Kastellin monitoimitalo, Oulu

Kastellin monitoimitalo on oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus niin lähialueen kuin koko Oulun kaupungin asukkaille. Kohde on toteutettu elinkaarihankkeena, jossa rakennus on vastuullamme 25 vuoden ajan.

Oulun kaupungin hankkeeseen sisältyivät monitoimitalo Kastellin suunnittelu, paikalla olleiden rakennusten purkaminen sekä monitoimitalon rakentaminen. Rakennuksen hoito, ylläpito, käyttäjäpalvelut sekä palvelusopimuksen aikaiset perusparannusinvestoinnit ovat vastuullamme 25 vuoden palvelujakson ajan.

Kaksikerroksisessa monitoimitalossa on tilat kaikkiaan noin 1 500 lapselle ja nuorelle. Monitoimitaloon sijoittuvat päiväkoti, aamu- ja iltapäivähoito, yhtenäisperuskoulu, lukio, aikuislukio, kirjasto, nuorisotilat, auditorio sekä mittavat liikuntatilat. Pinta-ala on yhteensä noin 23 000 neliömetriä.

Tilat muuntuvat käyttötarpeen mukaan

Rakennus on jaettu käyttötarkoituksen mukaan neljään lohkoon, joista kullakin on oma pastellinsävyinen teemavärinsä. Yhteistä tilaa on aula sienen muotoisine betonipilareineen. 

Tavoitteena ovat olleet tilojen käytön ja käyttäjien toiminnan synergiat, yhteistoiminnallisuus ja yhteisöllisyys. Koulun liikuntapainotteisuudesta johtuen monitoimitalossa on runsaasti monipuolisia liikuntatiloja, jotka ovat liikunnanharrastajien käytössä kouluajan ulkopuolella. Monitoimitalon auditoriossa voi järjestää erilaisia koulutus-, seminaari- ja kulttuuritapahtumia modernin atk- ja näyttämötekniikan johdosta.

Elinkaarirakentamisen etuja

Hankkeen lähtökohtana oli molempia osapuolia hyödyttävän aidon kumppanuuden synnyttäminen ja kehittäminen, kustannustehokkuus, ympäristönäkökulmat huomioonottava kohteen käytettävyys, toimivuus, turvallisuus, ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus.

Elinkaariajattelu kulki hankkeessa mukana kiinteästi jo rakennusvaiheesta alkaen. Kohteen ratkaisuissa on panostettu pitkäjänteiseen ajatteluun; esimerkiksi ulkovuoraukseen on valittu laudoituksen sijaan huoltovapaa sementtikuitulevy.

Oulun kaupungin ei tarvitse miettiä rakennuksen perusparannuksia ja hoitoa seuraavaan 25 vuoteen, sillä Lemminkäinen vastaa rakennuksen huoltamisesta vuoteen 2039 saakka.

Kastelli on Suomen suurin yhtenäiskoulu. Se on myös eräs Suomen suurimmista puurakennuskohteista.

Palkittu Kastelli

Kastelli on saanut ensimmäisenä kouluna Pohjoismaissa Gold-tason LEED for Schools -sertifikaatin sekä voittanut vuoden 2014 RIL-palkinnon.Suomen Rakennusinsinöörien liitto RIL:in vuosittain jakamalla RIL-palkinnolla palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista sekä kiinnitetty huomiota taloudellisiin, yhteiskunnallisiin ja ympäristönäkökohtiin. LEED-sertifioidut rakennukset muun muassa säästävät kustannuksia ja muita resursseja, ja edistävät uusiutuvan energian käyttöä.

Kastelli on myös MIPIM Awards -kilpailun Best Innovative Green Building -sarjan finalisti vuonna 2015.

Lue lisää elinkaaripalveluistamme

Tiedot

Projektin nimi
Kastellin monitoimitalo
Asiakas
Oulun kaupunki
Kaupunki
Oulu
Maa
Suomi
Valmistumisvuosi
2014
Projektin status
Valmistunut
Liiketoiminto
Toimitilat
Erityistä
Kastelli on saanut ensimmäisenä kouluna Pohjoismaissa Gold-tason LEED for Schools -sertifikaatin sekä voittanut vuoden 2014 RIL-palkinnon. Kastelli on myös MIPIM Awards -kilpailun Best Innovative Green Building -sarjan finalisti vuonna 2015