Hyvän Olon Keskuksessa muurattiin peruskivi

Rakennustyöt edistyvät hyvää vauhtia Pudasjärvellä.

Pudasjärven kaupungin historian suurimman rakennushankkeen Hyvän Olon Keskuksen peruskivi muurattiin maanantaina 28.10. 2019 juhlallisesti noin 50 kutsuvieraan ollessa läsnä. Osallistujat kokoontuivat Hirsikampukselle, josta oli linja-autokuljetus rakennustyömaalle. Siellä oli valmiina betoninen peruskivi, lämmitetty sementti ja peruskiveen muurattava teräksinen lieriö.

Sinne kaupunginjohtaja Tomi Timonen ja YIT:n aluejohtaja Marko Palonen laittoivat uusimpia paikallislehtiä, tämän ajan kolikoita sekä puretun Kurenalan koulun ja Hyvän Olon Keskuksen perustusasiakirjan, jonka Timonen myös luki läsnäoleville kutsuvieraille. Ensimmäisenä muuraussementtiä nosti kaupunginjohtaja Timonen, aluejohtaja Palonen jatkoi. Sitten olivat vuorossa kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat, varapuheenjohtajat sekä rakentamiseen osallistuvat yhteistyökumppanit.

Kaikille halukkaille riitti sementtiä, muun muassa rakennushirsitoimittajan Kontiotuotteen edustajille. Lopuksi YIT:n työmaapäällikkö Niko Stenius ja paikallaolleet rakennusmiehet kaatoivat saavista loput laastit peruskiven täytteeksi.

”Tällä hetkellä rakennustyömaalla työskentelee 18 työmiestä. Ensi vuoden puolella harjannostajaisvaiheessa on noin 100 työntekijää”, kertoo Marko Palonen.

Juhlatilaisuus Hirsikampuksella

Muurauksen jälkeen juhlatilaisuuden Hirsikampuksella aloitti tervetulosanoilla kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä. Puheen jälkeen siirryttiin nauttimaan kaupungin tarjoama poronkäristyslounas. Rakennushankkeen tilaajan edustajana kaupunginjohtaja Tomi Timonen esitteli kaupungin hirsirakentamisia, jotka alkoivat 10 vuotta sitten Karhu-/hirsikunnaan rakentamisella.

”Hirsipääkaupungin tarina on jatkunut siitä lähtien useilla rakennushankkeilla. Pudasjärvi on ollut edelläkävijä puurakentamisessa. Nyt on meneillään kaupungin historian kaikkein suurin rakennushanke, hirrestä tietenkin. Suunnittelupöydällä on edelleen lähitulevaisuuden hirsirakentamisia; Vanhustentaloyhdistyksen rakentamat talot torin varrelle sekä Vuokrataloyhtiöiden kerrostalohanke kaupungintalon edustalle ja jäähallihankekin on vireillä vuosille 2022-23. Lumiareena ja liikennejärjestelyt ovat valmistumassa Syötteelle. Lisäksi Syötteellä on valmistumassa useita yksityisten rakennushankkeita ja lisää on suunnitteilla”, mainitsee Timonen.

Sisäilmaongelmiin pudasjärveläinen ratkaisu

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen mainitsi juhlapuheessaan rakennushankkeen olevan seurausta useiden kaupungin rakennusten sisäilmaongelmista. Ne ovat myös laajasti julkisten rakennusten ongelmana eri puolilla Suomea. 

”Pudasjärvellä jo tähän mennessä toteutetut julkisen hirsirakentamisen kohteet ovat hyviä esimerkkejä onnistuneesta tavasta ratkaista sisäilman ongelmat kestävästi. Ilmastotalkoissa hirsirakentaminen on oivallinen ratkaisu, koska kilo puuta sitoo kaksi kiloa hiilidioksidia ilmasta. Männyn öljyt kykenevät nujertamaan myös sairaalabakteereita ja tämä ominaisuus säilyy vuosikymmeniä”, Törmänen sanoo.

”Pudasjärvi on rohkea esimerkki muillekin puurakentamisessa ja elinkaarimallin käyttämisestä rakennushankkeissaan. 20 vuotta kestävän palvelujakson jälkeen kaupunki saa vielä rakennuksen käyttöönsä priimakunnossa. Terveet tilat kokoavat myös hyviä ja motivoituneita työntekijöitä”, toteaa Marko Palonen YIT:ltä.

Hän kertoi rakennustyömaalla räjäytysten olevan ohi. Perustustyöt valmistuvat tämän vuoden puolella ,ja ensi vuoden alussa alkaa rakennuksen pystyttäminen. Hän korosti, että työntekijöinä ja aliurakoitsijoina on käytetty paikallista työvoimaa sekä muita paikallisia palveluja niin paljon kuin mahdollista.

Rahoitusmalli hyvänä esimerkkinä

Rahoituspäällikkö Daniel Eriksson mainitsi Kuntarahoituksen rahoittavan nyt kiinteistöleasing-elinkaarisopimuksella jo kolmatta kohdetta Pudasjärvellä.

”Sopimus velvoittaa, että kiinteistöissä ei tule korjausvelkaa ja nämä rahoitusmallit ovat olleet ja tulevat olemaan hyvinä esimerkkeinä koko Suomen kuntakentässä”, Eriksson sanoo.

Käyttäjien puheenvuoroja käyttivät ylilääkäri Tuula Saukkonen Oulunkaaresta, kirjastotoimenjohtaja Outi Nivakoski ja liikunta- ja hyvinvointikoordinaattori Elina Wachira. He iloitsevat siitä, että valmistuttuaan Hyvän Olon Keskuksessa monipuoliset palvelut ovat saman katon alla, lähellä toisiaan, ja yhteistyötä pystytään tekemään nykyistä paremmin.

Musiikkia esittivät lukion toisen luokan oppilaat Essi Törmänen, Essi Hanhela ja Vilma Hyvärinen. Juhlan juontaja opetus- ja sivistysjohtaja Juha Holappa esitteli heidät Yllätykselliset-nimellä.

Suuri rakennushanke

Pudasjärven kaupungin historian suurimman rakennushankkeen hirsisen monitoimikeskuksen rakentaminen toteutuu Pudasjärven kaupungin ja YIT:n yhteistyönä. Hyvän Olon Keskus toteutetaan elinkaarimallilla, ja se käsittää tilat terveydenhuollon, kuntoutustoiminnan, sosiaalitoimen, kulttuuritoimen, kirjaston ja nuorisotoimen tarpeisiin. Rakennukseen tulee myös 300 hengen auditorio, kokoustiloja sekä kolme liiketilaa. Hankkeen bruttoala on 9 300 neliömetriä, kokonaisarvo noin 43 miljoonaa euroa. Hanke rahoitetaan leasing-rahoituksella Kuntarahoituksen toimesta. Rakennustyöt ovat alkaneet elokuussa 2019, ja monitoimikeskus valmistuu syyskuussa 2021.  

Teksti ja kuvat: Heimo Turunen, Pudasjärvi-lehti
Työmaan aloituskuva: Pudasjärven kaupunki /Juha Nyman

Lue lisää YIT:n toimitilarakentamisesta