Soratien pölynsidonta

Teemme sorateiden pölynsidontaa ympäri Suomen. Sen avulla parannetaan näkyvyyttä, liikenneturvallisuutta ja tien varrella asuvien viihtyisyyttä.


Teemme perinteisten menetelmien lisäksi pölynsidontaa myös Dustexilla. Se on uusiutuvaa, myrkytöntä, luonnon omaa ainetta ja sopii pohjavesialueille! 

Dustexia on käytetty muualla maailmassa jo vuosikymmeniä teiden pölynsidontaan. Dustex on tuotenimi lignosulfonaattia sisältävälle teiden pölynsidonta-aineelle.

Ympäristöystävällistä Dustexia voidaan hyödyntää myös teiden ja katujen stabiloinnissa käyttämällä YIT:n SORAMIX-metelmää, jossa soratien kiviainesta murskataan uudelleen kulutuskerrokseksi. 

Se sopii erinomaisesti pölyävien sorateiden tai kenttien pölynsidontaan, esimerkiksi harjoitusradoille ja hevoskentille. Dustexilla käsiteltyä tietä voi hoitaa kuten tavallista soratietä.

Dustex levitetään teille nesteenä ja sen levitykseen käytetään ihan normaaleja teiden kasteluun käytettyä laitteistoa. Mitään erikoislaitteistoa ei tarvita.

Dustex on edullisempaa ja kustannustehokkaampaa muihin ympäristöystävällisiin pölynsidonta-aineisiin verrattuna.

Testattu Suomessa

YIT on testannut lignosulfonaatin käyttöä Suomessa vuodesta 2020 lähtien noin 150 kilometrin matkalla Pohjois-Karjalassa. YIT:n pilotin aikana tutkittiin lignosulfonaatti-yhdisteen vesistö-, pohjavesi- ja ympäristövaikutuksia noin 150 kilometrin matkalla. ELY-keskuksen lausunnon mukaan pinta-, pohja- tai kaivovesissä ei ollut alueella havaittavissa muutoksia. YIT jatkaa vielä pitkäaikaistarkkailua käsittelyalueella.

Vastuullisin valinta

Dustex on vastuullisin valinta sorateiden pölynsidontaan, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät, kuin muissa yleisesti käytetyissä teiden stabilointi- tai pölynsidonta-aineissa. Sen tuottaminen myös sitoo hiilidioksidia, koska se on puun kuitujen sidosaine. Lingnosulfonaatti on siis luonnollista, uusiutuvaa ja myrkytöntä. Se on selluntuotannon ylijäämätuote. Dustex on hiilinegatiivinen ja sillä on EPD-ympäristötuoteseloste.

Yhteistyössä Borregaarin kanssa

Dustex® on norjalaisen Borregaardin tuote. Yritys keskittyy ympäristöystävällisten biokemikaalien valmistukseen, joilla voidaan korvata fossiilipohjaisia tuotteita. Yritys työllistää noin 1100 henkilöä ja toimii 13 maassa. 

Tutustu Dustexiin Borregaardin sivuilla

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää

Olli-Pekka Kurki
Työmaapäällikkö
Kunnossapito

Ota yhteyttä

Yhteydenottolomake

Kuvailethan asiasi tarkasti, jotta oikea tiimi osaa vastata sinulle. Voit myös lähettää suoraan viestiä infra@yit.fi.

Toimiala
Toivon yhteydenottoa