Borealis Naphtha Cavern, Kilpilahti, Suomi

Rakensimme Kilpilahden prosessiteollisuusalueelle uuden naftasäiliön. Hanke voitti Turvallisesti 2000-luvulla -työturvallisuuskilpailun Infra-alan yrityssarjan sekä työmaasarjan.

Urakka sisälsi louhinta- ja lujitustöiden lisäksi vaativia teräsbetonirakenteita (paine- ja kaasutiivis seinä) ja vaativia kuilussa tehtyjä putkistoasennuksia ja teräsasennuksia.

Kalliosäiliö on tilavuudeltaan noin 80 000 kuutiometriä ja se sijaitsee noin 80 metriä maanpinnan alapuolella. Kivimateriaalia luolasta louhittiin kaiken kaikkiaan noin 100 000 kuutiometriä. Luolasta tuli keskimäärin 22 metriä korkea, saman verran leveä ja noin 200 metriä pitkä.

Luolan toiseen päähän sijoitettiin 10,5 metriä syvä pumppaamokaivo, jonka halkaisija oli 5,6 metriä. Sen yläpuolelta nousee 57 metriä korkea kuilu, joka on halkaisijaltaan noin 5 metriä. Kuilu valettiin yhtäjaksoisesti viidessä ja puolessa päivässä itsetiivistyvällä betonilla ja vahvistettiin erikoiskuidulla. Kuiluun asennettiin putkia mm. naftan täyttö- ja purkuputkiksi ja antureita varten.

”Naftan eli teollisuusbensiinin varastointiin tarkoitettu kalliosäiliö on meille strategisesti merkittävä hanke ja parantaa Borealiksen petrokemian tehtaiden varastointimahdollisuuksia. Kalliosäiliö on turvallisuuden ja ympäristön näkökulmasta paras tapa säilyttää suuria syöttöainemääriä”, kertoo petrokemian tuotantojen päällikkö Jari Koivumäki.

Luola onkin elinkaareltaan maanpäällistä säiliötä turvallisempi ja edullisempi vaihtoehto. Tekniikka poissulkien se on myös huoltovapaa.

Turvallisuusvaatimukset olivat omaa luokkaansa

Hankkeessa saavutettiin korkea turvallisuustaso vaativassa teollisuusympäristössä ja se voittikin Turvallisesti 2000-luvulla -työturvallisuuskilpailun Infra-alan yrityssarjan sekä työmaasarjan vuonna 2019.

Turvallisuuteen panostettiinkin ylimääräisillä suunnittelupalavereilla yhdessä tilaajan kanssa, riskien huolellisella kartoituksella, valvonnalla ja valmistautumisella ennakkoon esimerkiksi tuotantolaitosten alasajoihin ja häiriötilanteisiin pelastautumisreittien ja kokoontumispaikkojen kertaamisella.

YIT:n Kallio- ja kaivosrakentaminen

YIT voitti Uudenmaan työturvallisuuskilpailussa Infra-alan yritys- sekä työmaasarjan

Tiedot

Projektin nimi
Borealis Naphtha Cavern
Asiakas
Borealis
Kaupunki
Porvoo
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2020
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Infra