Helsingin yliopiston päärakennuksen korjaus

Kulttuurihistoriallisesti huomattava, suojeltu rakennus Helsingin ytimessä korjattiin vastaamaan nykyisiä teknisiä ja toiminnallisia vaatimuksia.

Korjauksessa talotekniikkaa uudistettiin, esteettömyyttä parannettiin ja opetustiloja modernisoitiin. Uudistukset tehtiin historiaa kunnioittaen niin, että ulkonäkö yksityiskohtia myöten säilyi alkuperäisen mukaisena. Opiskelutilat modernisoitiin ja suunniteltiin muuntojoustaviksi ja monikäyttöisiksi, julkisivu kunnostettiin ja kattorakenteet uusittiin. Myös esteettömyys, tila- ja paloturvallisuus sekä sisäilmaolosuhteet paranivat.

”Haluamme kunnioittaa peruskorjauksessa Helsingin yliopiston uniikkia historiaa ja suomalaisuuden syvintä olemusta. Vaikka päivitämme tilat vastaamaan nykyajan tarpeita, on rakennuksen kulttuuriperinnöllisen arvon vaaliminen elintärkeää”, kertoo Helsingin yliopiston vararehtori Tom Böhling.

Rakennus on valmistunut vuonna 1832. Hankesuunnitteluvaiheessa on tehty yhteistyötä Museoviraston kanssa.

Tilat otettiin käyttöön vaiheittain. Ensimmäinen vaihe (Senaatintorin puoleinen Engelin suunnittelema osa) valmistui heinäkuussa 2021. Toinen vaihe (J. S. Sirénin suunnittelema Fabianinkadun puoleinen osa) valmistui kesällä 2023.

Hanke toteutettiin allianssimallilla. Allianssissa hankkeen tilaajana toimii Helsingin yliopiston rahastot, urakoitsijana YIT ja hankkeen arkkitehtisuunnittelijana Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy.

Kohde valittiin Vuoden työmaaksi vuonna 2020. Kokemus auttaa historiallisten rakennuskohteiden suunnittelussa ”Historiallisten arvorakennuksien peruskorjaaminen on yksi YIT:n erikoisosaamisalueista” kertoo YIT:n korjausrakentamisen johtaja Kalevi Stenman.

Kohteelle haetaan RTS-ympäristöluokitus.

Lue lisää korjausrakentamisesta

Ota yhteyttä korjausrakentamiseen

Tiedot

Projektin nimi
Helsingin yliopiston peruskorjaus
Asiakas
Helsingin yliopiston rahastot
Kaupunki
Helsinki
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2023
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Korjausrakentaminen

Linkit