Konttiterminaalin kunnostaminen, Klaipėda, Liettua

YIT kunnosti ahtausyritys Klaipėdos Smeltėn konttiterminaalin Klaipėdan satamakaupungissa. Hanke on osa Klaipėdos Smeltėn vuosien 2015–2023 kehitysohjelmaa.

Klaipėda on Itämeren itärannikon pohjoisimpia satamia, joihin jääpeite ei talvisin tyypillisesti yllä. Sen tärkeimpiä toimintoja on rahdin uudelleenlastaaminen. Klaipėdan kalastussatama avattiin vuonna 1945, ja siitä lähtien ahtausyritys Klaipėdos Smeltėn konttiterminaali on toiminut siellä. Yrityksen asiakaskuntaan kuuluu muun muassa kansainvälisiä laivausyhtiöitä, rahdin vienti- ja tuontiyrityksiä sekä liettualaisia ja ulkomaisia huolintayrityksiä.

YIT aloitti terminaalin kunnostustyöt huhtikuussa 2019. Hankkeen aikana uudistettiin 80 000 neliömetriä rahtialuetta. Urakkaan kuului myös maanalaisen viemäriverkoston ja valaistuksen asentaminen terminaaliin.

”Hanke oli projektinhallinnan kannalta erityinen, sillä siihen osallistui suuri määrä aliurakoitsijoita, mikä vaati paljon organisointia. Lisäksi konttiterminaalin alueelle piti tehdä erittäin raskaille kuormille sopivat päällysteet. Siinä tarvittiinkin apuna muiden YIT-maiden kollegoiden innovatiivisia käytäntöjä”, toteaa Aurelijus Braželis, YIT Liettuan infraliiketoiminnan johtaja.

Vaativa urakka Klaipėdassa

Hankkeessa uudistettiin konttien ahtaamis- ja varastointi-infrastruktuuria. Rakennustyömaalle pystytettiin myös siirrettävä kylmän kierrätysasfaltin sekoitin. Sillä valmistettiin sementillä sidottua materiaalia (CTB), jota levitettiin kahteen kerrokseen märkää märälle ‑periaatteella. Kunnostusurakan aikana käytettiin noin 30 tuhatta tonnia asfalttibetoniseosta konttien varastointialueen peruskorjaukseen.

Alueelle rakennettiin uusi vedenjakelupiste, hulevesiverkostot ja hulevesien puhdistusjärjestelmät sekä automaattisilla sulkuventtiileillä varustetut tankit vaarallisille saastuneille jätevesille. Rakenteellisia uudistuksia olivat muun muassa konttien varastointialueen tukilevyrakenteet ja konttien ahtaamisessa käytettävien nostureiden nosturiradat. Myös tietoliikennejärjestelmiä ja sähkötekniikkaa kunnostettiin.

Urakka vaatii mukautumista terminaalin aikatauluihin ja erittäin tarkkaa eri työvaiheiden suunnittelua.

YIT kunnostaa Klaipedos Smelten konttiterminaalin Liettuassa

Vesi- ja rantarakentaminen

Tiedot

Projektin nimi
Konttiterminaalin kunnostaminen
Asiakas
The Ship Stevedoring Company
Kaupunki
Klaipėda
Maa
Lithuania
Valmistumisvuosi
2020
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Infra