Ympäristön huomioivaa arkea uudessa kodissa

Uusi energiapihi koti pienentää asumisen hiilijalanjälkeä ja tukee monella tavalla ekologisempaa elämäntapaa. Voit myös itse valita uuteen kotiin ympäristöystävällisempiä sisustusmateriaaleja.

Tämän päivän kansalainen haluaa päästä tuunaamaan ostamaansa asuntoa mieleisekseen. Asunnosta tulee nimittäin koti vasta, kun se tuntuu oikeasti omalta – ja tässä kohtaa auttaa, kun voi itse vaikuttaa sisustusratkaisuihin katosta lattiaan. Mutta kuinka paljon ostajan valintoja ohjaa vastuullisuus ja ekologiset arvot?

Tampereelle on noussut ylväs 14-kerroksinen tornitalo nimeltä Kanavansilta, joka valmistuu huhtikuuhun 2024 mennessä. Työmaa edustaa kestävää kehitystä: siellä käytetään vain uusiutuvaa sähköä ja sen jätteistä lajitellaan vähintään 75 prosenttia kierrätystä varten.

Uuden taloyhtiön jätehuolto tullaan hoitamaan putkijärjestelmällä, joka vie roskat imuputkea pitkin kierrätettäväksi – jolloin perinteinen roska-autoralli poistuu kokonaan. Jokaiselle autopaikalle taas tehdään varaus sähköauton latauspisteelle. Mutta millaisia vastuullisia ratkaisuja on luvassa itse asuntoihin?

YIT:n muutostyöasiantuntija Päivi Mäkinen kertoo, että talon 81 asunnosta kolme on niin sanottuja malliasuntoja – ja näistä yhden sisustusmateriaalit on valittu ympäristöystävällisyys edellä. Keittiössä, kylpyhuoneessa ja vessassa käytetään vettä säästäviä vesikalusteita. Malliasunnon Damixa-hanat ovat kaikki joko luontoa, energiaa tai vettä säästäviä.

”Tämä on varmaan se helpoin rasti, koska kaikki haluavat säästää vettä ja samalla rahaa”, tietää Mäkinen.

Kanavansilta A14 - allas.jpg

Kuvien viehkeän asunnon voit ostaa itsellesi täältä

Luonnollisesti kestävä

Ympäristö huomioiden sisustetun yksiön lattiana on Kährs Aware, joka on biopohjainen ja luonnonmukainen design-lattia. Luonnonmateriaaleista valmistettu ympäristöä säästävä lattia on hyvin kestävä – ja siksi nappivalinta kotiin.

Biomateriaalien nimeen vannova kotimainen designbrändi Woodio on näkyvässä roolissa asunnossa, sillä kylpyhuoneen allas, pyyhekoukut ja keittiön välitila on toteutettu yrityksen tuotteilla. Woodio käyttää kaikissa tuotteissaan täysin vedenkestävää puukomposiittia, joka on kehitetty ekologiseksi vaihtoehdoksi keramiikalle ja kivimateriaaleille.

”Oma henkilökohtainen suosikkini asunnossa on varmaan Woodion vihreä pesuallas”, Mäkinen toteaa.

Woodion tuotteilla on pieni hiilijalanjälki, eikä niiden tuotannossa käytetä lainkaan vettä. Samaa koulukuntaa edustavat myös kylpyhuoneen LPC Rev -laatat, jotka on valmistettu hiilineutraalisti.

”Lisäksi asunnossa on tehosteseinä, jossa on käytetty kotimaisesta männystä valmistettua Cent Dyyni -paneelia.”

Kanavansilta A 14-seinäpaneeli.jpg

Ympäristöä säästävät valinnat nousussa

Mahdollisimman ekologisilla sisustusmateriaaleilla pinnoitettu asunto antaa näkymää tulevaisuuteen, jossa vastuullisuus ohjaa kulutuspäätöksiä nykyistä vielä paljon enemmän.

”Vastuullisuusasiat tulevat nousemaan, mutta toistaiseksi nämä teemat eivät vielä saa suuria joukkoja liikkeelle”, Mäkinen arvioi.

Vastuullisuuden edelläkävijät – jotka usein ovat nuorehkoja, koulutettuja kaupunkilaisia – kyselevät ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen perään tiiviisti jo nyt.

”Vastuullisuuden painoarvo tulee kasvamaan todella paljon jossain vaiheessa”, uskoo Mäkinen.

Individualistin ihmemaa

Toinen nouseva trendi asumisessa on tietenkin kaikenlainen kustomointi. Mäkisen aloittaessa muutostyöpuolella vuonna 2005 räätälöinti oli vielä pienimuotoista: esimerkiksi kylpyhuoneeseen haluttiin eri väriset kaakelit kuin mitä suunnitelmaan oli piirretty.

