”Jos oikeasti haluaa vaikuttaa ilmastonmuutokseen, tervetuloa alalle”

Rakennusalalla väki vaihtuu kovaa tahtia, sillä moni vanha osaaja on eläköitymisen kynnyksellä. Nuoria tekijöitä töihin houkuttelevat kiinnostavat kohteet, hyvä työarki ja ilmastokysymykset, uumoilee asiantuntija Jyrki Keinänen Vartin kaupunki -podcastissa.

Pirita Tiusanen, Jyrki Keinänen ja Anne Piiparinen.
Pirita Tiusanen, Jyrki Keinänen ja Anne Piiparinen.

”Rakennusalan maine ei ole heikko ainoastaan nyt, se on ollut heikko jo pitkään”, lataa A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen.

Hän keskustelee Vartin kaupunki -podcastissa YIT:n Infrarakentamisen johtaja Anne Piiparisen kanssa alalla käynnissä olevasta sukupolvenvaihdoksesta sudenkuoppineen ja mahdollisuuksineen. 

Vaikuta ilmastonmuutokseen, tule rakennusalalle

Tällä hetkellä rakennusalan osaajia lähtee enemmän kuin tulee tilalle. Mitä tehdä, että nuoret löytäisivät alalle?

"Ainakin kertoa olevansa kiinnostunut ympäröivästä maailmasta", Keinänen sanoo. 

”Peräänkuuluttaisin kaikilta yrityksiltä yhteiskunnallisen vaikuttamisen näkökulmaa. Meillä on aika hemmetin iso kädenjälki. Jos oikeasti haluaa vaikuttaa ilmastonmuutokseen, niin tervetuloa alalle.”

Jätä jälkesi rakennettuun ympäristöön

”Yhteiskunnan ja ilmaston lisäksi alalla voi vaikuttaa voi myös jättämällä jälkensä rakennettuun ympäristöön”, Keinänen sanoo.

Haastavissa rakennushankkeissa käyttöön pääsevät osaaminen, aivokapasiteetti ja aiempi kokemus. 

”Aina kun itsekin kuljen ohi kohteesta, jossa olen ollut osallisena, kerron kyllä kaverille, että ton mä tein. On aika juhlallinen fiilis olla muokkaamassa rakennettua ympäristöä, joka pysyy samana satoja vuosia.”

Toisaalta hienojen lopputulosten rummuttamisen lisäksi on tärkeää juhlia myös jokapäiväistä työarkea. Keinäsen lista arjen plussapuolista on pitkä: työtä riittää ja se on mielekästä, työtyytyväisyys ja asiakastyytyväisyys kukoistavat ja työsuhteet ovat pitkiä.

Kun eläköitymisjuhlissa seisoo rinnakkain vuosikymmenien uran tehnyt konkari ja alaa vasta harjoitteleva kisälli, saa kohteiden kehittämiseen laajakulmaperspektiivin. Lisäksi alalla saa käyttää luovuutta ja kokeilla uusia ratkaisuja. Yhteistyön merkitys korostuu jatkuvasti.  

”Rakentaminen on ihmisbisnestä viimeiseen asti.”

Mutta mitä aineita kannattaa päntätä työmaalla pärjätäkseen? Miten digitalisaatio ja startup-henkisyys näkyvät perinteiseksi mielletyllä rakennusalalla? Nämä ja monta muuta kysymystä saavat vastauksensa YIT:n Vartin kaupunki -podcastin kakkoskauden neljännessä jaksossa.

Studiossa Jyrki Keinäsen ja Anne Piiparisen lisäksi podcastin host Pirita Tiusanen.

Kuuntele podcastin jakso

Pssst… Podcastin kulisseissa kuultua:

Kysyimme äänitysten lomassa Jyrki Keinäseltä viisi vinkkiä rakennusalaa ammatikseen harkitsevalle. 

  • “Kiinteistö- ja rakennusala tarjoaa satoja erilaisia uravaihtoehtoja esimerkiksi suunnittelun, tutkimuksen, digitalisaation, ympäristöasioiden, materiaalituotannon, rakennustuotannon, talotekniikan, liikenteen, kiinteistökehittämisen ja johtamisen alueilla. Löydät niistä varmasti omasi.”
  • “Tutustu alaan tuttaviesi kautta. Saat paremman kuvan siitä, mitä ala voi tarjota.”
  • “Digitalisaatio mahdollistaa alan nopean eteenpäin menemisen ja vaatii uusia ja uudenlaisia osaajia. Ole yksi heistä.”
  • “Tule mukaan hillitsemään ilmastonmuutosta. Kiinteistö- ja rakennusalalla on suuri vaikutus, kun tavoitellaan hiilineutraaliutta.”
  • “Rakentaminen ja korjaaminen eivät lopu koskaan. Osaaville ihmisille löytyy koko uran ajan mielenkiintoisia töitä.”