Älykkäät ja kestävät rakennukset
Älykkäät ja kestävät rakennukset

Miltä tulevaisuuden älykkäät ja kestävät rakennukset näyttävät?


Älykkäät ja kestävät rakennukset - 24.11.2021

Tapahtuma oli menestykäs ja herätti runsaasti kiinnostusta.

Kiitos kaikille puhujille erittäin hyvistä puheenvuoroista!

Mikäli haluat katsoa puheenvuorot uudestaan tai et jostain syystä päässyt osallistumaan tilaisuuteen, niin voit katsoa tapahtuman videotallenteen täältä.

Alta pääset seminaarissa julkaistun Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin lataussivulle. 

Tutustu tapahtuman aineistoon


Mistä on vuoden 2021 älykkäin rakennus tehty? Tule 24.11. klo 9.30-11.30  kuulemaan miten älykkyyttä tuodaan seuraaviin YIT:n rakennuskohteisiin ja miten koko ala hyötyy vastuullisemmista rakennuksista.​ ​Mitä vaatimuksia pandemia toi kiinteistösijoituksille? Miten rakennuksen elinkaarihallinnalla tähdätään kohti hiilineutraalia ja kestävää tulevaisuutta ja mitä hyötyjä rakennuksen digitaalinen kaksonen tarjoaa? Näistä asioista keskustelemme vuoden ajankohtaisimmassa tapahtumassa. Julkaisemme tilaisuudessa myös Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin tulokset.

Ohjelma

 • Aamukahvi tarjolla klo 9.00 alkaen
 • Tilaisuus alkaa klo 9.30
 • YIT:n päivitetty strategia, Markku Moilanen, toimitusjohtaja, YIT
 • YIT:n älykkään ja kestävän rakentamisen ratkaisut, Juho Siitonen, strategia- ja kehitysjohtaja, Toimitilat, YIT
 • Asiakkaiden puheenvuoro: mitä vaatimuksia pandemia toi kiinteistösijoituksille?
  Paneelin vetää: Ilkka Tomperi, segmentin johtaja, Kiinteistöt, YIT
  Panelistit: Sari Raunio, kiinteistökehitysjohtaja, Varma, Sampsa Apajalahti, sijoitusjohtaja, CapMan Real Estate, Johanna Saarivuo, kiinteistökehitysjohtaja, DEAS AM, Tomi Aimonen, Kotimaiset kiinteistösijoitukset, kiinteistöjohtaja, Ilmarinen
 • Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin julkistus, Juha Kostiainen, johtaja, Kaupunkikehitys, YIT
 • Partner's voice: Business benefits from implementing Digital Twin solutions (in English), Bert van Hoof, Partner, Group Program Manager, Azure IoT, Microsoft Redmont
 • Hiilineutraali ja kestävä tulevaisuus rakennuksen elinkaarihallinnalla, Tytti Bruce-Hyrkäs, Head of Carbon Neutrality, Granlund
 • Päivän yhteenveto, Juha Kostiainen, johtaja, Kaupunkikehitys, YIT
 • Lounastarjoilu

Tapahtuman puhujat

Markku Moilanen
Toimitusjohtaja, YIT

Markku Moilanen on YIT:n toimitusjohtaja. Markku on tehnyt laajan uran mm. Rambollin konsernijohdossa, jossa hän on vastannut Ramboll Groupin Pohjoismaiden, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen liiketoiminnasta vuodesta 2015 lähtien. Rambollilla hänen vastuualueensa liikevaihto vuonna 2019 oli noin 1,6 miljardia ja henkilöstön määrä noin 13 000. Tätä aiemmin hän on toiminut Ramboll Finland Oy:n toimitusjohtajana.

Ilkka Tomperi
Kiinteistöt-segmentin johtaja, YIT

Ilkka Tomperi vastaa YIT:n Kiinteistöt-segmentistä. Aiemmin hän on työskennellyt Varmassa, jossa vastasi kiinteistösijoituksista. Ennen Varmaa, Ilkka on työskennellyt mm. CapManin ja Franklin Templeton Investmentsin palveluksessa. Hän on lisäksi INREV:in hallituksen jäsen. Ilkka on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori ja hän on Fellow of the RICS.

Juho Siitonen
Strategia- ja kehitysjohtaja, YIT

Juho Siitonen vastaa YIT:n Toimitilat-segmentin strategiasta ja kehittämisestä sekä Smart Building -konseptista. Juholla on vahva tausta tutkimus- ja kehitystoiminnasta erityisesti talotekniikan ja älykkäiden rakennusten alalla. Ennen YIT:lle siirtymistään hän työskenteli talotekniikkayhtiö Are Oy:n teknologiajohtajana ja Lifa Air Oy:n, maailman johtavan turvallisten ja puhtaiden sisäilmatuotteiden valmistajan, tutkimus- ja kehitysjohtajana. Nykyään hän on Lifa Air Ltd:n hallituksen jäsen.

