Maria 01:n toimitusjohtaja Ville Simola – ”Maria 01 kasvu tulee olemaan massiivinen ja ihmiset eivät ymmärrä sitä miten isosta hankkeesta tässä puhutaan”

Lars Sonckin 1900-luvun alkupuolella suunnittelema linnamainen sairaala-alue on monelle helsinkiläiselle vanha tuttu. Marian sairaala on Suomen vanhimpia sairaala-alueita. Nykyään se toimittaa startup-talon virkaa Helsingin keskustassa. Laajennuksen jälkeen kampus tulee kilpailemaan Euroopan suurimman teknologiakeskittymän tittelistä.

Ville Simola, photo by Tapio Auvinen
Ville Simola, photo by Tapio Auvinen

Vastapäisen talon pihaan harppoo nuori hupparimies. Kovin moni helsinkiläinen ei tiedä häntä, mutta Helsingin startup-piireissä hän on tuttu hahmo.

Ville Simola, 34 , aloitti syksyllä 2019 Maria 01:n, Pohjoismaiden suurimman startup-talon toimitusjohtajana. Hänen on skaalattava keskus Euroopan suurimmaksi startup hubiksi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Simola tarttuu itseään isompaan haasteeseen. Hän on yksi Startup Saunan, Pohjois-Euroopan suurimman startupkiihdyttämön, perustajista. Kiihdyttämö lopetti toimintansa vuonna 2018, mutta ennen sitä se ehti järjestää yli 300 tapahtumaa ja ulottaa toimintansa aina Aasiaan ja Afrikkaan asti.

Tällä kertaa Simola ei aloita työtään tyhjästä. Maria 01 on ollut toiminnassa kolme vuotta ja tässä ajassa vanhasta sairaalasta on muotoutunut pohjoismaisen kasvuyrittäjyyskentän sydän, joka tunnetaan hyvin maailmalla. Suomen yrityskenttä on muuttunut suuresti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Startupit ovat laadukkaampia ja niihin on sijoitettu ennätysmäärä rahaa, viime vuoden tilastojen mukaan noin 479 miljoonaa euroa. Suurin muutos on ollut kuitenkin asenteessa, sillä suomalaisia kiinnostaa yrittäminen enemmän kuin koskaan.

Tilanne oli hyvin erilainen, kun Simola kymmenen vuotta sitten päätteli opintojaan  Helsingin Kauppakorkeakoulussa.

maria-01-campus-sign-940x570.jpg
Maria 01 toimittaa startup-talon virkaa Helsingin keskustassa entisen Marian sairaalan tiloissa.

Opiskelijat muutoksen ajurina

Kun Suomen startup-innostuksen historiikkia käydään läpi, sanotaan usein, että Nokian talousahdinko toimi nuorten aikuisten piirissä alkusysäyksenä ja toimi pohjana startup-kentän organisoitumiselle. Tosiasiassa moni nuori oli valmis kokeilemaan siipiänsä yrittäjyyden parissa, mutta esimerkiksi yrittäjyyteen tähtäävä koulutus yliopistoissa oli tuolloin lähes olematonta.

”Itseäni kiinnosti tuolloin yrittäjyys ja olisin toivonut saavani yliopistolta siihen apua, mutta meidän yrittäjyyskursseillamme tehtiin lähinnä kassavirtalaskelmia ja muita suunnitelmia ilman, että tavattiin yhtään oikeaa asiakasta”, Simola muistelee.

Monet Simolan opiskelukavereista hautasivat haaveensa liikekonsultin tai pankkiirin urasta ja löysivät itsensä pienistä, mutta kunniahimoisista kasvuyrittäjyysprojekteista. Pienen porukan projekteja olivat tuolloin Aaltoes eli Aalto Entrepreunership Society, joka edisti kasvuyrittäjyyttä Suomessa. Silloinen muutaman sadan ihmisen teknologiakonferenssi Slush yritti houkutella kansainvälisiä sijoittajia Helsinkiin.

Suomalainen startup-kenttä on kehittynyt Simolan alkuvaiheen opiskelijatoiminnasta. Pelureiden määrä on räjähtänyt, mutta vielä kolme vuotta sitten he olivat hajautuneet ympäri Helsinkiä ja Espoota.

“Jos Helsinki-Vantaalle laskeutuu kovanluokan ulkomaalainen sijoittaja, joka haluaa tsekata Helsingin parhaimmat startupit ja sijoittajat yhdessä päivässä - minne hän voisi mennä?”, kysyttiin.

