvat alusta asti paremmin kattopuutarhaolosuhteisiin.  

”Katoille on kylvetty myös päivänkakkaran, siankärsämön, ketoneilikan, kurjenkellon, kissankellon ja ahomansikan siemeniä. Ne ovat monivuotisia ja itävät pikkuhiljaa. Katoista tulee siis paitsi ikivihreitä, myös kukkaloistossaan värikkäitä. Ne tarjoavat runsaasti silmäniloa meille ihmisille, ja hyviä elinympäristöjä erilaisille hyönteisille, jotka ovat tärkeitä koko luonnon hyvinvoinnille”, toteaa Johanna.

Työpäälikkö Johanna Häkkinen

Pasilansillan viereisellä Fredikanterassilla oleviin istutusaltaisiin on istutettu esimerkiksi paistetta ja tuulta hyvin sietäviä heinäkasveja, kun taas varjoisalla kortteleiden välisellä alueella on atsaleoja, alppiruusuja ja marjakuusia. Asuntopihalle on istutettu siirtonurmi, erilaisia vaahteroita, tuomia ja pieniä mäntyjä. Rusokirsikat muodostavat asuntopihan nurmialueelle kukkivia kujanteita.

”Osassa altaita olemme kokeilleet biohiilipohjaista kasvualustaa. Keräämme kokemuksia sen toimivuudesta perinteiseen multa-alustaan verrattuna. Olemme istuttaneet myös koemielessä istutusaltaisiin kolmiokaa ja piikkiaraliaa. Haluamme seurata menestyisivätkö nämä lajit lämmenneessä ilmastossa”, Johanna kertoo.

Ulkoalueiden istutusten kasvua voivat ihastella kaikki kaupunkilaiset. Toistaiseksi viherkatot ilahduttavat hyönteisten ja pölyttäjien lisäksi vain toimistojen työntekijöitä ja hotellin asukkaita.

Triplan asunnot

YIT:n pihakonsepti

Viheralueiden kunnossapito