Jokainen ihmisen ja yrityksen jokapäiväinen valinta aiheuttaa ilmastovaikutuksia, eikä vähiten rakentamisen ja korjaamisen aloilla.

Hiilidioksidipäästöjä on saatava vähennettyä. Luonto ei kestä nykyisen kaltaista kuormitusta. Tästä kaikki ovat samaa mieltä: yhä harvemmassa ovat ne, jotka eivät tosiasiaa ääneen myönnä, omien lyhyen tähtäimen intressiensä vuoksi. Suurten yritysten tai valtioiden johtajat eivät itsekään usko puheitaan, joilla suojelevat fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa taloutta. Maailma muuttuu, eikä mustaa saa puhumalla valkoiseksi.

Jokainen ihmisen ja yrityksen jokapäiväinen valinta aiheuttaa ilmastovaikutuksia, eikä vähiten rakentamisen ja korjaamisen aloilla. Toimimme YIT Talon Tekniikassa asuinkerrostalojen peruskorjausten maailmassa. Olemme pieni ja ketterä, 60 oman työntekijän yksikkö osana suurta ja vahvaa rakennusyhtiötä. Koska tiedostamme valintojemme vaikutukset ilmastoon ja tulevien sukupolvien elinolosuhteisiin, olemme vakaasti päättäneet tehdä voitavamme päästöjen hillitsemiseksi. Olemme määrittäneet toiminnastamme alueet, mistä päästöjä karsimme. Haluamme löytää jokaisesta helposti ymmärrettäviä ja mitattavia päästöjä, joihin pystymme itse vaikuttamaan.

Yhdessä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa olemme merkittävien asioiden äärellä valitessamme tekniikkaa seuraaviksi kymmeniksi vuosiksi isoihin asuinkiinteistöihin. Panostamme jatkossa entistä enemmän siihen, että kaikki osapuolet ovat tietoisia valintojensa ympäristövaikutuksista, sillä teemme joka päivä isoja valintoja esimerkiksi materiaaleja tilatessamme.

Hyödynnämmekö kierrätysmateriaaleista valmistettuja tarvikkeita, jos niitä on saatavilla? Onko valmistuksen päästöistä saatavissa tietoa? Mistä materiaalit työmaalle tuodaan? Tukkuliike tai rautakauppa on lähellä, mutta haluamme tietää yhä tarkemmin, mitä tapahtuu ennen tavaran sinne siirtymistä. Tästä kerron lisää myöhemmin.

Logistiikka on iso kokonaisuus päästöjen synnyssä. Työmatkaliikenne, materiaalitoimitukset ja jätteiden kierrätys joutuvat kaikki syyniin yksi kerrallaan. Haluamme tietää, kuinka paljon voimme vähentää yksityisautoilun päästöjä työmatkoilla, kuinka pitkien rahtimatkojen päästä tavaraa tuodaan ja mihin tavara päätyy, kun se viedään tontilta pois. Lisäksi otamme tarkasteluun kaikkeen edellä mainittuun käytettävän energian lähteet. Ensimmäisen selkeästi mitattavan askeleen otimme jätteiden kierrätyksessä. Lue lisää!

Liikennettä pidetään yhtenä merkittävimmistä haitallisten päästöjen aiheuttajista. Olemme valinneet mittausyksiköksi yhden henkilöauton, jonka vuosittaiseksi ajoksi määriteltiin 20 000 km. Automalli on Volkswagen Golf 1,2 TSI vm 2015, aika yleinen auto liikenteessä. Menopelimme hiilidioksidipäästöt ovat 112 g/km.

Tähän mennessä olemme saaneet poistettua jo 16 auton päästömäärän verran ilmaan tupruttelemasta vuoden jokaisena päivänä. Hyvä näin, mutta uskomme pystyvämme paljon parempaan!

Haastan kaikki yhteistyökumppanimme ja alihankkijamme mukaan talkoisiin. Jos sinulla on hyviä vinkkejä helposti mitattavien päästöjen vähentämiseksi yritystoiminnassa, kerro meille.

Tutustu muihin Sampon blogikirjoituksiin

Asuintaloyhtiöiden, jopa kokonaisten asuinalueiden, korjausvelka kasvaa. Katso alla olevalta videolta, mitä Sampo ajattelee aiheesta.

Sampo Kautto / toimitusjohtaja YIT Talon Tekniikka Oy

Sampo Kautto on YIT Talon Tekniikan toimitusjohtaja. Sampolla on vankka kokemus taloyhtiömaailmasta ja erinomainen osaaminen onnistuneen asukaskokemuksen luomiseen taloyhtiön remontin aikana.