Juha Kostiainen
Johtaja, kaupunkikehitys, YIT

Juha Kostiainen toimii YIT:n kaupunkikehityksestä vastaavana johtajana ja on konsernin johtoryhmän jäsen. YIT lisäksi Kostiainen on työskennellyt kahden eri teknologiakeskuksen toimitusjohtaja, Tampereen kaupungin elinkeinojohtaja sekä SITRA:ssa useammassa johtotehtävässä. Koulutukseltaan Kostiainen on DI ja hallintotieteiden tohtori, lisäksi hän Tampereen yliopiston kaupunkiseutujen strategisen kehittämisen dosentti.

Sari Raunio
Kiinteistökehitysjohtaja, Varma

Sari Raunio toimii Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varman kiinteistökehitysjohtajana ja vastaa Varman asuntosalkusta, kiinteistökehityksestä ja rakennuttamisesta. Sarilla on pitkä rakennus- ja kiinteistöalan tausta ja kiinteistökehitys on erityisesti hänen ydinosaamistaan. Sari pitää vastuullisuutta erittäin tärkeänä osa-alueena hankkeissa ja pyrkii edistämään sitä aktiivisesti omissa kohteissaan ja yleisesti alalla. Koulutukseltaan Sari on diplomi-insinööri.

Sampsa Apajalahti
Sijoitusjohtaja, CapMan Real Estate

Sampsa Apajalahdella on lähes 15 vuoden kokemus kiinteistöpääomasijoittamisesta. Osana CapManin pohjoismaista organisaatiota Apajalahden vastuulla mm. uusien sijoituskohteiden hankinta ja niiden arvonluonti Suomessa ja vakaaseen kassavirtatuottoon sijoittavan pohjoismaisen kiinteistöpääomarahaston johtaminen. CapManillä hän on ollut muun muassa ajamassa ylös pohjoismaista asuntosijoitusmandaattia yhdelle Saksan suurimmista eläkeyhtiöistä. Apajalahti on koulutukseltaan kiinteistötalouden DI ja hän on Professional Member of RICS.

Johanna Saarivuo
Kiinteistökehitysjohtaja, DEAS Asset Management

Johanna Saarivuo toimii Asset Management -palveluiden johtajana DEAS Asset Managementilla. Johannan ydinosaaminen painottuu kiinteistökehitykseen ja vaativiin korjausrakennushankkeisiin. Aiemmin hän on työskennellyt Aberdeen Standard Investmentsillä vastaten Aberdeenin rahastojen omistamien kiinteistöjen hallinnoinnista ja kehittämisestä Suomessa. Ennen Aberdeenia Johanna on työskennellyt mm. Kesko Oyj:n palveluksessa. Johanna on koulutukseltaan rakennus- ja yhdyskuntatekniikan diplomi-insinööri sekä suorittanut MBA-tutkinnon.

Tomi Aimonen
Kotimaisten kiinteistösijoitusten johtaja, Ilmarinen

Tomi Aimonen toimii Ilmarisessa kotimaisten kiinteistösijoitusten johtajana, vastaten viiden miljardin euron sijoitusomaisuuden hoidosta. Ilmarisessa Tomi on toiminut vuodesta 2001 alkaen ja hänellä on laaja ja mittava kokemus kiinteistöliiketoiminnan eri osa-alueilta. Tällä hetkellä Tomi toimii myös Antiloopin, Mercadan ja Amplus Holding Oyn hallituksissa, ja on Keskuskauppakamarin Kiinteistöarviointilautakunnan jäsen.

Tytti Bruce-Hyrkäs
Head of Carbon Neutrality, Granlund

Tytti Bruce-Hyrkäs on rakennusalan ilmastovaikutusten johtavia asiantuntijoita. Hän keskittyy työssään erityisesti siihen, kuinka KIRA-alan ilmastovaikutuksia voidaan ohjata vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti. Hän on osallistunut laajasti alan arviointimenetelmien ja työkalujen kehittämiseen ja mm. konsultoinut Ympäristöministeriötä vähähiilisyyden lainsäädännön kehityksessä. Tällä hetkellä Tytti vastaa Granlundin hiilineutraaliusliiketoiminnasta ja vetää mm. FIGBC:n hiilineutraalin rakennuksen määritelmätyötä.

Bert Van Hoof
Partner, Group Program Manager, Azure IoT, Microsoft Redmont

Bert Van Hoof on kokenut teknologiajohtaja, joka on saanut tunnustusta palkittujen yritysten perustamisesta ja kasvattamisesta useilla eri toimialoilla (käyttöjärjestelmät, kuvantaminen, julkaiseminen, media, terveys, tuottavuus, IoT) ja teknologia-alueilla (käyttöjärjestelmät, asiakasohjelmistot, pilvipalvelut, mobiilisovellukset ja laitteet).