Miten rakennusalalle pääsee töihin?

Tarjoamme YIT:llä erilaisille osaajille monipuolisia urapolkuja, jotka johtavat niin ulkomaailmasta työmaa-aitojen sisään kuin rakennustelineiltä asiantuntija- ja esimiestehtäviin.

Rakennusalan urakehityksen ajatellaan usein kulkevan tyypillistä tuotannon polkua, alan opinnoista harjoittelun kautta oikeisiin töihin ja edelleen eri tasoisiin esimiestehtäviin. Se on perinteinen ja käytännössä hyväksi havaittu tapa rakentaa ihmisten osaamista kohti yhä vaativampia vastuita.

Nykyisin tarjolla on kuitenkin myös monihaaraisempia urapolkuja. Jo pelkästään tuotannollisen työn sisältä voi löytyä erilaisia mahdollisuuksia ja suuntia.

”YIT:llä esimerkiksi asuntorakentamisen ammattilainen voi saada lisää laaja-alaisuutta omaan osaamiseensa siirtymällä välillä toisen YIT:n segmentin palvelukseen, tekemään toimitiloja tai infrarakentamista. Kaikissa segmenteissämme on meneillään useita suuria projekteja, jotka tarjoavat monenlaisia kehittymismahdollisuuksia”, kertoo YIT:n henkilöstöpäällikkö Timo Piili.

Työskentely YIT.jpg

 

Monialaisen osaamisen merkitys kasvaa

Tuotannon tehtävistä pystyy rakentamaan omaa urapolkuaan myös asiantuntijatöihin, esimerkiksi hankinnan, laskennan, projektituen, työturvallisuuden ja hankekehittämisen tehtäviin. Mutta polku voi johtaa myös toiseen suuntaan, työmaa-aitojen ulkopuolelta niiden sisään. Piili kertoo, että YIT:ssä on rakennusalan projekti- ja tuotantotöihin saatu osaajia muualtakin kuin insinööriuralta.

”Valtaosa uusista rekrytoinneistamme kohdistuu työmaatoimihenkilöihin ja projektitukeen, ja siksi palkkaamme paljon sellaista väkeä, jolta jo löytyy rakennusalan opintoja ja kokemusta. Muiden alojen osaajille on kuitenkin tarjolla koko ajan enemmän mahdollisuuksia. Digi- ja teknologiataitojen merkitys kasvaa, samoin logistiikan ja kaupallisen osaamisen. Myös palvelupuolella haluamme olla entistä vahvempia”, Piili sanoo.

YIT toimistolla.jpg

 

Tarjolla työkokemusta, opintopisteitä ja vakinaisia työpaikkoja

Levein väylä YIT:n palvelukseen kulkee edelleen rakennusalan opintojen ja harjoittelun kautta. Vuoden 2020 aikana YIT työllisti Suomessa yli 650 harjoittelijaa ja kesätyöntekijää, koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta. Edellisen vuoden yhteensä noin 850 harjoittelijasta lähes puolet sai kiinnityksen myös seuraavalle kesälle, pääsi lukuvuoden aikana tuntitöihin tai palkattiin vakinaiseen työsuhteeseen heti valmistumisen jälkeen.

”Voi sanoa, että YIT toimii eräänlaisena jatko-opiskelupaikkana alan tehtäviin, niin harjoittelijasta ammattilaiseksi kuin ammattilaisten kasvattamisessa yhä vaativampiin tehtäviin ja johtoon asti. Toimihenkilöpuolella olemme pitäneet tavoitteena, että noin kolmannes rekrytoinneista tulee vakinaistetuista harjoittelijoista. Se on merkittävä osuus, joka vaatii ison panostuksen – esimerkiksi kaikki harjoittelijoita ohjaavat esimiehet pitää valmentaa tähän tehtävään. Mutta iso panostus tuo myös tulosta”, Timo Piili pohtii.

Rakennusalan opiskelijoille on reunustettu monia polkuja YIT:n palvelukseen. Yksi esimerkki on alan korkeakouluopiskelijoille suunnattu YIT Polku -ohjelma, joka antaa käytännön työkokemusta opintojen tueksi ja samalla ensiaskeleet YIT:n palveluksessa. YIT Polkua on tänäkin vuonna kulkenut noin 650 harjoittelijaa.

Kesäharjoittelun ja opintojen ohessa tehtävän työskentelyn lisäksi opiskelijoille on tarjolla myös YIT Opinnot, viiden opintopisteen kokonaisuus osana rakennusalan korkeakoulututkintoa. Siihen valitaan vuosittain noin 30 toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijaa. Opinnot asianmukaisesti läpäisseelle opiskelijalle YIT tarjoaa työpaikan valmistumisen jälkeen. Vuonna 2011 käynnistettyjen YIT Opintojen kautta on valmistunut jo vajaa 200 osaajaa suoraan vakituiseen työhön YIT:lle.

”Uransa alkuvaiheessa oleville, jotka valmistuvat meille harjoittelujakson ja opintojen jälkeen, on olemassa kaikki elementit erittäin pitkille ja vivahteikkaille työsuhteille”, Piili vakuuttaa.

Ei ihme, että työnantajakuvan tutkimiseen erikoistuneen Universumin Opiskelijatutkimuksessa ja Ammattilaiset-tutkimuksessa YIT valittiin rakennusalan ihannetyönantajaksi tekniikan alalla.

 


Ura YIT:llä

YIT:läisten uratarinoita