“Näistä syistä perustimme 101 miljoonan euron rahaston Helsinkiin”, Shinichi Nikkuni, NordicNinja VC

Lokakuussa 2013 japanilainen teleoperaattori Softbank ilmoitti sijoittaneensa 1,1 miljardia euroa suomalaiseen peliyhtiöön Supercelliin. Menestyksekäs kauppa on saanut japanilaiset sijoittamaan aktiivisesti Pohjoismaihin.

Japani on yksi suurimpia talouksia maailmassa ja sen yhteiskunta on yksi teknologisesti kehittyneimpiä. Startupkeskittymän Maria 01:en sijoittajaverkostoon on liittynyt tänä vuonna uusia sijoittajia ja yksi niistä on ollut japanilainen rahasto NordicNinja, joka juontaa juurensa JBIC:stä (Japan Bank for International Cooperation).

Miksi Helsinki ja Pohjoismaat, Shinichi Nikkuni?

Pohjoismaiden kautta nopeampi innovointi

Tilastot puhuvat puolestaan. Pohjoismaiden osuus maailmanlaajuisista exiteistä eli yritysirtaantumisista oli maailman korkein kun sitä verrataan maiden bruttokansatuotteeseen. Viimeisen 6 vuoden aikana japanilaiset rahastot ovat sijoittaneet yli 36 pohjoismaiseen yritykseen, joista 22 on mennyt Suomeen tai Viroon.

“Japani on maa, jossa riskejä vältellään. Japanilaiset työskentelevät mieluummin suurissa yrityksissä, jotka takaavat vakauden ja taloudellisen turvan”, sanoo Shinichi Nikkuni, NordicNinjan osakas.

Nikkuni, jota kutsutaan ystävien keskuudessa Shiniksi, muutti Helsinkiin tammikuussa 2019 perustaakseen rahaston, joka sijoittaa pohjoismaalaisiin scaleup-yrityksiin. NordicNinja ei ole sitoutunut mihinkään tiettyyn toimialaan, mutta heidän rahoittajia kiinnostavat eritoten ns. deep-tech ratkaisut, jotka liittyvät automaatioon, terveysteknologiaan, tekoälyyn ja logistiikkaan.

Nikkunin mukaan japanilaiset startup-yrittäjät keskittyvät usein pelkästään Japaniin, eivätkä heidän ratkaisut täten ole yhtä innovatiivisia kuin esimerkiksi pienemmillä kotimarkkinoilla syntyneet. Suomen kaltaisissa maissa syntyneiden kasvuyritysten pitää tähdätä nopeasti kansainvälisille vesille.

“Kun teemme sijoituspäätöksiä, meitä kiinnostavat enemmän perustajat ja heidän kykynsä saada aikaan asioita kuin heidän käyttämänsä teknologia. Pohjoismaissa ihmiset ovat uskottamattoman yrittäjähenkisiä”, sanoo Nikkuni.

Pohjoismailla on hyvä maine japanilaisten keskuudessa. Marimekko tulee usein mieleen ensimmäisenä kun puhutaan skandinaavisesta designista ja muita kuuluisia teknologiayrityksiä ovat Skype, Spotify ja Supercell.

Shinchi II-940x580.jpg

Helsingistä paras yhteys Aasiaan

Rahaston perustajat halusivat perustaa toimiston lähelle tulevia sijoituskohteita. Seuraavaksi piti päättää mihin pääkaupungeista pääkonttori tulisi. Vaihtoehtoina olivat Helsinki, Tukholma, Tallinnaan tai Kööpenhamina.

Tukholma on tunnettu startup keskittymänä, mikä on osaltaan vaikuttanut kaupungin hintojen kovaan nousuun. Tämä oli haaste aloittavalle rahastolle, jonka pitää pyörittää toimintaansa täyspäiväisenä monen vuoden ajan. Tallinna oli houkutteleva, sillä se on monien menestyneiden startupien kotikaupunki, mutta hyvin nopeasti perustajat huomasivat, että Helsinki ja Tallinna muodostavat ns. Talskinki-alueen, jonka pystyy kattamaan parhaiten Helsingistä käsin.

“Kööpenhaminassa on tutkimusten mukaan paras elämänlaatu, mutta suurimmalla osalla meidän osakkaista on pieniä lapsia, niinpä valitsimme paikan, jossa on paras työ- ja vapaa-ajan tasapaino”, sanoo Nikkuni ripauksella huumoria.

