Rakensimme Jällivaarassa Pohjois-Ruotsissa malminmurskauslaitoksen Boliden Aitikin kaivoksella.

Rakensimme Jällivaarassa Pohjois-Ruotsissa malminmurskauslaitoksen Bolidenin Aitikin kaivoksella. Uusi murskauslaitos rakennettiin entisen sisään. Tavoitteena oli kaivoksen tuotantokapasiteetin varmistaminen.

Aitik on yksi Euroopan suurimmista kuparikaivoksista. Se sijaitsee Jällivaaran kunnassa noin 50 km napapiirin pohjoispuolella. Vastuullamme oli projekti, joka sisältää betonityöt, maarakentamisen ja rakennustyöt. Sen valmistuttua toinen urakoitsija asensi murskauslaitteet.

Projektin suurimpia haasteita olivat suuren hankkeen läpivienti lyhyessä ajassa sekä vaativat työmenetelmät ja rakennustekniikat. Myös ilmasto vaikutti tekemiseen - lämpötila alueella voi laskea jopa 40 pakkasasteeseen. Työt kuitenkin jatkuivat rakennustyömaalla koko ajan ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa.

Kun rakennustyöt alkoivat, oli alueella vain noin 40 metriä syvä kuoppa. Vajaassa neljässä kuukaudessa sen tilalle nousivat 18-metriset betoniseinät, korkeudeltaan noin kolmannekseen lopullisesta koosta. Valmiissa laitoksessa on 11 kerrosta. Investointi vahvistaa Bolidenin kilpailukykyä kasvattamalla tuotannon kapasiteettia ja tuotantomääriä.

Projekti alkoi elokuussa 2016 ja valmistui kesällä 2017.

kaivosrakentaminen

Tiedot

Projektin nimi
Bolidenin malminmurskauslaitos
Asiakas
Boliden Mineral AB
Kaupunki
Gällivare
Maa
Sweden
Valmistumisvuosi
2018
Projektin status
Valmistunut