Yksityisteiden kunnossapidon avustukset

Yksityisteiden tiekunnat voivat saada avustusta yksityisteiden parantamiseen, talvitien ylläpitoon tai kunnostamiseen ELY-keskukselta.


Tiesitkö, että yksityisteiden parannuksiin on mahdollista saada avustusta? 

Yksityisteiden tiekunnat voivat saada avustusta yksityisteiden parantamiseen, talvitien ylläpitoon tai kunnostamiseen ELY-keskukselta. Tien tulee olla todettu valtionavustuskelpoiseksi. Yksityistiellä on oltava tiekunta perustettuna ja tiekuntaa sekä yksityistietä koskevat tiedot tulee olla ajan tasalla Digiroadissa (Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteri ja tie- ja katuverkon tietojärjestelmä).

ELY-keskus myötää avustusta ensisijaisesti rakentamiseksi luettavan yksityisteiden parantamiseen, joiksi katsotaan esimerkiksi luonnonolosuhteiden aiheuttamat korjauskohteet kuten routavaurioiden korjaukset. Tavanomaisissa tien parannuskohteissa avustuksen määrä on 70 % hankkeen hyväksytyistä ja tukikelpoisista arvonlisäverollisista kustannuksista. Joissakin hankkeissa avustus voi olla suurempi eli 85 %. Tällaisia voivat olla esimerkiksi:

  • siltojen sekä suurempien ja vaativimpien rumpujen uusiminen ja peruskorjaus
  • merkittävien ja yllättävien luonnonolosuhteiden aiheuttamien vaurioiden korjauskohteet, kuten poikkeuksellisten vesistötulvien aiheuttamien vaurioiden korjaustyöt.

Avustuksia ei voi hakea jälkikäteen ja mikäli hankkeeseen sisältyy sekä sillan että tien parantamista, tulee niistä tehdä erilliset hakemukset.

Yksityisteiden kunnossapito

Tien parannushankkeisiin tarkoitettuja varoja jää käyttämättä

Yksityiset tiekunnat ovat viime vuosina hakeneet niukasti avustuksia, joten perusparannushankkeisiin tarkoitettuja varoja on jäänyt parilta aiemmalta vuodelta yli joissakin Suomen maakunnissa. Täten rahoitustilanne yksityisteiden avustuksiin saattaa olla hyvä.

Uusi, edullinen ja vastuullinen Soramix menetelmä sorateiden kunnossapidossa

Soratien päällyskerros ja reunalle valunut kiviaines voidaan murskata kulutuskerrokseksi 25 senttimetrin syvyydeltä, jolloin tielle ei tarvitse ajaa uutta mursketta. Tämä vähentää kustannuksia tienhoidossa, kun sorastusta ei tarvita. Myös asfalttitie voidaan muokata soratieksi, käyttäen vanhan asfaltin osana kulutuskerrosta.

Teiden pölynsidontaa ympäristöystävällisesti

Teemme ympäristöystävällistä pölynsidontaa lignosulfonaatilla ainoana Suomessa ja se sopii erityisesti pohjavesialueille! Se on uusiutuvaa, myrkytöntä ja luonnon omaa ainetta.

Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

Teemme urakoita yksityisille tienhoitokunnille. Ota yhteyttä teiden kunnossapidon työmaapäällikköön tai alla oleven lomakkeen kautta. 

Timo Paavilainen
Tekninen johtaja
Kunnossapito

Ota yhteyttä

Yhteydenottolomake

Kuvailethan asiasi tarkasti, jotta oikea tiimi osaa vastata sinulle. Voit myös lähettää suoraan viestiä infra@yit.fi.

Toimiala
Toivon yhteydenottoa