Terveyskeskuksen allianssihanke, Kempele

Laajensimme ja saneerasimme allianssimallilla Kempeleen terveyskeskuksen.

Laajensimme ja saneerasimme allianssimallilla Kempeleen terveyskeskuksen. Allianssimalli toteutusmuotona keräsi kiitosta eri osapuolilta. Kunta, suunnittelijat, projektinjohto ja urakoitsijat muodostivat yhteisen organisaation, joka vastasi hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta. Allianssissa sekä riskit että hyödyt jaetaan, ja tavoite on kaikilla sama.

Kohde oli vaativa, sillä töiden aikana terveyskeskus toimi normaalisti. Esimerkiksi vuodeosastolla oli koko ajan potilaita. Kempeleen kunta valitsi meidät pääurakoitsijaksi monivaiheisen prosessin jälkeen yksimielisesti. Valinnassa painoivat muun muassa kyvykkyys sekä yhteistyökyky. Kokemukset allianssimallista ovat myönteisiä.

Kehitysvaihe vie aikaa, mutta tuottaa tulosta

Allianssihankkeen kehitysvaihe vie pitempään kuin urakoissa tavallisesti, ja se sitoo sekä asiakkaan että toteuttajien henkilöstöä. Vastaavasti toteutus on hallittu. Huolellisella suunnittelulla saadaan hyvä lopputulos ja hankeen riskit eliminoidaan yhdessä.

Lisä- ja muutostöitä allianssihankkeessa ei ole, koska kaikki ratkaisut hiotaan valmiiksi yhteisessä pöydässä. Asiakas ja käyttäjä tietävät yksityiskohtia myöten, millainen rakennuksesta tulee. Kun huomasimme, että kustannukset olivat nousemassa korkeiksi budjettiin nähden, otimme ne yhteiseen tarkasteluun. Hioimme toteutusta niin, että projekti saatiin kustannustehokkaaksi. Mallinnuksesta oli suuri apu työnsuunnittelussa.

”Projektikonsultin näkökulmasta allianssimallissa on vastaus moneen haasteeseen. Toteuttajan ja asiakkaan yhteydenpito on jatkuvaa, kaikki ovat samassa veneessä. Kaikki osapuolet tulevat aidosti haastetuksi mukaan ja joutuvat miettimään ratkaisuja hankkeen parhaaksi”, sanoo Ari-Matti Jänkälä Projektipalvelu Prodecosta, joka vastasi hankkeen rakennuttamisesta ja valvonnasta.

Kempeleen noin 17 000 asukasta saivat uudistuneen terveyskeskuksen käyttöönsä vuoden 2017 lopulla.

Faktat

  • Asiakkaana Kempeleen kunta, rahoittajana Kuntarahoitus
  • Pinta-ala 8000 bruttoneliötä, joista uudisosan osuus 3700 bruttoneliötä
  • Rakentaminen alkoi syyskuussa 2015, ja kokonaisuus valmistui vuoden 2017 lopulla
  • Muut allianssiurakoijat rakentamisesta vastaavan YIT:n ja rakennuttaja Prodecon lisäksi ovat rakennesuunnittelija Insinööritoimisto Putkonen Oy, LVIS-suunnittelija Sweco Talotekniikka Oy ja talotekniikan urakoitsija Are Oy. 

Tiedot

Projektin nimi
Kempeleen terveyskeskuksen allianssihanke
Asiakas
Kempeleen kunta
Kaupunki
Kempele
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2017
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Toimitilat

Linkit