Pasilan asemalla rakennetaan pitkän aikavälin historiaa

Viime viikolla vietettiin Pasilan aseman purkajaisia. Pitkään hyvin palvellut asema antaa tilaa uudelle, mutta miltä näyttää tulevaisuus? Pirjo Aallon blogissa katsotaan menneeseen ja innostutaan tulevasta.

Yhden aikakauden loppu on toisen alku. Tämä vanha viisaus on osunut oikeaan erityisen napakasti kuluneen kuukauden aikana, kun olemme valmistautuneet Pasilan aseman purkajaisiin. Viime viikolla vanhalle asemalle jätettiin hyvästit kokonaista kolme päivää kestäneessä purkujuhlissa, joissa kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan tuleviin suunnitelmiin ja muuttuvaan asemaan. Katutaidetta, virtuaalilasien avulla uudella asemalla vierailua, ohjelmaa perheille… asema sai arvoisensa juhlallisuudet! Keskiviikkona paikalle kokoontui Mall of Triplan yhteistyökumppaneita ja tulevia vuokralaisia, ja kuulimme puheenvuoroja vaikuttajilta Paavo Arhinmäestä Raoul Grundsteiniin.

Purkajaisista jäi tietenkin mieleen haikea tunnelma, kun yksi ajanjakso jää taa. Missään hautajaissaattueessa ei kuitenkaan onneksi tarvitse kulkea, sillä ennen kaikkea tapahtumassa juhlittiin uuden luomista ja Pasilan alueen kasvua kohti tulevaa. On aika päästää irti menneestä, jotta saadaan tilaa uudelle.

Aseman sulkeutuminen konkretisoi muutoksen: nyt todella rakennetaan uutta, perustuksia myöten. Erityisesti mieltäni lämmitti apulaispormestari Anni Sinnemäen kommentti, että hän uskoo nyt Pasilaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Muotoaan muuttava asema

Ennen kuin katsotaan eteenpäin, on hyvä pysähtyä hetkeksi menneen äärelle. Vuonna 1989 avattu vanha Pasilan asema palveli lähialueen ihmisiä ja junamatkustajia lähestulkoon 30 vuotta. Tuolloin naapurinamme oli vielä Venäjän sijaan Neuvostoliitto, radiossa raikasi Roxette ja neonvärit olivat muotirintamalla uusinta uutta.  

Uutta olivat myös rautatieasemalle saapuneet kaupalliset palvelut. Avautuessaan Pasilan asema oli vielä kohtuullisen kolkko paikka, jonka päätarkoitus oli lippujen myyminen ja odotustilan tarjoaminen junamatkustajille. Helsingin päärautatieasemalle palvelut alkoivat kuitenkin hivuttautua jo 80-luvun alussa. Muutin itse Lappeenrannasta Helsingin keskustaan 1980-luvun alussa, ja muistan innokkaan ihmetyksen tunteen valinnan mahdollisuuksien äärellä: asemalta löytyi niin Anttilan levykauppa, kultasepänliike kuin ruokakauppakin, ja shoppailla sai jopa sunnuntaina!

Myöhemmin palvelut löysivät tiensä myös Pasilaan. Viime vuosina aseman läpi matkustava pendelöijä on napannut aamukahvin kioskilta, maakuntamatkaaja pokkarin kirjakaupasta ja alueen asukas lounastarpeet marketista. Rautatieasemat ovat myös olleet ensimmäisiä paikkoja, joissa monipuoliset palvelut yhdistyvät kattaviin aukioloaikoihin.

2010-luvulla kuluttajakäyttäytymisen muutos on näkynyt asemilla yhä selvemmin, ja asemat Jyväskylästä Riihimäelle ovat kehittyneet tarjoamaan kokonaisia palvelukokonaisuuksia. Tukholmassa ja Helsingin keskustassa asemat yhdistyvät jo kokonaisiin kauppakeskuksiin. Pasilassa katsomme sitäkin kauemmaksi: paitsi että vuonna 2019 avautuva uusi asema tulee olemaan yhteydessä kauppakeskuksen palvelupalettiin, se myös sulautuu saumattomasti osaksi kokonaista uutta kaupunginosaa, Triplaa.

Väliaikaisen aseman kautta kohti kestävyyttä

Kaupan muutoksen kanssa käsi kädessä elävät myös rakentamiselle asetettavat vaatimukset. Kun 1980-luvulla asemaa rakennettaessa sen käyttöikää mietittiin kymmenissä vuosissa, nykyään on tärkeää pystyä katsomaan kauemmas. Parin vuoden päästä avautuvan uuden aseman ja sen ympärille nousevan Tripla-kaupunginosan perustukset on suunniteltu kestämään jopa 200 vuotta. Rakennamme parhaillaan tulevaisuuden historiaa.

Jotta päästään käsiksi kestävään tulevaisuuteen, pitää kuitenkin sietää hetki myös väliaikaisuutta. Jo parin kuukauden ajan junaan on voinut hypätä joko vanhan aseman tai sen yhteyteen nousseen väliaikaisen aseman kautta. Kun vanha Pasilan asema sulkee ovensa virallisesti 19. kesäkuuta, tulee väliaikaisesta asemasta junamatkustajien ensisijainen läpikulkupaikka aina vuoteen 2019 asti.

Väliaikaisen aseman päädyssä sijaitsevalta näköalapaikalta avautuu maisema Triplan työmaalle. Näköalapaikalla jutustelevien ihmisten puheissa Triplan kasvu alkaa konkretisoitua: työmaa nousee silmissä ja edessä kasvaa uusi kaupunginosa. Vuonna 2019 samalta paikalta voi suunnata katseensa kohti täyden palvelun kaupunkikeskusta, jonka perustukset kestävät 200 vuotta. Siihen verrattuna parin vuoden odotus ei tunnu juuri miltään. 

 

Muita Pasilaan liittyviä ajankohtaisia uutisia, jotka saattavat kiinnostaa sinua: 

Katso täältä video Pasilan aseman yleisölle avoimista purkujuhlista.

YIT kehitti uuden pihakonseptin ja kunnostaa puiston Itä-Pasilaan Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi, lue lisää täältä.

Katso täältä video Mall of Triplan Fredikan terassista ja sen upeista näkymistä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Lue lisää Mall of Triplasta

Tilaa Mall of Triplan uutiskirje

Pirjo Aalto
Kaupallinen kehitysjohtaja, liike- ja toimitilat