Paikkariippumattoman työn positiivinen kierre

Luottamus, vapaus, inspiraatio, tulos – siinä paikkariippumattoman työn prosessi parhaimmillaan.

Vaikka startup-skenessä ja nuorissa firmoissa paikkariippumaton työskentely saattaa jo olla arkista peruskauraa, monessa suuressa organisaatiossa sen etuja ei vielä täysin ymmärretä. Työn sijainti ei enää aikoihin ole ollut tuottavuuden tae, ja nykyteknologia on sitä tasoa, että harva paikka on töiden ulottumattomissa. Siitä huolimatta muualla kuin tiiviisti oman työpisteen äärellä tehtyyn työhön liittyy helposti arvolataus: voinko luottaa siihen, että työkaveri hoitaa hommansa, jos hän ei ole fyysisesti läsnä?

YIT:llä pilotoitiin tänä vuonna Toimivamman työn kokeilu, jonka tarkoituksena oli kannustaa työntekijöitä testaamaan monipaikkaista työtä arjessaan. Kokeilun aikana sain vakuuden aavistukselleni: parhaimmillaan paikkariippumattomasta työstä seuraa positiivinen kierre. Se kulkee seuraavan neljän askeleen kautta.

1. Luottamus – alaiseen, työkaveriin, yhteisiin pelisääntöihin ja jaettuihin tavoitteisiin. Olemme kaikki yhteisellä asialla.

2. Vapaus  – luottamuksesta seuraa vapautta. Vapautta johtaa itseään parhaaksi toteamallaan tavalla ja työskennellä kuhunkin hetkeen sopivimmassa tai kätevimmin saavutettavassa paikassa.

3. Inspiraatio – vapaus ruokkii inspiraatiota. Rauhallinen työtila mahdollistaa kirjoittamiseen uppoutumisen, kauniisti sisustettu kahvila kutsuu ideoimaan, tapaamiset yhteisessä tilassa kirvoittavat etsimään ratkaisuja keskustellen.

4. Tulos – kun inspiraatio on käännetty kaakkoon, työhön on miellyttävä tarttua. Inspiroitunut ja motivoitunut fiilis takaa, että yhteistä maalia kohti jaksaa ponnistella.

Tämän positiivisen kierteen saimme todistaa kaikkien Toimivamman työn kokeiluun osallistuneiden testaajien kesken. Itse suuntasin aikaisempaa useammin esimerkiksi kahvilaan tai asiakkaan luo tekemään töitä ja palasin uusien ideoiden ja inspiraation kera.  

Myyntityö on itsenäistä ja liikkuvaa hommaa. Tapaan asiakkaita usein työmaalla, esittelen kohteita ja juoksen tapaamisissa. Työvälineenä toimivat usein läppäri ja puhelin, ja tärkeimpänä valuuttana lämmin ja mutkaton suhde asiakkaaseen. Kun arki puskee päälle, on kaavoihin kangistuminen silti vaarana. Vanhoihin ja tuttuihin työskentelyn paikkoihin palaamisen sijaan teenkin lupauksen: tänä syksynä pyrin miettimään ennen kuhunkin työtehtävään ryhtymistä, tuoko hommaan varattu työskentelytila inspiraatiota ja tehoa työhöni. Jos jokainen kokeilun osallistuja tekee saman, ennen kuin huomaakaan, on monipaikkaisesta työstä tullut poikkeuksen sijaan uusi standardi.

Ota sinäkin haaste vastaan ja vietä aiempaa liikkuvaisempi työsyksy!

Petra Karimies / YIT asiakaspäällikkö

Petra on ollut YIT:llä useissa eri tehtävissä viimeisen 10 vuoden ajan. Petra motivoituu työssään erityisesti asiakkaille sopivien toimivien ratkaisujen löytämisestä.