”Nykyään halutaan, että koko asunto on omannäköinen – ja tähän ollaan valmiita investoimaan isostikin”, hän tietää.

Tämä tarkoittaa sitäkin, että kodin rakennusvaiheen muutostöillä kodin ostaja voi valita asuntoonsa omannäköiset ja ympäristöystävällisemmät sisustusmateriaalit, jolloin koti on paitsi persoonallinen myös mahdollisimman vastuullinen.

Me olemme halunneet tarjota kestävän asumisen vaihtoehtoja jo pitkään – ja tulevina vuosina tähän tullaan panostamaan vielä lisää.”

Kanavansilta A14 - kylpyhuone.jpg

Kestävää rakentamista, vastuullisempaa asumista

  • YIT:n tavoite vuoteen 2030 mennessä on oman toiminnan hiilineutraalius sekä yli 30 prosentin päästövähennykset rakentamisessa (vuoteen 2019 verrattuna)
  • Esimerkiksi Tampereen Kanavansillassa on käytössä hiilijalanjälkilaskelma, joka ohjaa muun muassa valitsemaan ympäristöä vähemmän kuormittavia materiaaleja
  • Kaikki tammikuun 2023 jälkeen suunnitellut asuintalot kuuluvat A-energialuokkaan
  • Asuintalon elinkaaren aikaisista päästöistä lähes 90 prosenttia syntyy asumisen aikaisesta energiankulutuksesta sekä rakennusmateriaalien tuotannosta: siksi YIT suosii asuintalojen hiilineutraalia lämmittämistä (esim. maalämpö) sekä käyttää jatkuvasti enemmän luontoa säästävämpiä rakennusmateriaaleja kuten vähähiilisiä ontelolaattoja
  • Lue lisää: Kestävä asuminen on monen tekijän summa

Kanavansilta A 14-sohva.jpg

Suomalainen kuluttaja menee maalaisjärki edellä – myös asumisessa

Vastuullisuus on ehdottomasti kuluttajan valintoja ohjaava voima myös asumisessa, toteaa kulutustutkija Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

”Jos ajatellaan vaikkapa asunnoissa käytettäviä materiaaleja, niin ilman muuta vastuullisuus on yksi vaikuttava tekijä päätöksenteossa.”

Wilskan mukaan suomalaiset suosivat asumisessa järkeviä ratkaisuja, joissa usein yhdistyvät kestävyyden tuoma pitkäikäisyys, käytännöllisyys ja sopiva hinta.

Tästä syystä ihmiset hankkivat esimerkiksi vettä säästäviä ekohanoja asuntoon tai valitsevat lattiaan kotimaista, sertifioitua puuta, jolla on pieni hiilijalanjälki.

”Tänä päivänä energiatehokkuus on vahva myyntiargumentti.”

Kanavansilta A14 - keittiö.jpg

Rakentamisen ja asumisen vastuullisuudesta puhuttaessa huomio on usein keskittynyt siihen, onko katolla aurinkopaneelit tai tontilla kaivo porattu maalämmölle – mutta pikkuhiljaa keskusteluun on tullut myös muita tasoja, kuten se, onko asumisneliöt mitoitettu kestävästi.

”Korona-aikana ihmiset alkoivat haaveilla isommista asunnoista, ja totta on, että Suomessa asutaan varsin ahtaasti eurooppalaisittain ajatellen”, toteaa tutkija.

”Etätyö vaikuttaisi tulleen jäädäkseen, joten lisää tilaa – tai ainakin enemmän huoneita – varmasti tarvitaan.”

Ketkä sitten muodostavat kestävän asumisen etujoukot? – Wilska puhuu hyvin toimeentulevista premium-kuluttajista, jotka suosivat vastuullisia ratkaisuja – myös asumisessaan.

”Premium-kuluttajat ovat tyypillisesti nuorempia keski-ikäisiä,
keskimääräistä paremmin toimeentulevia kaupunkilaisia, ja aika usein naisia.”

Wilskan mukaan korrelaatio vihreiden aatteiden ja vihreän kuluttamisen välillä on varsin vahva – mutta mistään ekohippitouhusta ei ole kysymys.

”Esimerkiksi monet isot, kansainväliset brändit panostavat vastuullisuuteen ja se näkyy laadukkaissa tuotteissa.”

Katso myös:

Kestävä asuminen – tekoja läpi koko talon elinkaaren | YIT.fi
Energiatehokas ja ekologisempi koti | YIT.fi