Omannäköinen loma, omannäköinen töihinpaluu

Tähän aikaan vuodesta media kuin media on täynnä vinkkejä lomaltapaluuseen. Töihin palaaminen näyttäytyy helposti ikävänä ja raskaana asiana, kun vuoden parhaasta ajasta täytyy luopua haikein mielin. Suomen kesä on lyhyt ja katoava, ja edessä on jälleen raskas talvi työtaakkoineen. Mielestäni tässä kaivataan asennemuutosta. Loma on vain yksi jakso vuodesta, eikä työpaikka ole vankila. Entä jos toisimme lomafiiliksen työpaikalle?

Loman vapautta työntekoon

Lomassa ihaninta on vapaus. Saa mennä ja tehdä mitä ja miten lystää, ja jokainen päivä on täynnä uusia mahdollisuuksia.

Ennen digitaalista vallankumousta työ oli sidottu toimistoon, ja konttoritilat suunniteltiin jäykiksi. Yksinäisessä kulmatoimistossa oli helppo pelailla pasianssia pomon silmän välttäessä, mutta toisaalta työtehtävien siirtäminen terassille aurinkoisen ilman sattuessa oli täysin mahdotonta.

Nykyisin työn tekemisessä ei ole kyse pelkästään paikalle ilmestymisestä. Työnantaja maksaa tuloksista, ei läsnäolosta. Mikä olisikaan parempi resepti hyvään tulokseen, kuin lomalaisen inspiroitunut ja levännyt mielenmaisema?

Kun ajatustyö on yhä vähemmän paikkaan sidottua, voi töitä tehdä loman vapaus tekemisen punaisena lankana. Ja kun läsnäolon sijaan mitataan onnistumisia, päästään kiinni hyvään lomafiilikseen.

Työympäristön tuella tulokseen

Toimiva työympäristö ja hyvät työvälineet mahdollistavat sen, että lomalla saavutettu luova olotila ei katoa. Parhaiten työnantaja voi tukea tuloksellisuutta mahdollistamalla vapaan ja liikkuvan työskentelyn ja tarjoamalla työntekijöille tilaisuuksia verkostoitumiseen.

Hyvin suunnitellussa monitilatoimistossa toteutuvat nämä kaikki. Loman hengessä läppärin voi laskea fiiliksen mukaan juuri sinne, miltä sopivalta tuntuu – milloin sosiaaliseen ryhmätilaan tai rauhallisempaan hiljaiseen huoneeseen.

Monitilatoimistossa myös kommunikointi on helppoa. Luottamus kasvaa ja erilaisten työntekijöiden vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa, kun töitä tehdään ympäristössä, jossa kommunikaatio pelaa. Kun tieto kulkee, pääsee lomalta palatessa kärryille helposti.

Välillä lomatunnelmaa voi tuoda työmaailmaan myös pehmeän laskun avulla. Myönnettäköön, itse hoidin pieniä työjuttuja myös lomalta käsin – nimittäin mökillä auringonpaisteesta ja kahvista nauttien. Kun jo loman aikana ehdin varmistaa, että työt etenevät, helpotti töihinpaluustressi ennen kuin se pääsi edes alkamaan.

Tuula Klemetti / Yksikön johtaja, toimitilat
Kokenut toimitilojen yksikön johtaja, joka on kiinnostunut toimivampien työympäristöjen kehittämisestä. Tuula avaa blogissaan näkemyksiään paikkariippumattomasta työstä ja kuinka työkulttuurin muutos vaikuttaa työympäristöihin tulevaisuudessa.