Luovumme kaikesta, minkä ihmiset mieltävät polttoaineeksi

Kokonaisen kaupungin energiantarve säilöttynä kallioluolaan sekä lämpöverkko, jossa kuluttaja ja tuottaja hyödyntävät hukkalämmön yhteisvoimin... kun siirrymme kohti fossiilitonta maailmaa, kaupunkien energia tulee yhä mielikuvituksellisimmista lähteistä, kertoo Vartin kaupunki -podcastin asiantuntijavieras Kalle Patomeri.

Pirita Tiusanen, Kalle Patomeri ja Anne Piiparinen.
Pirita Tiusanen, Kalle Patomeri ja Anne Piiparinen.

”Energiayhtiöillä on iso rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Miksi jäisimme odottamaan jotain sääntöä, että lopettakaa hiilenpoltto”, toteaa Vantaan Energian tuotantojohtaja Kalle Patomeri YIT:n Vartin kaupunki -podcastissa.

Patomeri on vieraana podcastin energiamurrosta käsittelevässä jaksossa – ja hän tietää, mistä puhuu. Vantaan Energia lopettaa tänä vuonna turpeen, ensi vuonna hiilen ja vuonna 2026 maakaasun polton. 

”Käytännössä luovumme kaikesta, minkä ihmiset mieltävät polttoaineeksi. Siirrymme täysin fossiilittomaan maailmaan”, Patomeri sanoo.

Mutta miten kaupungit saavat lämpönsä ja sähkönsä, kun vanhoista energianlähteistä luovutaan?

Patomeren mukaan tulevaisuuden sähkö syntyy ydinvoiman, vesivoiman ja tuulivoiman avulla. Lisäksi hävikkiä hyödynnetään ahkerasti: rakennustyömaajäte muutetaan energiaksi ja konesaleista hohkaava hukkalämpö otetaan talteen. Parhaillaan Vantaan Energia suunnittelee ja rakentaa kallioluolaan energiavarastoa, johon voi säilöä energiaa Tuusulan kokoisen kaupungin vuosittaisen tarpeen verran.   

”Ilmastonmuutoksen kiihtyessä sääntely kiristyy ja uusia ratkaisuja tarvitaan yhä nopeammin. Siinä missä hiilivoimaa on käytetty alle sata vuotta, uusien ratkaisujen kehityssykli saattaa olla vain viidestä pariin kymmeneen vuotta”, Patomeri kuvaa. 

Patomeri painottaa, että energiamurroksessa onnistuminen vaatii yhteistyötä kiinteistöjen omistajien, rakentajien ja kaupunkien välillä. Jos jokainen järjestelmän tekijä optimoi vain omaa tekemistään, kaupungin mittaiseen kokonaisuuteen jää sokeita pisteitä – esimerkiksi kokonaisen jäähallin hukkalämpö saattaa jäädä käyttämättä.

Patomeren visiossa energiayhtiö tarjoaa toimijat yhdistävän kokonaisratkaisun, jossa lämpö risteilee edestakaisin tuottajalta kuluttajalle ja jossa jäähdyttämisessä syntynyt hukkalämpö otetaan talteen.

Mutta miten energiasiirtymä vaikuttaa sähkön kuluttajahintoihin? Kuinka olemassa oleva infra taipuu energiamurrokseen ja millaisia liiketoimintamahdollisuuksia muutos tuo mukanaan? Nämä ja monta muuta kysymystä saavat vastauksen YIT:n Vartin kaupunki -podcastin kakkoskauden toisessa jaksossa.

Studiossa Kalle Patomeren ja YIT:n Infrarakentamisen johtaja Anne Piiparisen lisäksi podcastin host Pirita Tiusanen.

Kuuntele podcastin jakso

Energiamurros muuttaa asuntojen lämmitystä.

Pssst… Podcastin kulisseissa kuultua:

Kysyimme äänitysten lomassa Kalle Patomereltä, miten energiamurros näkyy konkreettisesti kaupunkilaisten arjessa. 

  • Energiaremontit yleistyvät. ”Kerrostaloissa, kiinteistöissä ja kaupungeissa remontoidaan tulevaisuudessa muistakin syistä kuin vanhan korjaamiseksi. Kokonaisvaltaisessa energiaremontissa voidaan esimerkiksi uusia lämmitysjärjestelmät ja eristää julkisivut.”
  • Vaihtoehdot lisääntyvät.”Ennen kotia lämmitti kaukolämpö, öljy tai sähkö. Nyt vaihtoehtoja on enemmän. Se antaa kuluttajalle uusia mahdollisuuksia mutta lisää myös valinnanvaikeutta.”
  • Mittaaminen tuo säästöä. ”Tulevaisuudessa lämmityksen käyttöä voi mitata saman tapaan kuin vettä. Kun vaikutus näkyy lompakossa, lämmön säästäminen motivoi.”