“Maskuliinisesta kovistelusta” sujuvaan yhteistyöhön

Ei enää vastakkainasetteluja, oikeustaisteluita tai “maskuliinista kovistelua” – tulevaisuuden rakennusalalla tehdään yhteistyötä riitelyn sijaan, sanovat Vartin kaupunki -podcastin asiantuntijavieras Pekka Sirviö ja YIT:n Liikenneinfran johtaja Aleksi Laine.

Pirita Tiusanen, Pekka Sirviö ja Aleksi Laine.
Pirita Tiusanen, Pekka Sirviö ja Aleksi Laine.

Rakennusalalla on ollut perinteisesti riitainen maine, onhan hankkeista välillä väännetty jopa oikeudessa asti. Nykyaikainen rakennushanke sen sijaan on kuin palapeli, jossa lopputuloksena syntyvän kauniin kuvan lisäksi pitää miettiä, miten palikat sovitetaan yhteen ja kenen toimesta. Rakennusalan tulevaisuuden näkymissä yhteistyön merkitys korostuu. 

Tätä mieltä ovat Tampereen Raitiotien toimitusjohtaja Pekka Sirviö ja YIT:n Liikenneinfran johtaja Aleksi Laine, jotka keskustelevat Vartin kaupunki -podcastissa hyvän yhteistyön vaalimisesta rakennusalalla.

Alan perinteinen, ”maskuliinisen kova” kulttuuri on Laineen mukaan positiivisessa mielessä pehmentymässä. Yhteiskunnallisten haasteiden kuten ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen myötä yhteistyö nousee entistä tärkeämmäksi. 

Tampereen ratikka toteutettiin allianssimallilla

Yksi tapa yhteistyön tekemiseen on allianssimalli. Projektiallianssissa hankkeen osapuolet suunnittelevat ja toteuttavat hankkeen yhdessä, yhteisellä organisaatiolla ja riskit jakaen.

Allianssimallilla on toteutettu muun muassa Tampereella elokuussa liikennöintinsä aloittavan uuden ratikan raitiotiehanke, jonka tilaajana toimii Sirviön johtama Tampereen Raitiotie Oy. Sirviön mukaan allianssin vahvuus on avoimuus ja yhteisen edun tavoittelu. 

”Eivät mallit itsessään tee autuaaksi, mutta allianssissa kummallakin puolella on omia etuja ja intressejä puolustettavana. Kun yhteinen tavoite on saatu kirkkaasti selville ja sitä kohti mennään avoimesti keskustelemalla, yhteistyö on hedelmällistä”, Sirviö kertoo. 

Laine ja Sirviö toteavat, että tiivis yhteistyö kannattaa aloittaa jo suunnitteluvaiheessa ja asettaa tavoitteet yhteistuumin. Kaiken ytimessä on rehellisyys ja luottamus. 

Mutta miten luottamusta rakennetaan ja millaisia konkreettisia hyötyjä hyvästä yhteistyöstä on kaupunkilaisille? Kuinka hyvin allianssina tehdyn urakan kustannukset ja aikataulut pysyvät aisoissa perinteiseen verrattuna? Nämä ja monta muuta kysymystä saavat vastauksensa YIT:n  Vartin kaupunki -podcastin kakkoskauden viidennessä jaksossa.

Studiossa Pekka Sirviön ja Aleksi Laineen lisäksi podcastin host Pirita Tiusanen.

Kuuntele podcastin jakso

Yhteistyötä tehdään niin työmaalla kuin toimistollakin.

Pssst… Podcastin kulisseissa kuultua:

Kysyimme äänitysten lomassa Pekka Sirviöltä kolme vinkkiä siihen, kuinka vaalia yhteishenkeä rakennushankkeen eri osapuolten välillä tiukoissakin paikoissa. 

  • Ole armottoman avoin, niin hyvässä kuin pahassa. ”Sellaisia asioita ei saa olla, mitä ei voida tuoda yhteiseen pöytään keskusteltavaksi.”
  • Säädä kustannustavoitteet tiukalle. ”Palveluntuottajan pitää alusta asti uskoa, että pääsee tavoitekustannukseen. Toisaalta tilaajalle ei saa tulla jälkikäteen kokemusta, että tavoite oli asetettu liian löysästi.”
  • Muista tarkka mittaaminen. ”ATA- eli avaintulosaluemittarit täytyy asettaa sellaisiksi, että niihin pääseminen on mahdollista. Samalla niiden pitää olla sen verran tiukat, että maksimituloksen saavuttamiseksi hankkeessa pitää innovoida ja kokeilla uutta.”