Sijainti lähellä kotia nousee ihannetyöpaikan ykkösominaisuudeksi

Reilu kolmannes toimistotyöntekijöistä olisi kiinnostunut kodin lähellä olevasta etätyötilasta.

Jos suomalaiset kaupunkilaiset* saisivat toivoa kolmea asiaa ihannetyöpaikaltaan, toivoisivat he työpaikkaa, joka sijaitsee niin lähellä, että sinne voi mennä kävellen tai pyörällä (46 %), työpaikkaa, jonne pääsee sujuvasti julkisilla liikennevälineillä (39 %) sekä omaa työhuonetta (32 %).

Tulos käy ilmi tilaamastamme ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrista, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista syyskuussa 2020. Barometrin tavoitteena on selvittää, millaisia kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää. Kyselyssä kaupunkilaiset ottavat kantaa kodin, työ- ja kaupunkiympäristön, liikkumisen ja kaupan vaihtoehtoihin. Barometri toteutettiin nyt kolmatta kertaa. Tuloksia verrataan osin aiempiin tutkimuskierroksiin.

Ihannetyöpaikan tulokset muuttuivat tänä vuonna, kun vastaajille annettuihin vaihtoehtoihin lisättiin sijainti lähellä kotia, joka nousikin heti ykkössijalle listassa. Viime vuonna ihannetyöpaikan TOP3-lista näytti tältä: työpaikka, jonne pääsee julkisilla liikennevälineillä (47 %), työpistettä ja -pöytää, joka on säädettävissä omiin mittoihin (43 %) sekä oma työhuone (42 %).

Tripla ja ratikka.jpg

Alussa mainittujen kolmen seikan lisäksi vastaajille tarjottiin kyselyssä seuraavia vaihtoehtoja, joiden suosio jakautui tänä vuonna seuraavasti: työpisteet, jotka ovat säädettävissä omiin mittoihini (26 %), toimitiloissa on hiljaisia alueita, jotka mahdollistavat työhön keskittymisen (18 %), työpaikkaravintola, josta saa helposti ja edullisesti lounasta (28 %), työpaikalla on autoilijoille omat parkkipaikat (23 %), toimitiloissa on kohtaamispaikkoja, joissa voi tavata muita ihmisiä niin omasta kuin muistakin organisaatioista (6 %), hyvät peseytymis- ja pukeutumistilat esim. työmatkapyöräilijöille (13 %), työpaikalla tai sen lähellä on paljon arjen lähipalveluita kuten kauppa tai pesula (16 %), työpaikalla tai sen lähellä on paljon harrastamiseen liittyviä tiloja tai palveluita kuten kuntosali (13 %).

”Kaupunkilaiset arvostavat selvästi sitä, että työpaikka on helposti saavutettavissa ja uskon, että tämä pätee myös palveluihin. Tulos tukeekin ajatusta 15 minuutin kaupungista, eli siitä, että toimivassa kaupungissa asioiden tulisi olla saavutettavissa vartissa joko kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä”, toteaa johtaja Juha Kostiainen YIT:ltä.

Barometrin mukaan etätyö on kasvattanut suosiotaan tänä vuonna; yli puolet toimistotyötä** tekevistä haluaa tehdä mahdollisimman paljon etätöitä (52 %), kun vastaava luku oli viime vuonna 46 % ja sitä edellisenä vuonna 39 %.

Reilu kolmannes (39 %) toimistotyöntekijöistä olisi puolestaan kiinnostunut hyödyntämään kotinsa lähellä olevaa etätyötilaa, jos työnantaja sellaisen vuokraisi. Erityisen kiinnostuneita etätyötilasta ovat 18–35-vuotiaat (46 %) sekä lapsiperheet (46 %).

*(n=654), työssäkäyvät ja opiskelijat
**(n=380), toimistotyötä tekevät

Kestävät kaupunkiympäristöt -barometri 2020
Kestävät kaupunkiympäristöt -barometri toteutettiin nyt kolmatta kertaa. Kysely on suunnattu seuraavien kahdeksan kaupungin asukkaille: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Kuopio. Aineistonkeruu toteutettiin CINT Ab:n ylläpitämällä nettipaneelilla 23.-28.9.2020. Vastaajia oli 1 003. Otos edustaa tutkittujen kaupunkien 18–75-vuotiasta väestöä iän, sukupuolen ja kaupunkien koon suhteen.

Vartin kaupunki -podcastissa keskustelemme asiantuntijoiden kanssa kaupunkikehittämisestä. Jaksoja on luvassa seitsemän kappaletta ja ne julkaistaan noin viikon välein. Podcastin juontaa YIT:n kaupunkikehityksestä vastaava johtaja Juha Kostiainen ja sitä voi seurata somessa #vartinkaupunki

 

Kestävät kaupunkiympäristöt - lataa barometri ja kuuntele podcastia!

Podcast banneri pieni.png

 

Kaupunkikehitys