Merenojan yhtenäiskoulu, Kalajoki

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty yhtenäiskoulu

Merenojan uusi yhtenäiskoulu rakennettiin uudisrakennuksena vanhan koulun tontille. Kouluun toteutettiin ala- ja yläkoulun opetustilojen lisäksi lisätiloja lukiolle, hammaslääkärin vastaanottotilat sekä liikuntasali ja kaupungin vapaa-ajantoimen tiloja.

Tilat suunniteltiin erittäin monikäyttöisiksi ja helposti muunneltaviksi, jotta Kalajoen kaupunki ja koulun henkilökunta pystyvät jatkossakin nopeasti vastaamaan muuttuviin opetusrakennusten käyttötapoihin ja -tarpeisiin.

”Toteutamme kaupungin keskustaan nykyaikaisen ja pohjoissuomalaisittain valinnaisuudessaan ja kansainvälisyydessään ainutlaatuisen oppimisympäristön. Uusi yhtenäiskoulu ja laajennettu lukio mahdollistavat Kalajoen urheilu- ja kulttuuriakatemian toiminnan laajentamisen ja kehittämisen. Haluamme koulusta terveellisen, turvallisen ja energiatehokkaan. YIT:n tarjous vastasi parhaiten urakkakilpailulle asettamiamme hinta- ja laatukriteereitä”, sanoo Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

Koulu on mitoitettu noin 1 000 oppilaalle ja 100 hengen henkilökunnalle. Hankkeen kokonaislaajuus oli noin 13 000 brm2, josta liikuntahallirakennus on 2 421 brm2.

Työ toteutettiin KVR-urakkana, joka sisälsi entisten rakennusten purkutöitä ja uusien rakentamista.

Rakentaminen toteutettiin Kuivaketju10-kosteudenhallintamallin mukaisesti, edellyttäen P1-puhtausluokkaa. Rakennukseen tuli tuulettuva alapohjarakenne.

Joutsenmerkki – ympäristöystävällisyyttä koko elinkaaren ajan

Uuden koulun suunnittelu ja rakentaminen toteutettiin Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti. Joutsenmerkityn rakennuksen on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka edellyttävät muun muassa rakennuksen koko elinkaaren huomioimista ja hyvää sisäilman laatua.

Joutsenmerkin kriteerien pohjalta rakentamisen aikana kiinnitettiin erittäin paljon huomiota siihen, että kaikki rakentamisessa käytetyt ja rakennukseen jäävät materiaalit on todella tarkasti dokumentoitu ja hyväksytty. Tämä tehtiin sekä oman tuotantomme, että Joutsenmerkin myöntävän Ympäristömerkintä Suomi Oy:n toimesta.

Valmiissa rakennuksessa joutsenmerkkirakentaminen näkyy parhaiten poikkeuksellisen suurena ikkunapinta-alana. Myös kodinkoneiksi valittiin energiatehokkaat vaihtoehdot.

Oppimisympäristöt

Lue lisää toimitilarakentamisestamme

Tiedot

Projektin nimi
Merenojan yhtenäiskoulu
Asiakas
Kalajoen kaupunki
Kaupunki
Kalajoki
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2020
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Toimitilat

Linkit