YIT Eesti juhlii tänä vuonna 30. toimintavuottaan

Heli-kadun 15 talon valmistumisen ja asuntojen menestyksekkään myynnin myötä alkaa päätösvaiheeseen tulla Mäepealsen korttelin kehitysprojekti, jota YIT on vetänyt Mustamäen kaupunginosassa viimeiset 14 vuotta. Tulevaisuudessa tavoitteena on uusien kaupunkikortteleiden rakentaminen.

YIT aloitti Mäepealsen tontin kehittämisen Tallinnan Mustämellä vuonna 2006.

”Tiesimme, että luonnon, kaupungin ja yliopiston läheisyys sekä tontin koko tekevät mahdolliseksi muodostaa siitä täysimittainen asuinympäristö, joka tulee kiinnostamaan asunnon ostajia”, kertoo asuntorakentamisen kehittämisestä vastaava Kristjan Kontaveit.

30. toimintavuottaan juhlistava YIT Eesti on rakentanut Mäepealsen ja Helin kaduille yhteensä 15 taloa, joissa on 600 asuntoa, sekä kerrostalojen yhteyteen kuuluvat sisäpihat, leikki-, kuntoilu- ja oleskelualueet, pysäköintialueet ja kulkuväylät. Kontaveitin mukaan korttelin jokainen vaihe on antanut uusia ideoita siitä, mitä seuraavaksi valmistuvissa asunnoissa tulisi ottaa vieläkin paremmin huomioon ja mitkä uudet tuotekonseptit tekisivät uuteen kotiin muuttamisen ostajalle mahdollisimman helpoksi.

”Aloimme esimerkiksi tarjota Mäepealsen korttelissa ensimmäistä kertaa asuntoja, joihin oli jo rakennettu valmis keittiö integroidulla kodintekniikalla. Nyt olemme kehittäneet tätä konseptia edelleen, ja korttelin viimeisen talon joidenkin asuntojen uudet asukkaat pystyivät halutessaan ostamaan jo täysin sisustetun kodin”, kertoi Kontaveit.

Kaupunkikehittäjän on oltava visionääri

Kontaveitin mukaan kokonaisvaltaisten kaupunkikorttelien rakentamiseen sopivien tonttien löytäminen tulee vuosi vuodelta yhä vaikeammaksi. Vaikka Tallinnan väkiluku kasvaa ja uusien asuinalueiden tarve on jatkuva, on kaikkein suosituimmilla alueilla saatavilla rakennushankkeita varten vain pienempiä alueita yksittäisten talojen rakentamiseksi.

”Jotta kaupungin kehitys tapahtuisi harkitusti ja käsi kädessä asuinkortteleiden tarvitseman infrastruktuurin perustamisen kanssa, on meidän jo tällä hetkellä muodostettava visio siitä, missä uudet asuinalueet tulevat sijaitsemaan viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päästä.”

Juuri valmistuneen Mäepealsen korttelin lisäksi on YIT rakentanut Vibun korttelin Kalamajan kaupunginosaan. Samalla alueella on käynnissä Kütin korttelin kehityshanke. Suurempi kehityshanke YIT:llä on meneillään Marjamaan korttelissa Raen kunnassa.

”Uusien kortteleiden perustaminen antaa kehittäjälle mahdollisuuden toteuttaa oman näkemyksensä siitä, millaisen toimivan elinympäristön tulisi olla. Se on mahdollisuus ja samalla vastuu, jonka kantaminen edellyttää yritykseltä vahvaa kehitys- ja rakennusasiantuntemusta, omistautumista tuotteen ja palvelun laatuun sekä hyvää rahoitustajua ja luottamusta kodin ostajien taholta”, Kontaveit sanoi.


Kehityshankkeet painottuvat satamasta pohjoiseen – YIT:n asiantuntija uskovat asuntomarkkinoiden kasvun jatkuvan koko Tallinnassa