Moderni arkkitehtuuri ja talotekniikka mahdollistavat muuntojoustavuuden

Triplan suunnittelussa tärkeäksi johtotähdeksi tuli muuntojoustavuus.

Nykyajan arkkitehtuuri ei miellytä kaikkia, ja toisinaan syntyy keskustelua siitä, miksei nykyään voida rakentaa kauniisti ”vanhoilla tyyleillä”. Rakentamiseen vaikuttaa estetiikan lisäksi moni käytännön syy, kuten saatavilla olevat materiaalit, toimitusketjut, tehtaat, ekologisuus ja tietysti rakentamista ohjaavat määräykset ja poliittiset päätökset.

Myös käytännöllisyys ohjaa asuinrakentamista sekä suurten kauppakeskusten ja toimitilojen rakentamista. YIT:n kaupallinen kehitysjohtaja Pirjo Aalto ottaa esimerkiksi YIT:n rakentaman kauppakeskus Triplan, joka valmistui viime syksynä. Pasilan 60- ja 70-lukujen ilmeelle nyökkäävä Tripla on liikemäärältään Pohjoismaiden suurin kauppakeskus.

Tripla sisätila.jpg

”Triplan suunnittelussa tärkeäksi johtotähdeksi tuli muuntojoustavuus, joka on kauppakeskusten elinehto. Muuntojoustavuuden avulla liiketiloja voi laajentaa niin purkamalla seiniä kuin kattojakin. Rakenteiden täytyy vain kestää esimerkiksi uudet liukuportaat, eikä talotekniikka ilmanvaihdon vuoksi voi mennä sekaisin liiketilakokoja muuttamalla.”

Aallon mukaan aiemmin valmistuneissa kauppakeskuksissa ei ollut huomioitu riittävästi toimialoja, kuten ravintoloita ja kauneus- ja hyvinvointipalveluja, jotka tarvitsevat tavallista suurempia ilmamääriä.

”Tämä on aiheuttanut sen, että talotekniikan parantamiseen on jouduttu tekemään kymmenien tai jopa satojen miljoonien eurojen investointeja viime vuosina.”

Tripla sisäänkäynti.jpg

Triplan kohdalla nykyaikainen arkkitehtuuri ja teknologia ovat mahdollistaneet myös paljon muuta.

”Arkkitehtuuria pohditaan usein hyvin julkisivukeskeisesti, vaikka usein se, mitä on sisällä, ratkaisee. Perinteisesti kauppakeskuksissa on yksi katutaso, Triplassa niitä on neljä, koska Triplaan on sisäänkäynnit neljästä kerroksesta. Tämä tasaa asiakasvirtoja, helpottaa liikkumista ja tuo kaikki liikkeet lähelle asiakkaita.”

yit.fi/toimitilat