Pudasjärven kaupunki halusi nykyaikaisen ja virikkeellisen kouluympäristön. Tuloksena on elinkaarimallilla toteutettu hirsirakenteinen koulukampus.

Pohjois-Suomessa sijaitseva Pudasjärven kaupunki päätti rakentaa koulukampuksen, joka yhdistää modernin suunnittelun paikalliseen identiteettiin sekä tukee uudenlaista tapaa oppia.

Kouluun tuli tilat 800 oppilaalle: se käsittää ala- ja yläkoulun ja lukion sekä tilat kansalaisopistolle ja liikunnalle. Yhteensä neljällä rakennuksella on pinta-alaa 9 700 neliömetriä.

Suunnittelimme ja toteutimme koulukampuksen rakennustyöt. Vastaamme myös kampuksen ylläpidosta, huollosta, käyttäjäpalveluista ja ylläpitokorjauksista 25 vuoden ajan. Mäntyhirret toimitti paikallinen valmistaja Kontiotuote Oy, ja ne ovat peräisin 80 kilometrin säteeltä rakennuspaikasta.

Oppia koko ikä

Haluamme olla mukana prosessissa, jossa tavoite on oppiminen. "Tavoitteena on turvallinen ympäristö, joka tukee oppimista. Menemme pedagogia edellä, seinät ja rakennukset ovat vain väline", kertoo elinkaariliiketoiminnan johtaja Esa Kemppainen.

Tulevaisuuden kouluissa on Kemppaisen mukaan olennaista, että kaikki sen ympäristöt, myös pihat ja ruokailutilat, ovat yhteisöllisiä ja samalla oppimisympäristöjä.

"Tilat ovat muuntojoustavia monitoimitiloja, joissa neliöt käytetään tehokkaasti. Rakennukset eivät ole pelkkiä kouluja, vaan koko elinkaaren mittaisia oppimisen keskuksia."

Vaikka meillä on kokemusta elinkaarihankkeista ja modernista koulurakentamisesta jo esimerkiksi Oulussa ja Kuopiossa, on Pudasjärven koulukampus hanke oli meile ensimmäinen iso hirsirakennuskohde. Projekti nähtiin kiinnostavana myös maailmalla.

"Se on herättänyt mielenkiintoa Australiaa ja Kiinaa myöten", kertoo Esa Kemppainen.

Nykyaikainen ratkaisu

Asiakas, Pudasjärven kaupunki, halusi satsata terveelliseen ja uudenaikaiseen, monikäyttöiseen oppimisympäristöön. Kaupungin aiemmissa koulurakennuksissa oli sisäilmaongelmia. Hirsirakennuksista kaupungilla oli ennestään hyviä kokemuksia. Kouluhankkeen toteutustavaksi valittiin elinkaarimalli. Se tekee rakennuksen ylläpidosta kaupungille huoletonta.

Pudasjärven kaupungin vs. tekninen johtaja Eero Talala kertoo, että heille asiakkaana oli tärkeää löytää hankkeeseen hyvä kumppani. "Olemme toteuttamassa hanketta, jollaista ei ole ennen tehty: hirsistä koulukampusta elinkaarimallilla. Lemminkäinen yhteistyössä Kontiotuotteen kanssa pystyi tarjoamaan toivomamme ratkaisun."

Talala kertoo, että hirsirakenne valittiin sen hengittävyyden ja hirsirakennusten miellyttävän ilmapiirin vuoksi. Pudasjärvi tunnetaan vaihtelevasta luonnostaan, joten hirren käyttö on kaupungille myös imagokysymys.

"Olennaista meille kuitenkin on, että oppilaat ja opettajat pääsevät terveelliseen ja virikkeelliseen, nykyaikaiseen työympäristöön."

Hirsikoulukampushanke on saanut palkintoja rakennusalan kilpailuissa

Hanke sai tunnustusta Tekla BIM Awards 2016 tietomallinnuskilpailussa.

Hirsikoulukampus voitti vuoden 2016 Puupalkinnon ja Pohjois-Suomen Paras Rakennusteko 2016 -palkinnon.

Olemme toteuttaneet Pudasjärvelle myös hirsisen Hyvän Olon Keskus Pirtin, sekä hirsisen palvelukodin.

Tiedot

Projektin nimi
Pudasjärven koulukampus
Asiakas
Pudasjärven kaupunki
Kaupunki
Pudasjärvi
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2016
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Toimitilat