Keskustakirjasto Oodi, Helsinki

Oodi on uuden ajan kirjasto, elävä ja toiminnallinen kohtaamispaikka.

Keskustakirjasto Oodi tarjoaa laajan valikoiman erilaisia palveluita ja tiloja kaupunkilaisten käyttöön ydinkeskustassa. Rakennuksena Oodi on näyttävä ja arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen lasi- ja teräsrakenteineen sekä puujulkisivuineen. Sen rakentaminen vaati lujaa erityisosaamista ja erinomaista yhteistyötä kaikkien tekijöiden kesken. Työmaalla työskenteli kaikkiaan noin 2 000 henkilöä, 150 urakoitsijaa ja 200 suunnittelijaa. 

Kaupunkilaisten olohuone

  • Kolme kerrosta, koostuu lähes kokonaan yleisölle avoimista tiloista
  • Laaja valikoima palveluita kolmessa kerroksessa: kirjastotoimintojen lisäksi muun muassa ryhmätyötiloja, monitoimisali, äänitysstudioita ja muita harrastustiloja, elokuvateatteri Kino Regina, kahvila ja ravintola sekä leikkipuistotila. Tilaa yhteensä 17 200 m².
  • Energiatehokas ja esteetön
  • Suunnittelija Arkkitehtitoimisto ALA
  • Rakentaminen alkoi syksyllä 2015, avajaiset 5.12.2018

Palkittu Oodi

Helsingin vammaisneuvoston esteettömyystunnustus

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myönsi Oodille kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12. vuoden 2019 esteettömyystunnustuksen.

Public Library of the year 2019

Kansainvälinen palkinto jaetaan vuosittain yleiselle kirjastolle, joka on vasta rakennettu tai jonka toiminta on käynnistetty tiloissa, joita ei ole ennen käytetty kirjastona. "Maailman parhaan kirjaston" palkinnon myöntää IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions). https://www.ifla.org/

Suomen Paras Asiakasteko 2019

Palkinto myönnetään suomalaisyrityksen tai -organisaation vaikuttajalle, joka on auttanut erityisesti unohtumattomien asiakkuuskokemusten aikaansaamisessa erilaisissa asiakaskohtaamisissa. Palkinnon myöntää asiakaskokemuksen ammattilaisten järjestö. Customer Experience Professionals Association (CXPA) on kansainvälinen voittoa tavoittelematon ammattilaisverkosto. https://cxpa.fi/

European Steel Design Awards -palkinto (ESDA) 2019

Teräksen luovan käytön edistämiseksi arkkitehtuurissa teräsrakentamisen eurooppalainen valmistelutoimikunta European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) jakaa joka toinen vuosi palkinnon kannustuksena kohteen omistajille, arkkitehdeille, suunnittelijoille, pääurakoitsijoille ja teräsurakoitsijoille.  https://www.esda.org/ 

Vuoden Projekti 2019

Palkinnon myöntää vuosittain suomalainen Projektiyhdistys ry, joka tekee yhteistyötä kansainvälisen kattojärjestön IPMAn (International Project Management Association) kanssa.

Vuoden Teräsrakenne 2018

Suomalaisen Teräsrakenneyhdistyksen vuosittaisen palkinnon saa arkkitehtonisesti korkeatasoinen, terästä ja muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke. Oodin teräsrakenteen valmisti, toimitti ja asensi Normek Oy.

Lisäksi Oodi oli ehdolla mm. Euroopan unionin vuoden 2019 Mies Van Der Rohe -arkkitehtuuripalkinnon saajaksi sekä Suomen arkkitehtiliiton SAFAn Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Artikkelit Oodin rakentamisesta 


arkkitehtien näkökulmasta
rakentajan näkökulmasta
palveluiden näkökulmasta
korjaamisen näkökulmasta

Oodi on nyt teidän
Uuden ajan kirjasto Oodi aukeaa itsenäisyyspäivän aattona
Uudenlainen kirjastokonsepti
Keskustakirjasto Oodille merkittävä arkkitehtuuripalkinto

YLEn dokumentti Oodin rakentamisesta Areenassa

Toimitilojen yhteystiedot

Tiedot

Projektin nimi
Keskustakirjasto Oodi
Asiakas
Helsingin kaupunki
Kaupunki
Helsinki
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2018
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Toimitilat
Erityistä
Uniikki arkkitehtuuri