Luonto, palvelut ja liikenneyhteydet houkuttavat kaupunkilaisia

Useimmille oma kotikaupunki on ”unelmien kaupunki”.

Jos mikään käytännön seikka, kuten raha tai sijainti eivät toimisi hidasteina, muuttaisivat suomalaiset kaupunkiasukkaat Suomen kaupungeista mieluiten Helsinkiin ja kaupunginosista Kamppiin tai Punavuoreen.

Tulos käy ilmi YIT:n ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt 2019 -barometrista*, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista syksyllä 2019.

"Helsinkiläisistä 89 % ei muuttaisi pois kotikaupungistaan. Toiseksi uskollisimpia omalle kaupungilleen ovat tamperelaiset (83 %)."

Vastaajista peräti 39 prosenttia valitsi kaupungeista houkuttelevimmaksi Helsingin (n=852) kun taas toiseksi tullut Espoo sai 9 % äänistä. Useimmille vastaajista (81 %) oma kotikaupunki on kuitenkin juuri se ”unelmien kaupunki”, josta he eivät haluaisi muuttaa pois (n=856). Helsinkiläisistä 89 % ei muuttaisi pois kotikaupungistaan, mutta 39 % heistä voisi muuttaa oman kaupunkinsa sisällä toiseen kaupunginosaan. Toiseksi uskollisimpia omalle kaupungilleen ovat tamperelaiset (83 %). Oman kaupunkinsa sisällä tamperelaisista voisi muuttaa 18 prosenttia.

Ranta-Tampella Tampere YIT.jpg

Halutuimpien kaupunginosien joukkoon (n=210) nousevat edellä mainittujen Kampin ja Punavuoren (11 prosenttia maininnoista) lisäksi Eira, Kaivopuisto ja Ullanlinna (10 %), Kallio ja Kalasatama (7 %), Helsingin keskusta (6 %) ja Töölö (4 %).

Houkuttelevaksi kaupungin tai kaupunginosan tekevät vastaajien mielestä kolme asiaa: 1) luonto on lähellä, 2) palvelut ovat lähellä ja 3) liikenneyhteydet toimivat hyvin (n=250). Seuraavaksi eniten mainintoja saivat viihtyisyys, turvallisuus ja kaunis arkkitehtuuri.

*Kestävät kaupunkiympäristöt -barometri 2019
Kestävät kaupunkiympäristöt -barometri toteutettiin nyt toista kertaa. Kysely on suunnattu seuraavien kahdeksan kaupungin asukkaille: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Kuopio. Aineistonkeruu toteutettiin CINT Ab:n ylläpitämällä nettipaneelilla 16.-27.9.2019. Vastaajia oli 1 022. Otos edustaa tutkittujen kaupunkien 18–75-vuotiasta väestöä iän, sukupuolen ja kaupunkien koon suhteen.

LASITETTU PARVEKE ON KAUPUNKIASUJIEN YKKÖSKOHDE

KESTÄVÄT KAUPUNKIYMPÄRISTÖT -BAROMETRI