Miksi taloyhtiön ei aina kannata valita remonttiurakoitsijaa hinnan perusteella?

Urakkahinta on usein yksi tärkeimmistä valintakriteereistä, kun taloyhtiössä tehdään päätöstä peruskorjauksen urakoitsijasta. Asiaa kannattaa pysähtyä miettimään, kun taloyhtiö tekee seuraavaa isompaa urakoitsijavalintaa. Kyseessä voi olla yhden tai useamman miljoonan investointi, jolla on valtava merkitys taloyhtiön osakkeenomistajien varallisuudelle ja taloyhtiön elinkaarelle vuosikymmeniksi. Lyhyen tähtäimen säästötavoite saattaa ohjata taloyhtiön ottamaan kohtuuttoman isoja riskejä.

Hintaerojen merkitystä olisi hyvä pohtia perusteellisesti. Käytän esimerkkinä taloyhtiötä, jossa on 80 huoneistoa ja huoneistoalaa 4 000 m2. Tämän kokoisen taloyhtiön täydellisen, perinteisen putkiremonttihankkeen hinta voisi olla esimerkiksi neljä miljoonaa euroa. Putkiremontti-investoinnin ajattelemme palvelevan asukkaita 50 vuoden ajan. Päätöksiä ja ratkaisuja tehdään seuraavalle tai sitä seuraavalle sukupolvelle. Kuinka iso painoarvo kannattaa antaa esimerkiksi sadantuhannen euron hintaerolle? Se on rahana 1 250 euroa per huoneisto ja 25 euroa per huoneistoneliö. Se on 25 euroa per huoneisto vuodessa ja 0,5 euroa per neliö vuodessa. Yksityisen ihmisen lompakonsyrjästä katsottuna iso hintaero ei ehkä olekaan merkittävä vastuullisen kiinteistönpidon näkökulmasta.

Viime vuosilta muistuu mieleeni tapauksia, joissa halpa hinta ohjasi taloyhtiön tilaamaan itselleen ison kasan vaikeuksia. Saamme usein tarjouspyyntöjä kesken urakan, kun edullisuutensa ansiosta sen saanut ja aloittanut urakoitsija on osoittautunut taloudellisesti kyvyttömäksi saattamaan hanketta loppuun. Tuntematonta ei ole sekään, että urakoitsija lakkaa olemasta jo ennen takuuajan umpeutumista. 

Halvempi hinta muuttuu helposti kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Urakoitsijat eivät mielellään aloita hanketta keskeneräisenä, jos hinta jäljellä olevalle työlle ei ole poikkeuksellisen iso. Eikä mikään urakoitsija ota toisen tekemästä työstä takuita omalle vastuulleen.

Asunto-osakeyhtiötä saattaa kohdata muitakin riskejä, jos valinta tehdään vain hinnan perusteella. Onnistunut peruskorjaus edellyttää laajaa osaamista. Asukkaiden palveleminen ja tilausten yhteensovittaminen aikataulullisesti ja teknisesti aiheuttavat ongelmia, jos hanke on huonosti johdettu tai suunniteltu.

Siksi riskejä tulisi kartoittaa aiempaa enemmän, kun päätetään, kenen käsiin luotetaan monien osakkeenomistajien suurin omaisuuserä, oma koti. Me teemme asunto-osakeyhtiöiden peruskorjaukset vahvasti ja luotettavasti. Laskemme tarjouksemme huolellisesti, ja usein olemme keskihintainen verrattuna muihin urakoitsijoihin. Vastuuhenkilömme ovat sitoutuneita palvelemaan pitkällä aikavälillä.

Mekin kohtaamme haasteita, mutta opimme niistä ja kehitämme prosessiamme koko ajan paremmaksi. Voimme luvata, että kannamme vastuumme ja annamme työllemme normaalin kahden vuoden takuun sijaan viiden vuoden takuun. Yli 100-vuotiaana konkarina ja osana maan suurinta rakennusyhtiötä meillä on rahkeita hakea taloyhtiöitä asiakkaiksemme tositarkoituksella. Vertaile urakoitsijoita ja pyydä meiltä tarjous; keskustellaan lisää siitä, miten voimme varmistaa taloyhtiösi putkiremontin onnistumisen.

Lue asiakkaidemme kokemuksia

Tutustu Taloyhtiöpäättäjän oppaseen

Sampo Kautto / toimitusjohtaja YIT Talon Tekniikka Oy

Sampo Kautto on YIT Talon Tekniikan toimitusjohtaja. Sampolla on vankka kokemus taloyhtiömaailmasta ja erinomainen osaaminen onnistuneen asukaskokemuksen luomiseen taloyhtiön remontin aikana.