Teollisuuden rakentamishanke valmistuu etuajassa ja kustannukset alittaen
Palvelut
Kamppiin rakennettava uusi terveys- ja hyvinvointikeskus tuo uudenlaista arkkitehtuuria Helsingin sydämeen.
Kampin terveys- ja hyvinvointikeskus, tarjoaa keskustan asukkaille hyvin saavutettavat, monipuoliset ja nykyaikaiset julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.
Vaikka rakennus erottuu kaarevilla muodoillaan, se yhdistyy hienovaraisesti ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Haastattelimme kohteen pääsuunnittelijaa, PES-Arkkitehtien Tuomas Silvennoista kuullaksemme, millaisia ratkaisuja rakennuksen muotoilussa ja toteutuksessa tehtiin tiiviin kaupunkikohteen ehdoilla.
"Lähtökohtana oli haastava rakennuspaikka ja tavoite rakentaa uuden tyyppinen sote-palveluiden keskus. Malleina käytettiin Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskusta ja silloin rakenteilla ollutta Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskusta. Suunnittelun ajureina olivat käyttäjien tarpeet ja kaavoittajan näkemykset alueen arvoista ja ominaisuuksista,” Silvennoinen kertoo.
”Rakennuksen muotoilulla on haluttu samanaikaisesti sopeutua ympäröivien rakennusten arkkitehtuuriin, mutta samalla luoda itsenäinen ja ilahduttava lisä kaupunkiin. Vaikka rakennus on kooltaan suuri, olemme halunneet tehdä siitä luonteeltaan pehmeän oloisen ja ystävällisen uuden elementin kaupungin keskustaan.”
Julkisivujen kaarevuus ei ole vain tehokeino, sen avulla rakennusten väliin syntyy ilmava ja ihmisen mittakaavaan sopiva tila. Julkisivun rytmi ja mittasuhteet korostavat rakennuksen vertikaalisuutta ja tunnistettavuutta.
Rakennuksen pohjoissivu mukailee maanalaisen yhteiskäyttötunnelin linjaa, ja muita julkisivuja on suunnattu niin, ettei viereinen Sähkötalo jää varjoon. Tilankäytön tehokkuuden vuoksi rakennuksen teräviä kulmia on pyöristetty.
”Rakennuksen muodot ovat rakennuspaikan ja ympäristön synnyttämiä. Tämä on suunnittelufilosofiani kaikissa hankkeissa. Käyttötarkoitus ja ympäristö ovat suunnittelun lähtökohtia, joita muodot ja materiaalit tukevat."
Rakennuksen seinustalle katutasoon tehdään puoliavoin katettu käytävä, arkadi, johon kaupunkilaiset voivat hakeutua suojaan sateelta ja tuulelta.
Toisesta kerroksesta ylöspäin rakennus verhoillaan vaaleilla keraamisilla lankkuelementeillä, jotka kiertävät rakennuksen kaarevana nauhana. Verhouksessa on noin 16 000 erikokoista keraamista osaa, viidessä erilaisessa muodossa ja useassa pituudessa. Osat voivat olla jopa 1,5 metrin pituisia.
"Päätimme jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa, että rakennuksesta tulee valkea. Tähän vaikutti sekä terveydenhuollon rakennuksen luonne että kaupunginmuseon toiveet rakennuksen erottumisesta tummasta Sähkötalosta. Keramiikka valittiin materiaaliksi koska se on kestävää - myös visuaalisesti. Sitä on myös helppo muotoilla arkkitehtonisten tavoitteiden mukaan."
”Esimerkiksi kaikki julkisivulle sijoittuvat vastaanottotilat eivät ole muodoltaan samankaltaisia. Suunnitteluratkaisuja täytyy tämän takia räätälöidä huonekohtaisesti enemmän kuin täysin suorakulmaisessa rakennuksessa. Pyöreät muodot edellyttävät erityistä tarkkuutta paikalla valetun rungon tuotannolle. Tässä on onnistuttu ilmeisen hyvin,” Silvennoinen kertoo.
Rakennuksen kaarevat ulkoseinät edellyttävät poikkeuksellista tarkkuutta sekä suunnittelussa että toteutuksessa. Ulkoseinät toteutetaan esivalmisteisina kaarevina elementteinä. Tämä varmistaa, että rakennuksen muoto säilyy täsmällisenä ja mahdollistaa nopean työskentelyn työmaalla.
Esteettömyys on ollut keskeinen osa suunnittelua jo rakennuslupavaiheessa, viranomaisyhteistyön kautta.
"Esteetön rakennus on helppokäyttöinen kaikille"
Suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyötä rakennuksen tulevien käyttäjien kanssa. Tässä käyttäjillä tarkoitetaan ennen kaikkea siellä työskenteleviä ammattilaisia, joiden näkemykset ovat olleet arvokkaita koko prosessin ajan.
"He osaavat oman kokemuksensa kautta arvioida myös asiakkaiden tarpeita," Silvennoinen tiivistää.
Elementit on suunniteltu tietokoneavusteisesti 3D-mallinnuksen avulla. Ne valmistetaan kuivissa sisäolosuhteissa seinäelementtitehtaalla kolmiulotteisessa muodossaan, tarkasti rakennuksen kaarevan muodon mukaisesti, ja kuljetetaan työmaalle tarkasti aikataulutettuna, muutaman kerran viikossa.
”On todella ainutlaatuista päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan uutta rakennusta näin näkyvälle paikalle. Vaativan hankkeesta tekee jo sen sijainti keskellä kaupunkia ja erityisen vaativan sen sijainti toimivan metroaseman päällä. Olen varma, että hankkeesta jää pysyvä muisto kaikille siihen osallistuneille. Erityisesti arvostan rakentajia, jotka ovat tehneet hienoa työtä haastavalla paikalla, vaativissa olosuhteissa.”
Kampin terveys- ja hyvinvointikeskus -hankkeen yhteydessä myös rakennuksen ympäröimät katualueet uusitaan. Yhdistämällä katutyöt samaan hankkeeseen tavoitellaan lyhyempää häiriöaikaa kaupunkilaisille. Uuden rakennuksen ja Autotalon välinen alue uudistetaan viihtyisäksi ja selkeäksi kävelykatu- ja torialueeksi, joka liittyy luontevasti osaksi läheisten aukioiden sarjaa. Myös kulku Kampin metroasemalle uudistuu ja jatkossa metron liukuportaisiin kuljetaan uuden rakennuksen katutasokerroksen kautta.