Tervetuloa, ympärivuotinen kesä

Surffarin ajasta 98 prosenttia menee aaltojen metsästämiseen ja kaksi prosenttia itse surffaamiseen. Entä jos suhdeluku menisikin päinvastoin? Tästä ajatuksesta lähti täydellisen tekoaallon metsästys, joka toi lopulta Janne Miikkulaisen Kaakkois-Aasiasta Suomeen. Mukana saapui myös ympärivuotinen kesä.

Vuonna 2019 Triplaan aukeaa ainutlaatuinen surffin ja rantalentopallon yhdistävä sisäkesäkonsepti, jossa on 26 asteen lämpötila ympäri vuoden. Yksi hankkeen moottoreista on Janne Miikkulainen, jonka luotsaama kansainvälinen Surf House -konsepti perustuu kaikille sopivan tekoaallon ympärille.

”Nuorempana millään muulla ei ollut minulle väliä kuin sillä, että pääsi surffaamaan. Vaikka asuin Kaakkois-Aasiassa, sesongin ulkopuolella kaikki aika kului aaltojen etsimiseen ja hankaliin paikkoihin matkustamiseen”, Miikkulainen kertoo.

Aikaisemmin sukellusyrittäjänä toiminut Miikkulainen alkoi ystävineen tutustua erilaisiin markkinoilla oleviin aaltokoneisiin. Pian tärppäsi: Flowrider-niminen laite oli paitsi turvallinen, myös tarjosi tarpeeksi haastavan aallon, jonka harjalla pystyi harrastamaan surffausta muistuttavaa flowboardingia.

Kun Miikkulainen keksi, että tekoaallon voisi yhdistää beach club -hengessä rantabaariympäristöön, musiikkiin ja ruokaan, syntyi suosittu Surf House -konsepti. Taustavoimiksi valikoitui joukko suomalaisia markkinointi- ja ravintola-alan osaajia. Ensimmäinen Surf House rakennettiin Phuketin Kata Beachille 2013 ja toinen Patong Beachille 2016. 

Palapelin loksahtelua

Ei aikaakaan, kun Miikkulaista alkoi houkutella ajatus Surf House -konseptin laajentamisesta lämpimästä Thaimaasta myös hyiseen Suomeen. Siinä oli kaksi haastetta: piti löytää jättimäiselle sisärantahankkeelle sopivat tilat. Lisäksi täytyi varmistaa, että kesäinen tunnelma saadaan tuotua myös räntäsateen keskelle. Sisäkesään liittyvä haaste ratkesi, kun yhteistyökumppaniksi löytyi yhteisten tuttujen kautta sisätiloihin rantalentopallo-olosuhteita tuottava Suomen Beach Volley Oy.

”Beach Volleylla on sama mielenmaisema kuin meillä, vaikka laji onkin eri. Heiltä saamme ammattitaidon tuottaa hiekan ja valon avulla aidon kesätunnelman sisätiloihin”, Miikkulainen sanoo.

Tilakysymys oli vaikeampi, sillä sisätiloihin rakennettavan rannan konsepti ei istahda ihan mihin tahansa kiinteistöön – tarvitaan avaraa tilaa ilman turhia pylväitä, tarpeeksi korkea katto ja ennen kaikkea kestävät rakenteet, sillä tekoaallon mahdollistava Flowrider-laite on todella painava. Palaset alkoivat loksahdella kohdalleen, kun Miikkulainen kuuli, että Pasilaan rakentuvan Mall of Triplan alapuolella on yli 6 000 neliömetriä metrotunnelia varten louhittua tilaa.

”Jos tunneli kestää metron, kestää se yhden aaltopumpunkin”, Mikkulainen sanoo. ”Ja onhan Triplan lokaatio muutenkin aivan fantastinen.”

”Koskettaa jokaista suomalaista”

Lopputuloksena on Helsinki Beach Volleyn ja Surf Housen yhteinen konsepti Surf Beach Helsinki, joka yhdistää rennon rantakulttuurin ja kesäiset lajit beach volleysta flowboardingiin – ja tuo ikuisen kesän jopa keskelle talvea. Päivisin keskitytään aktiviteetteihin ja urheiluun, iltaisin tarjolla on biletystä ja rantabaaritunnelmaa. Tanssilattian tilalla huojuu tekoaalto.

”Kyseessä ei ole uimahalli tai vesihuvipuisto. Ravintolatoiminta, erilaiset tapahtumat ja harrastajille suunnatut kisat tekevät konseptista aidosti erottuvan”, Miikkulainen sanoo.

Hän muistuttaa, että flowboarding ei yritä korvata tai jäljitellä aitoa surffikokemusta. Sen sijaan laji yhdistää elementtejä monesta lautailulajista: käännöksiä surffista, temppuilua skeittaamisesta ja kurvailua lumilautailusta. Kävijäkunnasta käyvät niin sesongin ulkopuolella tekemistä kaipaavat lautailuharrastajat kuin vesileikeistä innostuneet lapsiperheetkin. Viikonloppuiltaisin Surf Beach Helsinki palvelee erityisesti bilettäjiä.

Loppujen lopuksi kohderyhmällä ei kuitenkaan ole Miikkulaisen mielestä kovin suurta väliä:

”Loka–marraskuussa valoisa ja raikas biitsitunnelma koskettaa varmasti jokaista suomalaista. Vaikka konttorin ikkunasta joutuisi katsomaan vesisadetta, Pasilaan tullessa mieli muuttuu varmasti.”


Lue lisää Surf Beach Helsingin tulosta Mall of Triplaan täältä