Yhteistyöllä Suomen mahtavin uimahalli

Kuopion Kuntolaakso valittiin Rakennusteollisuuden vuoden 2019 itäsuomalaiseksi yhteistyöhankkeeksi. Perusteluina valinnalle oli yhteen hiileen puhaltamisen meininki, joka näkyi selkeimmin Kuntolaaksossa. Hyvä me! Tällaista hanketta olisi hankalaa toteuttaa ilman hyvää yhteishenkeä 

Tästä kiitos kuuluu jokaiselle hankkeen osapuolelle, jotka ovat omalla omistautumisellaan mahdollistaneet onnistumiset ja hyvän ilmapiirin hankkeessa. Kommunikointi kaikkien sidosryhmien kanssa on toiminut hyvin. Yhteistyötä on edesauttanut se, että jo ennen rakentamista on istuttu yhdessä alas eri osapuolten kesken ja sovittu yhteisistä tavoitteista, mitä kohti mennä. Tilojen eri käyttäjät on haluttu ottaa mahdollisimman hyvin huomioon, asiakasymmärrykseen on syvennytty ja on haluttu ymmärtää, että kenelle oikeasti ollaan tekemässä. Hankkeen sisäisiin kokouksiin ja palavereihin on syntynyt ilmapiiri, jossa kuka tahansa uskaltaa esittää kysymyksiä, eikä ketään jyrätä. Hommat etenevät vauhdilla ja on mukavaa käydä juttelemassa työmaalla ja kuulla kuinka hyvin työporukka on sielläkin hitsautunut yhteen.  

Tällä hetkellä, kun runko on jo saatu lähes valmiiksi, pystyy vihdoin hahmottamaan, kuinka valtavasta kokonaisuudesta on kyse. Näky alkaa olemaan todella vaikuttava. Valtavat ja kunnioitusta herättävät kattoelementit on saatu asennettua ja uimahalli alkaa hahmottumaan eri osastoineen. Tähän hetkeen pääsemiseen on käytetty valtava määrä työtunteja ja paljon on vielä edessä. Uimahallin lopullinen pinta-ala on noin 10 000 bruttoneliötä, josta vesipinta-alaa 2 074,5 neliötä eli valmistuttuaan tulee olemaan Suomen toiseksi suurin uimahalli. Pelkästään laatoitettavaa pinta-alaa tulee yli 7 000 neliötä, mikä tarkoittaa laajuudeltaan keskimääräisen jalkapallokentän suuruista aluetta. Laatoitustyö tehdään tietysti täysin käsityönä.

Kuopio saa kansallisen tason uimahallin 

Uusi uimahalli on suunniteltu katsomolliseksi kansallisen kilpailutason uimahalliksi ja puitteet erilaisiin vesiharrastuksiin tulevat olemaan huikeat. Jäähalli, uimahalli ja pysäköintilaitos suunnitellaan niin, että ne toimivat hyvin sekä yhtenä kokonaisuutena, että myös erillisinä laitoksina. Uimahallin normaali toiminta on mahdollista myös jäähallin liigapelien aikana. Sama toimii myös toisinpäin eli uimahallin käyttö suunnitellaan niin, että kilpailujen aikaan se ei aiheuta jäähalliin käytölle kohtuutonta haittaa.  

Uusi uimahalli sisältää muun muassa 10-rataisen 50 metrin pääaltaan, hyppyaltaan, jossa on kaikki kilpailussa tarvittavat hyppytasot, opetus- ja nuorisoaltaan, monitoimialtaan, kylmäaltaan, porealtaan ja tenava-altaan. Monitoimialtaaseen tulee niska- ja vesihierontapisteet. Tukitoimina uimahallissa toimii myös ravintola/kahvila, toimistotiloja sekä oheisliikuntatiloja. Tiloihin tulee myös kaksi erillistä kuntosalia. Uimahalli on entiseen verrattuna huomattavasti suurempi ja se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet erilaisiin vesiharrastuksiin. Molempien miesten ja naisten puolelle tulee normaalisaunojen lisäksi aromasauna, jossa aromisekoitteinen vesi tulee automaattisesti kiukaalle. Suunnittelussa on otettu erinomaisesti huomioon myös liikuntarajoitteiset ja kaikkiin tiloihin on esteetön pääsy sekä altaisiin asennetaan pyörätuolilla liikkuville hissit. 

Seija, Sami, Erkki ja Tua eli nykyisen uimahallin käyttäjät ja heidän odotuksensa 

Jututin nykyisiä uimahallin käyttäjiä ja tiedustelin minkälaisia tuntemuksia uusi uimahalli herättää. Vietin aamupäivän vanhan uimahallin aulassa keskustelemassa ihmisten kanssa näyttäen samalla havainnekuvia uudesta uimahallista. Päätimme käydä muutaman nykyisen hallin käyttäjän kanssa yhdessä työmaakierroksella tutustumassa työmaahan, jotta hallin ominaisuudet hahmottuvat paremmin.  

Saan mukaani työmaalle Seija Huovisen, Sami Miettisen, Erkki Pulkkisen ja Tua Turusen. Kaikki ovat nykyisen uimahallin aktiivisia käyttäjiä ja uusi uimahalli kiinnostaa kovasti. Tunne on odottava ja useimmin kysytty kysymys onkin, että ”Millonkas se valmistuu?”. Vielä joutuu hetken aikaa odottelemaan, koska työtä on vielä paljon edessä ja uimahallin suunniteltu avaus on syksyllä 2020. 

Puemme päälle asianmukaiset suojavarusteet ja lähdemme kiertämään uimahallin työmaata. Kaikki altaat on tähän mennessä saatu valettua ja uimahalli hahmottuukin tällä hetkellä todella hyvin. Kierrämme jokaisen altaan luona tutkien miltä ne näyttävät. Käymme lisäksi vilkaisemassa katsomosta näkymiä. Kysymyksiä satelee paljon kierroksemme aikana ja yritän parhaani mukaan ehtiä vastaamaan jokaiseen. Uimaharrastuksen lisäksi myös uusi kuntosali kiinnostaa. Seija mainitsee kierroksemme aikana hämmästellen, kuinka siistiltä työmaa näyttää. Käymme uimahallin lisäksi pyörähtämässä uudessa pysäköintilaitoksessa. 

Erkki toivoo uuteen uimahalliin hyvä opasteita ja kunnollista valaistusta. Muuten hän uskoo, että uudesta uimahallista tulee hyvä. 

Seijan mielestä uuden uimahallin suunnitelmat näyttävät avaralta ja valoisilta. Hän on myös tyytyväinen siihen, miten hyvin lapset on otettu huomioon uudessa uimahallissa. 

Tua osaa kertoa uimaseuran puolesta, että uuden uimahallin avajaisia odotetaan kovasti. Tarkoitus on saada kilpaurheilutoiminta parempaan kuntoon Kuopiossa kuin mitä se nyt on. Uimahyppykurssit aloitetaan heti kun uusi uimahalli aukeaa”, hän lisää. 

Paljon on vielä kysymyksiä ilmassa, mutta kaikin puolin tuntuu, että uuden uimahallin avaamista odotetaan kovasti. Uimahalli nähdään tärkeänä osana kaupunkilaisten liikkumista ja harrastamista. 

Sanna Törrönen / Työnjohtaja

Sanna haluaa olla mukana kehittämässä toimivampaa viestintää niin rakennushankkeen sisäisille kuin ulkoisillekin sidosryhmille. Sanna tulee tämän blogin kautta kertomaan Kuntolaakson työmaan arjesta ja siellä toimivista henkilöistä.