Maailman tehokkain ruoan verkkokauppa perustuu automaatioon ja datan hyödyntämiseen

Vuoden lopulla Suomessa toimintansa aloittava Oda on norjalaistaustainen ruoan verkkokauppaan keskittynyt toimija. Rakennamme Odalle Vantaan Viinikkalaan uuden ajan keräilykeskusta, joka pystyy palvelemaan yli kahta miljoonaa suomalaista kuluttajaa.

Oda - Fulfilment centre for an online grocery store to be built in Vantaa
Oda - Fulfilment centre for an online grocery store to be built in Vantaa

Viinikkalan logistiikkakeskittymässä riittää kesähelteilläkin vilskettä. Kaiken kokoisia rekkoja saapuu ja lähtee jatkuvana virtana, sillä alue tunnetaan pääkaupunkiseudulla liikkuvan tavaran valtakuntana. Tänne on nousemassa Odan ensimmäinen Norjan rajojen ulkopuolinen keräilykeskus, ja me olemme parhaillamme toteuttamassa sitä.

Toimintansa vuoden vaihteessa aloittava Oda tarjoaa täyden kotimaisen ruokakaupan valikoiman kotiinkuljetuksella. Se panostaa erityisesti tuoretuotteiden, vihannesten ja hedelmien valikoimaan, sekä tuttujen suomalaisbrändien tarjoomaan. Oda toimittaa tuotteet kotiin aluksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa, mutta kysynnän kasvaessa se on valmis laajentamaan palveluaan nopeasti uusille alueille.

Viinikkalan K3 logistiikka-alue täytti Odan toiveet sijainnillaan. Valmistuva kiinteistö on Odan ja YIT:n yhteistyössä suunniteltu alusta alkaen juuri ruoan verkkokauppaa varten.

”YIT:llä kehitysvaiheessa ollut hanke on nyt räätälöity meidän tarpeisiimme. Suunnitellut ratkaisut määrittelevät laatutason jatkoa ajatellenkin korkealle. Tällä on meille erityinen merkitys, koska keräilykeskus on ensimmäinen Norjan ulkopuolella”, vahvistaa Odan kansainvälisestä laajentumisesta vastaava johtaja Geir Anders Haga.  

Keräilykeskuksen yhteyteen valmistuu myös toimistotilaa odalaisille ja yhteensä kokonaisuudessa on 14 000 neliötä.

”Keräilykeskuksen sijainti on erinomainen, pääsemme keskelle pääkaupunkiseudun kuluttajamarkkinaa ja pystymme palvelemaan yli kahta miljoonaa potentiaalista ruokakaupan asiakasta”, sanoo Oda Suomen toimitusjohtaja Tobias Niemi.

Vuonna 2013 perustettu Oda on onnistunut tekemään ruoan verkkokaupastaan maailman tehokkaimman. Sen toimintamalli perustuu tehokkaaseen automaatioon ja datan hyödyntämiseen. Tuoreen kuluttajabarometrin mukaan Oda on myös Norjan suosituin ruokakauppa. 

Hanke on ollut innostava

”Olemme yhdessä etsineet ratkaisuita keräilykeskuksen tekniseen toteutukseen, muun muassa kylmälogistiikkaan ja sen mahdollisimman suureen energiatehokkuuteen. Ympäristövastuullisuus on tärkeässä roolissa ja esimerkiksi aurinkoenergiajärjestelmää varten on tehty varaukset”, kertoo hankekehityspäällikkö Anne Suojoki YIT:ltä.

”YIT on ollut meille hyvä kumppani; rakennusaikainen yhteistyö on ollut sujuvaa ja projekti on edennyt turvallisesti ilman koronan aiheuttamia haasteita”, kiittelee Oda Suomen operatiivinen johtaja Timo Ponkkonen.

Odan käyttöön rakennettava kiinteistö Vantaan Viinikkalassa on viimeinen K3 -hankekehityskokonaisuuden kohde. Olemme strategian mukaisesti kehittäneet ja vaiheittain toteuttaneet K3 -alueen, jossa jo toimivat muun muassa Wihuri, Suomen Rahapaja, Posti, Forsman tee ja VAK Huoltopalvelut.

Lue myös:

Referenssi: Sipoon logistiikkakeskus 

Referenssi: Logistiikkakiinteistö Tiilitie Logistics, Vantaa

Vapaat logistiikkatilat ja tuotantotilat