Kun ”Marian sairaala” nimellä kulkeva projekti sai alkunsa, kaikki oli epävarmaa. Projektille annettiin kolmen vuoden testiaika. Maria 01:n perustaja ja ensimmäinen toimitusjohtaja, Voitto Kangas, tapasi jok’ikisen Mariaan hakeneen kasvuyrityksen perustajan henkilökohtaisesti. Hän haastatteli perustajat, tarkisti liikevaihdon, tenttasi liiketoimintasuunnitelmat ja vietti firmojen perustajien kanssa aikaa.

Sana Marian kohtuuhintaisista neliöistä levisi. Ensimmäiset 14 yritystä muuttivat vanhaan sairaalaan syksyllä 2016. Koodinpätkät lyötiin koneisiin porakoneiden jyristäessä viereisessä huoneessa. Jokaiselle uuden avainparin omistajalle Kangas teroitti, että tämä oli tullut erityiseen paikkaan.

“You’re in a special place with a special power”, Kangas vitsaili.

Kolmen ja puolen vuoden aikana vain 15% kaikista hakeneista firmoista on päässyt Mariaan. Alkuajan pölyisestä sairaalakompleksista on kasvanut Pohjoismaiden suurin startup-talo ja nykyään Simola joutuu toistamiseen pahoittelemaan isoiksi kasvaneille Marian firmoille tilojen puutetta.

Samaan aikaan ahtaaksi käynyt tila on mahdollistanut Mariassa vallitsevan tiiviin yhteishengen. Se on huomioitu myös Marian ulkopuolella. Kun Startup Genome, globaali startup-raportti, lähti tutkimaan maailman verkottuneinta kasvuyrityskeskittymää, Suomi nousi listan ykköseksi.

“Yhdessäolo mahdollistaa sen, että kaikki nopeutuu. Jengi vaihtaa duunia nopeammin, osaajat löytävät duunia paljon nopeammin. Sijoitukset tapahtuvat nopeammin, kun sijoittajat pystyvät seuraamaan firmaa lähietäisyydeltä. Kaikki muut, niin isot yritykset, media, ulkomaiset sijoittajat – ovat löytäneet tänne itse”, Simola sanoo.

Pöytätennistä, adaptereita, työpaikkoja – Suomen ihme kiinnostaa

table-football-940x620.jpg
Maria 01 on tunnettu yhteisöllisyydestä myös työajan ulkopuolella. Photo by Tapio Auvinen.

Tilastojen mukaan suomalaisiin startupeihin ja alkuvaiheen kasvuyrityksiin sijoitetaan enemmän kuin koskaan. Luku on kasvanut säännöllisesti viimeiset kahdeksan vuotta ja viime vuonna summaa kasvatti etenkin ulkomaisten sijoittajien osuus, joka oli 67 prosenttia kokonaissummasta. Jos ennusteisiin on uskomista – tämä summa tulee kasvamaan tänä vuonna entisestään. Kesällä ravintolaruokaa välittävä Wolt ilmoitti keränneensä 110 miljoonaa euroa kasvurahaa, joka on Suomen historian toiseksi suurin pääomasijoitus.

Sana Suomen ihmeestä on kiirinyt ulkomaita myöten. Maria 01:ssa vierailee 2-5 kansainvälistä delegaatiota viikossa. Eniten tunkua on Euroopasta, Aasiasta ja Yhdysvalloista. Etelä-Korean presidentin on kuultu kertovan tarinaa Suomen ihmeestä, jossa opiskelijat aloittivat toimintansa käsidesivarastosta ja nostivat maan Nokian jälkeisestä kansallisesta masennustilasta (Simolan aloittama Startup Sauna sai alkunsa Otaniemessä vanhassa hallissa, joka toimitti sinä talvena käsidesivaraston virkaa).

Tällä hetkellä Suomeen syntyy nyt 4000-5000 startupia vuosittain. Töitä riittää, sillä jos Helsingin startup-ekosysteemi haluaa kilpailla maailman huippujen, Lontoon ja Berliinin kanssa, vuositasolla uusia startupeja pitäisi syntyä lähemmäs 10 000.

Tämä synnyttäisi kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja Suomeen.

Vaikka Marian käytäville vaeltavat myös kymmeniä miljoonia hallinnoivat pääomasijoittajat ja ulkomaalaiset toimittajat – marialaisten arkea hallitsevat arjen haasteet.