Toinen tärkeä syy Helsinkiin muutolle olivat suorat lentoyhteydet Helsingistä Aasiaan.

“Helsinki tuntui luonnolliselta valinnalta.”

Nikkuni muutti perheineen Tokiosta Helsinkiin. Hän on Cambridge-alumni, joka on aikaisemmin työskennellyt rahoitusalalla niin Euroopassa kuin Aasiassa ja on perustanut yliopisto-aikana tutkimuslähtöisen spin-off-yrityksen. NordicNinjan toimisto perustettiin Maria 01:een, sillä partnerit halusivat olla kasvuyritys- ja sijoitustoiminnan välittömässä läheisyydessä.

“Kaikki talon asukkaat ovat toivottaneet meidät lämpimästi tervetulleiksi, etenkin muut sijoittajat. Sen sijaan, että sijoittajat kilpailisevat keskenään, Maria 01:ssa työskennellään yhdessä, kehittäen paikallista kasvuyritysekosysteemiä”, Nikkuni iloitsee.

Helsingin maantieteellinen sijainti ja startup-yhteisö eivät kuitenkaan olleet ainoita syitä Suomeen sijoittumiselle.

NordicNinja group photo-940x530.jpg
NordicNinja ja heidän sijoittajansa JBIC, Honda, Omron and Panasonic Maria 01:ssa kesällä 2019.

Kärsivällisyys hyveenä

Työskenneltyään tutkimuslähtöisessä startupissa, Nikkuni pyrki rakentamaan siltaa tutkijoiden ja liike-elämän välille. NordicNinjan tarkoituksena on rakentaa siltaa Pohjoismaiden ja Japanin välille. Yhdistäessään erilaisia kulttuureja Nikkuni arvostaa sitä seikkaa, että Japanilla ja Suomella on yhteinen perusta, jonka päälle on helppo rakentaa.

Kommunikointi, kärsivällisyys, rehellisyys, hän luettelee.

Perustajat ovat täällä hyvin avoimia, mikä on avainroolissa, kun rakentaa toimivaa työsuhdetta sijoittajiin.

Toinen avaintekijä on kulttuurin ja luonteen yhteiset elementit. Esimerkiksi Suomessa ja Japanissa hiljaisuus on hyväksytty elementti keskusteluissa.

NordicNinja on sijoittanut viiteen scaleup-yritykseen, joiden tavoiteena on kansainvälinen laajentuminen.

“Sijoitus on kuin yhteinen rakas lapsi, jonka vuoksi antaa joka päivä kaikkensa, kunnes jokin päivä lapset itsenäistyvät ja muuttavat pois kotoa. Japanilaiset sijoittajat ovat kärsivällisiä ja odottavat pitkän aikavälin tuloksia.”

Kasvuyrityskampus Maria maailmanlaajuisesti houkutteleva kohde

Marian sairaala-alueen laajennusosaan nousee noin 50.000 m² uutta tilaa, jossa startupit-, kasvu- ja suuryritykset sekä pääomasijoittajat ja kiihdyttämöt kasvat yhdessä. Maria on maailmanluokassa houkutteleva kohde kansainvälisille kasvun rahoittajille, jotka etsivät parhaita tiimejä ja ratkaisuja. Saman katon alle voi sopia tapaamisia niin ravintoloihin kuin innovatiivisiin neuvotteluhuoneisiin sekä samalla Mariassa päästä kurkistamaan satoihin startuppeihin ja menestyviin kasvuyrityksiin. Lisäksi Mariassa on mahdollista majoittua vierailun tai työkomennuksen ajaksi.

Mariassa myös kansainvälisyys on arkipäivää. Yritykset haluavat tiimeihinsä parhaat tekijät, joten näin yhteisöllä on maailmalla laajat verkostot ulottuvillaan. Maria tulee olemaan tukikohta kansainvälisille delegaatiolle, top-sijoittajille sekä suuryritysten ja datajättien innovaatio- ja venturing-toiminnalle.

Seuraa ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia Marian alueen kehittymisestä yhdeksi Euroopan suurimmaksi kasvu- ja teknologiayrityskeskittymäksi tämän juttusarjan myötä. Pysy kuulolla ja tilaa uutiskirje omaan sähköpostiisi!

TILAA UUTISKIRJE MARIA 01:N LAAJENNUKSESTA