Työpaikka kuin scifi-elokuvasta – älykkäät toimistot tekevät työnteosta hauskaa ja tehokasta

Työpaikan avain puhelimessa, seinällä pieni pala luontoa ja ympärillä toimisto, joka osaa kuunnella – ja puhua! Uusi teknologia saa aikaan ihmeitä, eikä se usein edes maksa paljon.

Äly on tullut viime vuosina ryminällä puhelimiin, autoihin, kodinkoneisiin ja liikenteeseen, muuttaen samalla merkittävästi arkeamme. Vapaa-ajalla elämme jo tulevaisuudessa, mutta samaa ei voi sanoa työajastamme.

Useimmat toimistot näyttävät tänään samanlaisilta kuin kymmenen vuotta sitten, eivätkä ne toiminnoiltakaan ole erityisesti muuttuneet: ovet aukeavat edelleen avaimilla, valot ja kahvinkeitin kytketään päälle napista ja tietoa tiloista saadaan vain ympäristöä tarkkailemalla.

Samaan aikaan tulevaisuuden toimistot odottavat ottajaansa. Tapoja nykyaikaistaa toimistotilat on satoja, ja liikkeelle pääsee hyvinkin pienillä kustannuksilla. Vanhat tilat sopivat siihen usein aivan yhtä hyvin kuin uudetkin.

ESINEIDEN INTERNET (IOT) SAA TILAT PUHUMAAN

Onkohan neljännen kerroksen tilava neuvotteluhuone vapaa? Miksi tietyissä toimiston huoneissa alkaa aina väsyttää? Miten täällä on aina kylmä?

Toimistot tuottavat jatkuvasti hurjat määrät tietoa, joka jää täysin hyödyntämättä. Tämän datan keräämiseen ei kuitenkaan tarvita kalliita ja vaikeasti asennettavia laitteita. Markkinoilla ovat lähivuosina yleistyneet pienet ja edulliset IoT-sensorit, joita voidaan asentaa lähes minne tahansa.

Sensorit mittaavat muun muassa lämpötilaa, ilmankosteutta, hiilidioksidi- ja melutasoa ja huoneiden sekä työpisteiden käyttöastetta. Sensorien keräämä data ei suinkaan jää laitteen sisään, vaan kuka tahansa voi tutkailla sitä omalta koneeltaan. Datan perusteella heikkohappisen huoneen ilmanvaihtoon voidaan puuttua, tai jos huomataan, että osa tiloista ei ole koskaan käytössä, voidaan niille keksiä uusi rooli. IoT-teknologian avulla voi tehdä paljon muutakin, kuten vaikka saada ilmoituksia siitä, milloin kahvipannussa on tuoretta kahvia.

IHS Markit arvioi, että IoT-laitteiden määrä tulee vuoteen 2025 mennessä kasvamaan nykyisestä 23 miljardista reiluun 75 miljardiin. Kysymys ei silloin enää ole se, miksi laite pitäisi kytkeä Internetiin vaan se, mikä laite Internetiin kannattaisi kytkeä seuraavaksi.

BIOFIILINEN SUUNNITTELU TUO LUONNON LÄHELLE

Nykyihminen on vieraantunut luonnosta, ja niin piristäviä kuin huonekasvit ovatkin, eivät ne tee ympäristöstä kovin vehreää. Moderni ja älykäs ratkaisu tähän ongelmaan löytyy näyttävistä kasviseinistä, jotka yleistyvät nyt vauhdilla ja joita on näkynyt jo jonkin aikaa trendikkäimmissä toimistoissa ja ravintoloissa. Design-piireissä puhutaan biofiilisestä suunnittelusta, mikä tarkoittaa kasvien ja yleisemmin luontoelementtien integroimista tiloihin.

Kasvit parantavat huoneilmaa mutta voivat vaikuttaa myös merkittävästi työntekijöiden hyvinvointiin. Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin luonnonvalon ja viherkasvien merkitystä muun muassa työntekijöiden hyvinvoinnille, tuottavuudelle ja luovuudelle. Luonnonvalo ja viherkasvit nostivat selvästi hyvinvointia (+15%), tuottavuutta (+6%) ja luovuutta (+15%). Aiemmissa tutkimuksissa kasvien on muun muassa todettu nopeuttavan potilaiden paranemista sairaaloissa.

Kasviseinät ovat erinomainen esimerkki siitä, ettei älyn tarvitse aina kummuta teknologiasta. Kasviseinissä on myös mistä valita: osa niistä luo mielikuvia tropiikista eksoottisine kasveineen kun taas toiset muistuttavat suomalaista metsää minikoossa.

HYVÄSTIT HUKKUNEELLE AVAIMELLE

Joskus hyvinkin pienillä toimenpiteillä voi tuoda tuntuvasti älyä ja helpotusta työpaikalle. Miltä esimerkiksi kuulostaisi, jos avaimet eivät enää koskaan menisi hukkaan? Älypuhelin on aina mukana kulkeva älykäs alusta, ja siksi se on täydellinen koti älykkäälle avaimelle.

Työpaikalle asennettavat älylukot mahdollistavat turvallisen liikkumisen toimistossa puhelinsovelluksella, jolla voidaan luoda niin pysyviä kuin kertakäyttöisiäkin avaimia. Oven voi avata tarvittaessa myös etäältä vaikkapa ruokalähetille tai asiakkaalle ilman, että itse tarvitsee päivystää toimistolla. Ja jos joskus iskee paniikki siitä, jäikö joku ovi auki, voi sen tarkistaa sovelluksesta.

Puhelin on jo korvannut maksamisessa helposti hukkaan menevän lompakon, ja seuraavaksi on avaimen vuoro.

ÄLYKÄS TOIMISTO ON KÄYNTIKORTTI, JOKA JÄÄ MIELEEN

Älykkään toimiston ei tarvitse olla suursijoitus – pienelläkin pääsee pitkälle, ja kekseliäisyys palkitaan. Teknologiaa on helppo syyttää, kun asiat menevät pieleen, mutta paljon useammin teknologia mahdollistaa vaivattomamman ja sujuvamman arjen. Teknologian aikainen omaksuminen tuo kilpailuetua, vahvistaa brändiä ja lisää kiinnostusta yritystä kohtaan.

Aika on täydellinen tulevaisuuden työpaikan suunnittelemiselle ja rakentamiselle. Ripauksella älyä toimistosta saa käyntikortin, jota ei unohdeta.

Workery on Pasilan Triplaan kohoava uuden työn keskittymä. Kolmen toimistorakennuksen muodostama noin 50 000m2 kokonaisuus on keväällä 2020 yli 3 500 tulevaisuuden tekijän työpaikka. Workeryn suunnittelussa on alusta lähtien pyritty huomioimaan erilaiset työtavat ja joustavien tilojen tarpeet. Workeryn helppo saavutettavuus, Mall of Triplan palvelut ja uusien työtapojen ehdoilla kehitetyt tilat luovat edellytykset parhaaseen arkeen ja rohkeasti tulevaisuuteen suuntaavalle työyhteisölle. Triplan lähituntumassa sijaitsee lisäksi 2 korjausrakentamiskohdetta: Esterinportti ja Maistraatinportti, joihin saneerataan uudenlaisia toimistotiloja. YIT on myös mukana Smart Building -konsortiossa, jonka tarkoitus on luoda älykkään teknologian avulla ratkaisuja rakennusten käyttäjäkokemuksen, energiatalouden ja ylläpidon parantamiseen ja olla edelläkävijä näissä ratkaisuissa.

Tutustu Workeryyn

Lue lisää tulevaisuuden työstä