Mjåvatn pato, Norja

Rakennamme Norjaan uuden padon korvaamaan 1940-luvulla Mjåvatn-järvelle rakennetun padon. Padon rakentamisen lisäksi YIT louhii alueelle noin 500 metriä pitkän tunnelin. Työmaa sijaitsee 1100 metrin korkeudessa.

Uusi pato on noin 100 metriä pitkä ja korkeimmillaan 11 metriä. Kun se valmistuu, vanha puretaan pois ja osa vedestä ohjataan louhimaamme tunneliin, josta se pääsee alempana joessa olevaan vesivoimalaan.

Tunnelin louhinta tapahtui nopeasti, koska vuorella ei pysty työskentelemään talvella. Samasta syystä myös betonitöitä on tehty nopeutetulla aikataululla hyvässä yhteistyössä tunnelissa työskentelevien kanssa.

Mjåvatn sijaitsee keskellä kansallispuistoa, joten työmaan loppuessa kaikki palautetaan alkuperäiseen kuntoonsa. Uusi pato ei myöskään rasita luontoa enempää, koska se korvaa vuosikymmeniä vanhan padon. Joki tulee olemaan rauhallisempi ja veden pinta pysyy tasaisempana. Ja tietenkin ihmisiä ajatellen, tiet pysyvät paremmassa kunnossa, kun alueella oleville kymmenille padoille pitää päästä tekemään ylläpitotöitä.

Asiakas, E-CO Energi, on Norjan toiseksi suurin sähköntuottaja, ja sen omistaa Oslon kunta.

YIT mukana kahdessa patohankkeessa Norjassa

Tiedot

Projektin nimi
Mjåvatn
Asiakas
E-CO Energi
Kaupunki
Ål
Maa
Norway
Valmistumisvuosi
2021
Projektin status
Rakenteilla
Liiketoiminto
Infra
Sulje
Lähetetään...