Suomenlinnan tunnelin korjaus, Helsinki

YIT toteutti Suomenlinnaan meren alitse kunnallistekniikan tuovan tunnelin korjaamisen allianssimallilla.

Suomenlinnan tunnelihanke / Suomenlinna tunnel project
Suomenlinnan tunnelihanke / Suomenlinna tunnel project

Korjaamalla tunneli varmistettiin, että kunnallistekniikka toimii merilinnoitus Suomenlinnassa jatkossakin ongelmitta. Korjaushankkeella taataan huoltohenkilökunnan turvallisuus, alennettiin tunnelin ylläpitokustannuksia sekä pidennettiin tunnelin elinkaarta.

Tunnelissa kulkevat Suomenlinnan kaupunginosaan niin kaukolämpö, sähkö, vesi, viemäröinti sekä tietoliikenne- ja tv-yhteydet. Lisäksi tunnelia käytetään hälytysajoihin.

Kalliota tiivistettiin ja lujitettiin vuotovesien vähentämiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi. Tunnelin omaa toimintaa ylläpitävä talotekniikka sekä salaojitukset uusittiin täysin. Lisäksi hankkeen yhteydessä keskitettiin tunnelissa kulkevia kunnallistekniikan järjestelmiä, minkä myötä hälytysliikenteen turvallisuus tunnelissa parani. Korjaushankkeen budjetti oli 7 miljoonaa euroa.

Suomenlinna on paitsi Unescon maailmanperintökohde ja kävijöiden suosima merilinnoitus myös yksi Helsingin kaupunginosista. Siellä asuu noin 800 ihmistä, työskentelee 400–500 ihmistä vuodenajasta riippuen sekä vierailee vuosittain noin miljoona ihmistä.

Hankkeessa Pöyry vastasi suunnittelusta ja YIT rakentamisesta. Allianssimallissa projektin osapuolet vastasivat yhdessä suunnittelusta ja toteutuksesta jakaen projektiin liittyvät riskit ja mahdollisuudet.

Suomenlinnan tunnelihankkeen allianssi on Vuoden projektiteko 2018

Tilaa lisätietoa allianssista

kalliorakentamiNEN

Tiedot

Projektin nimi
Suomenlinnan tunneli
Asiakas
Suomenlinnan hoitokunta
Kaupunki
Helsinki
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2017
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Infra