“Macbookin latureita ja adaptereita on jatkuvasti hukassa. Lisäksi Marian koirahoitola käy kuumana. Mariassa käydään säännöllisesti pöytätenniksen, biljardin ja shakin mestaruustaisteluja.”

maria-01-office-dog-940x570.jpg
Myös koirat ovat tuttu näky Maria 01:n kampuksella ja koirahoitola käy kuumana. Photo by Tapio Auvinen.

Maria 01 pyörittää arjen toiminnan ohella myös Suomen suurinta startupien työmarkkinapaikkaa, Hub.fi -nimistä sivustoa. Eniten kysyntää on tällä hetkellä koodareista.

Suomessa on lisätty ICT-alan koulun aloituspaikkoja hyvin maltillisesti. Tarve kasvaa jatkuvasti, mutta koodareiden määrä ei nouse.

“Me tarvitaan oikeasti hyviä firmoja, jotka pystyvät kilpailemaan Amazonin kaltaisten jättien kanssa kiinnostavista työpaikoista. Silloin nämä firmat houkuttelevat parhaimmat osaajat tänne. Kaikki lähtee siitä, miten hyviä me ollaan rakentamaan firmoja”, Simola sanoo.

Toinen asia, mikä Simolan mukaan jää vähälle huomiolle on suomalainen työ- ja johtamiskulttuuri. ”Tänne muuttaneet ovat kiittäneet suomalaista tapaa sovittaa arki ja työskentely. Lisäksi täällä esimiesten tapa johtaa perustuu luottamukseen ja matalaan hierarkiaan. Tämä on kilpailuetumme.”

Suomen tärkein teknologiaosaaminen tulee asumaan Maria 01:ssä

Alkuperäinen suunnitelma oli kansoittaa 20 000 neliömetriä kasvuyrittäjien käyttöön. Nyt tila kasvatetaan YIT ja KEVA:n toimesta jopa kolminkertaiseksi. Laajennuksen jälkeen Maria 01 tulee kilpailemaan Euroopan suurimman teknologiatalon tittelistä ja jos vertaillaan koodareiden määrää neliöihin, kampus tulee kilpailemaan myös Facebookin, Amazonin ja Googlen kaltaisten isojen devikeskusten kanssa.

Maria 01_rakennusvaiheet_940x487.jpg
Laajennuksen myötä kampus tulee kilpailemaan Euroopan suurimman teknologiakeskittymän tittelistä.

"Moni startupeista on joutunut lähtemään 1-3 vuoden jälkeen, kun tiimi on kasvanut eikä meillä ole ollut tarjota isompaa tilaa. Lähes jokainen firma, joka on talosta lähtenyt, olisi kuitenkin halunnut jäädä pidemmäksi aikaa. Uusi kampus mahdollistaa sen, että yritykset voivat olla Marialla pidempään."

Nopeasti kasvavalle yritykselle uuden tilan etsiminen, remontoiminen ja muuttaminen on monien kuukausien työurakka ja iso investointi. Marian sisällä siihen menee viikko.

Maria 01 on keskittynyt alkuvaiheen kasvuyrityksiin ja sijoittajiin, mutta tulevaisuudessa kampus pystyy tarjoamaan tiloja myös myöhemmän vaiheen yrityksille ja sijoittajille. Myös muut palvelut, joita kasvavat yritykset käyttävät kuten lakitoimistot, hautomot, kiihdyttämöt, markkinointitoimistot tulevat löytymään samasta osoitteesta.

Neliömetrien lisääntyessä Marian sisäinen kulttuuri pitää myös skaalata. Tulevaisuudessa pöytätenniksen mestaruuskilpailuja saatetaan pitää eri rakennusten välillä. Simolan mukaan avain onnistuneeseen skaalaamiseen on tinkimättömyys laatukriteereiden suhteen. ”Tässä meidän tiimimme on maailman paras ja meidän tärkein tehtävämme on varmistaa se, että eri tyyppiset toimijat pystyvät toimimaan saman katon alla ja synnyttämään synergiaa.”

Simola pitää tärkeänä, että kampuksen kasvaessa Marian henki ja hengenheimolaisuus säilyy. ”Näen tämän porukan kyläyhteisönä, joka haluaa auttaa toinen toisiaan ja jakaa samanlaisen sisukkuuden.”

Seuraa ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia Marian alueen kehittymisestä yhdeksi Euroopan suurimmaksi kasvu- ja teknologiayrityskeskittymäksi tämän juttusarjan myötä. Pysy kuulolla ja tilaa uutiskirje omaan sähköpostiisi!

TILAA UUTISKIRJE MARIA 01:N LAAJENNUKSESTA